Bulgaria va renunţa la obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul în spaţiile publice

Bulgaria va renunţa la obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul în spaţiile publice
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 22/02/2022, 09:55

Începând cu 20 martie, Bulgaria intenționează să renunțe la obligativitatea prezentării certificatului verde pentru intrarea în restaurante, centre comerciale şi alte locuri publice, pe măsură ce infecțiile cu coronavirus scad, a declarat prim-ministrul Kiril Petkov.

Certificatul digital – care arată că cineva a fost vaccinat, testat negativ sau care a trecut prin boală – a fost obligatoriu pentru majoritatea spațiilor interioare din Bulgaria în octombrie anul trecut, scrie Reuters.

Introducerea sa a declanșat o serie de proteste în statul cu cea mai mică rata de vaccinare din UE, înfuriind proprietarii de baruri și restaurante și activiştii anti-vaccin.

Ţara balcanică de 7 milioane de locuitori a înregistrat o scădere de două cifre a cazurilor de coronavirus săptămânale, în ultimele trei săptămâni.

Luni s-au înregistrat 235 de noi infecții zilnice, comparativ cu peste 12.000 de cazuri noi înregistrate pe 26 ianuarie.

„Am reușit să trecem prin valul Omicron fără închideri masive de școli sau afaceri… Prognozele noastre arată că în jurul datei de 20 martie va fi posibil să încetăm toate restricțiile legate de Certificatul Verde”, a spus premierul Petko.

El a precizat că guvernul său va continua să îndemne bulgarii să se vaccineze și a spus că certificatul va fi în continuare necesar pentru cei care doresc să călătorească în alte țări ale Uniunii Europene.

Țara balcanică va reduce din restricții începând cu data de 24 februarie, când proprietarii de localuri publice precum mall-uri, cinematografe, săli de sport și baruri vor avea voie să acorde acces clienților care nu au certificat verde.

Din 5 martie, toți călătorii străini care au certificat verde vor avea voie să intre în Bulgaria.

Începând cu 20 martie, dacă totul decurge conform planului, permisul de sănătate va fi folosit doar pentru a facilita călătoriile în străinătate, a spus inspectorul șef de sănătate al țării, Angel Kunchev.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase