Agenția Europeană a Medicamentului, despre vaccinul AstraZeneca: „Beneficiile depășesc riscurile” / Concluzia, prezentată joi

Agenția Europeană a Medicamentului, despre vaccinul AstraZeneca: „Beneficiile depășesc riscurile” / Concluzia, prezentată joi
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 16/03/2021, 17:26

Agenția Europeană a Medicamentului susține despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca faptul că are mai multe beneficii decât riscuri. De asemenea, directorul executiv al agenției a anunțat că joi va fi prezentată concluzia finală.

Directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente, Emer Cooke, a anunțat marți, 16 martie, faptul că joi va fi prezentată o concluzie. În prezent, experții europeni și internaționali analizează posibilele efecte adverse ale serului.

Agenția Europeană a Medicamentului: „Continuăm să monitorizăm reacțiile adverse”

Emer Cooke a precizat într-o conferință de presă faptul că toate datele arată că vaccinul dezolvat de AstraZeneca este unul sigur. Inclusiv și datele din testele clinice au arătat acest lucru.

„Ne-am întâlnit astazi pentru a discuta despre siguranța vaccinului AstraZeneca. Evaluăm toate posibilele efecte adverse severe ale acestui vaccin. Săptămâna trecută am evaluat datele și am spus foarte clar că beneficiile depășesc riscurile. Continuăm să monitorizăm reacțiile adverse și experții analizează toate aceste date. Este un proces în derualare. Sunt aici pentru a explica pașii și pentru a vă spune când vom avea o concluzie”, a declarat oficialul EMA.

„Avem și experți internaționali pentru a ne ajuta cu aceste evaluări”

„Prioritatea noastră este siguranța vaccinului. Situații ca acestea nu sunt neașteptate. Când vaccinezi milioane de oameni pot apărea reacții adverse. Rolul nostru este de a vedea dacă există o problemă în legătură cu vaccinul. În cazul acesta avem și experți internaționali pentru a ne ajuta cu aceste evaluări. În testele clinice nu au existat astfel de date care sa indice probleme ale vaccinului care să ducă la apariția de cheaguri de sânge”, a explica Emer Cooke.

„Joi vom avea o concluzie”

„Sunt efecte adverse foarte rare, este raportat un număr mic de tromboze la persoanele vaccinate. Mii de oameni dezvolta astfel de probleme în fiecare an în UE. Trebuie să vedem dacă au vreo legătură cu vaccinul sau dacă apar din alte cauze. Evaluăm fiecare incident. Joi vom avea o concluzie după toate aceste analize. Avem nevoie de o analiză științifică. Le datorăm cetățenilor europeni un răspuns clar”, a punctat aceasta.

„Sarcina noastră este de a garanta că vaccinul este unul sigur”

„Suntem în continuare convinși că riscul efectelor adverse este mult mai mic decât beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei Covid-19. Este o îngrijorare serioasă însă. Vrem să menținem încrederea în acest vaccin, tocmai din aceast motiv analizăm toate datele. Suntem îngrijorați că ar putea avea un efect asupra încrederii, dar sarcina noastră este de a garanta că vaccinul este unul sigur”, a declarat Emer Cooke.

De asemenea, directorul executiv a anunțat că până pe 10 martie au fost raportate 30 de cazuri de tromboze severe, după vaccinarea a peste 5 milioane de persoane. Emer Cooke a punctat faptul că numărul acestora probabil va crește deoarece se va acorda o atenție mai mare acestui aspect.

Mai multe țări din Europa au suspendat deja vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase