Autoritățile nu exclud apariția valului 7 al pandemiei. Alexandru Rafila: „Nu vreau să speriem pe nimeni”

Autoritățile nu exclud apariția valului 7 al pandemiei. Alexandru Rafila: „Nu vreau să speriem pe nimeni”
Publicat: 01/08/2022, 17:21

Numărul de cazuri noi de COVID-19 este într-o scădere ușoară în România, dar autoritățile nu exclud un posibil nou val al pandemiei la sfârșitul anului.

Ministrul Săntătății, Alexandru Rafila, spune că la jumătatea acestei luni vom intra într-o fază de stabilizare a numărului nou de cazuri de COVID.

Potrivit acestuia, folosirea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun este esențială pentru ținerea sub control a pandemiei.

Rafila a fost întrebat luni, într-o conferință de presă, dacă din toamnă, odată cu începerea cursurilor în școli și facultăți, ar trebui să ne așteptăm la un număr mai mare de cazuri.

„Cred că la jumătatea lui august vom intra într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri, dar, pe de altă parte, sigur, orice activitate, una care indică mai multă mobilitate, aglomeraţie în mijloace de transport în comun… Depinde foarte mult, însă, dacă în septembrie, când începe şcoala, folosim masca, mai ales că se mai şi răcoreşte, în mijloacele de transport în comun. Eu cred în continuare că este elementul esenţial pentru ţinerea sub control a pandemiei”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de Observator.

Când ne-am putea confrunta cu valul 7 al pandemiei de COVID

Ministrul a adăugat că există posibilitatea ca din toamnă să crească numărul de cazuri dar că nu își dorește ca populația să intre în panică.

„Am spus că văd această încetinire a numărului de cazuri şi stabilizarea unor indicatori la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe şi nu aş vrea să facem speculaţii, dar toată lumea foloseşte sau menţionează posibilitatea existenţei unui nou val pandemic spre sfârşitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite şi mai uşor, devine dominantă.

Asta este ciclicitatea acestei infecţii, ne-am obişnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susţinută. Important este să nu avem cazuri grave şi să oferim asistenţă medicală ambulatorie şi acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a explicat Rafila.

Întrebat dacă este posibil să avem un val 7 la finalului anului, ministrul Sănătăţii a răspuns: „E posibil, dar nu vreau să speriem lumea, nu are niciun fel de rost. Trebuie să fim echilibraţi. Până la urmă, important este să nu avem victime”.