Candidatura Romei la Expo 2030

Candidatura Romei la Expo 2030
Foto: Pexels.com
Publicat: 04/01/2023, 13:02

O plimbare în inima Romei este suficientă pentru a înțelege cât de meritat este titlul de Oraș Etern. Istoria ei se suprapune fără a se șterge, într-o stratificare prețioasă pentru cercetători, unică pentru locuitori, fascinantă pentru vizitatorii din întreaga lume. De aproape trei mii de ani, capitala Italiei  oferă un exemplu de continuitate, de capacitate de adaptare la schimbări și de reinventare a prezentului său. Stă mărturie bogăția sa artistică profundă, demonstrând adaptarea Romei la întâmplările în schimbare de-a lungul mileniilor. Acum, acest oraș își prezintă candidatura pentru a găzdui Expoziția Universală din 2030.

Din cele mai străvechi timpuri, Roma a arătat calea inventând soluții de avangardă pentru cerinţele comunităților care o locuiau (un milion de locuitori pe vremea împăratului Augustus!). Este suficient să ne gândim la rețeaua futuristă de apeducte, care i-a adus Romei porecla de „Regina Aquarium” (regina apelor), sau la rețeaua de drumuri consulare care lega Orașul Etern de toate provinciile peninsulei și ale Imperiului (toate drumurile duc la Roma). Viziunea pe care Roma vrea să o dea expoziţiei pleacă tocmai de la capacitatea sa de a interpreta moștenirea trecută și prezentă privind către viitor.De la nașterea sa, Roma – situată în centrul Mediteranei, o răscruce a trei continente – a atras idei și talente din afara granițelor sale. Colecția extraordinară de artă și cultură care o defineşte nu ar fi fost posibilă fără aportul altor culturi. Rezultatul este un amestec unic de istorie, natură și oameni care astăzi face din Roma o capitală modernă, o destinație pentru milioane de vizitatori și unde, ca acum două milenii, oamenii convieţuiesc sub semnul valorilor libertății și acceptării reciproce.

Roma este și metropola cu cele mai multe spații verzi din Europa. Parcurile orașului, vilele istorice, rezervațiile naturale îi conferă un echilibru deosebit, o integrare străveche între cetățeni și natură, care poate reprezenta un exemplu pentru viitor. Nu întâmplător Roma este cel mai mare producător agricol din Europa: în perimetrul său se desfășoară o activitate intensă de cultivare, adesea inovatoare. Și aici, moștenirea trecutului nu reprezintă o povară, ci un imbold, o trambulină pentru a căuta soluții durabile pentru viitorul nostru comun și nu o simplă scenă.

Roma nu a ales o propunere cu impact mediatic ușor, nu vrea să capteze atenția doar cu referiri la trecutul său. În schimb, a ales un slogan programatic care privește mai presus de toate către prezent și viitor: „Oameni și teritorii: regenerare urbană, incluziune și inovare”. Tema exprimă o provocare comună tuturor țărilor din comunitatea internațională, care face referire la recomandările Națiunilor Unite așa cum sunt definite în Agenda 2030.

Această alegere tematică privește întreaga planetă și toți locuitorii ei. Punerea sa în practică include sectoare precum evoluția și regenerarea teritoriilor noastre aflate sub amenințarea schimbărilor climatice și a efectelor lor devastatoare; diversitatea și incluziunea comunităților noastre; sustenabilitatea concentraţiilor noastre urbane și economia circulară; descentralizare și mobilitate la nivel local, național și internațional; conectivitatea digitală ca forță motrice pentru dezvoltarea economică și socială. Expo Roma 2030 îşi propune să abordeze aceste tematici, să stimuleze dezbaterea, să indice o cale comună, să identifice soluții comune.

Roma doreşte să abordeze această cale nu ieşind în evidenţă, ci oferind țărilor participante o cale operațională de colaborare, care își va avea punctul de sosire în Expo și, în anii care ne despart de întâlnire, implementarea unor proiecte și inițiative comune, concentrate pe diferite experiențe și nevoi naționale.

Locul ales pentru a găzdui World Expo 2030 este situat într-o zonă de la porţile Romei, conectată la unele dintre zonele istorice ale orașului și aflată în apropierea unuia dintre campusurile universitare romane, care va acționa ca o punte de legătură cu vasta comunitate științifică a Capitalei Italiei. Evenimentul – al cărui Master Plan este realizat de arhitectul Carlo Ratti – are ambiția de a stabili noi standarde de sustenabilitate, cu zero emisii de CO2, reutilizarea materialelor, respectarea ciclului de viață al apei, aerului, energiei. Într-un cuvânt, nu doar ambiţia de a fi un loc care se întreţine singur, ci unul care este capabil să creeze și să ofere energie curată altor teritorii.

Roma se află, de asemenea, în centrul unui sistem de transport unic în lume. De pe aeroportul său, la principalele capitale europene din Balcani, Africa de Nord și Orientul Mijlociu se poate ajunge în mai puțin de două ore de zbor, iar în trei ore se pot atinge toate destinațiile din întreaga regiune euro-mediteraneană, de la Ankara la Beirut, la Cairo. Un sistem avansat de conexiuni aeriene, pe autostradă și cu linii de cale ferată de mare viteză permite accesul rapid și ușor la principalele destinații italiene. În 2030, acești timpi vor fi aproape înjumătățiți datorită noilor investiții în infrastructură planificate de guvernul italian.

Roma este şi capitala diplomatică a lumii. Aceasta găzduiește ambasadele a 139 de națiuni diferite, pe lângă cele acreditate pe lângă Sfântul Scaun și San Marino. Aceasta găzduiește peste 130 de reprezentanțe la Polul Alimentar al ONU (FAO-IFAD-WFP) și altele acreditate pe lângă Ordinul de Malta. În total, la Roma se află aproximativ 430 de ambasade și aproape 3.000 de diplomați, fără a număra institutele de cultură. Roma este, de asemenea, un loc de un tumult social extraordinar, adăpostind numeroase asociații culturale și ONG-uri, care sunt active în sectoare de la solidaritate la asistență, de la educație la promovarea alfabetizării tehnologice, de la sectorul agroalimentar la promovarea protecției mediului.

Logo-ul Roma 2030: este un arc stilizat care își schimbă culoarea și dă viață unor combinații infinite. Reprezintă soliditatea, eleganța monumentelor antice romane și sugestia unui prezent digital. Arcul permite intrarea, este o ușă deschisă către influențe noi și diferite. De asemenea, propune o cale comună, o serie de oportunități precum crearea împreună a diferitelor pavilioane naționale. Roma se așteaptă ca 30 de milioane de vizitatori să treacă pe sub acel arc în 2030, îndreptându-şi paşii spre a admira pavilioanele expoziționale din 150 de țări.

Candidatura Romei este singura care are un caracter euro-atlantic, nefiind în competiție cu alți aliați și parteneri europeni, ci, dimpotrivă, absolut capabilă să reprezinte bagajul de valori comun al acestora. Dacă Expo ar fi atribuit Romei, Italia ar fi dispusă să exploreze forme de colaborare cu orașul Odessa, care să îi permită să aibă o importanţă adecvată în cadrul evenimentului. Pentru România, candidatura italiană capătă o semnificaţie deosebită, deoarece cea mai mare comunicate de români din străinătate locuiește în Italia. Comunitatea românească va putea astfel beneficia nu doar de efectele economice și de ocupare a forței de muncă ale evenimentului, ci și de accesul facil la locul Expoziției Universale și la pavilionul național al României.

Ultima Expoziție Universală a avut loc într-o țară arabă, Emiratele Arabe Unite (Dubai 2020-21). Următoarea va avea loc în Asia, în Japonia (Osaka 2025). În absența orașelor candidate din Africa și America Latină, speranţa că ediția din 2030 se va desfășura într-o capitală a Uniunii Europene este îndreptăţită.

Susțineţi Roma! Vă așteptăm la Roma!

 

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete