Ce se întâmplă cu un angajat care refuză vaccinarea anti-COVID? Explicațiile unui specialist în dreptul muncii (EXCLUSIV)

Ce se întâmplă cu un angajat care refuză vaccinarea anti-COVID? Explicațiile unui specialist în dreptul muncii (EXCLUSIV)
A healtCe se întâmplă cu un angajat care refuză vaccinare anti-COVID? Explicațiile unui specialist în dreptul muncii Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 19/01/2021, 19:00
Actualizat: 19/01/2021, 20:07

Statul speră să obțină în șase luni o imunizare în masă, prin vaccinarea anti-COVID a circa 13 milioane de români. Totuși, unii români se arată reticenți în ceea ce privește vaccinarea, în timp ce alții preferă să mai aștepte o perioadă de timp. Motivele: „Vaccinul nu este testat suficient” sau ”Am diferite alergii”, spun unii români sceptici.  În acest context, avocatul în dreptul muncii, Costel Gîlcă, explică pentru GÂNDUL.RO de ce angajatorii nu le pot interzice salariaților să vină la muncă, pe motiv că nu s-au vaccinat anti-COVID.

Vaccinarea angajaților

Peste 300.000 de persoane din etapa a II-a de vaccinare s-au programat, până în prezent, pe platforma programare. În cea de-a doua etapă, salariații sunt înscriși  în platformă direct de angajator, deoarece, în prezent, doar persoanele juridice, adică firmele și instituțiile de stat, pot face înscrieri pe platforma pusă la dispoziție de Guvern.

Florin Vladimir, patronul unei agenții de marketing, spune că are 15 angajații în firmă și cu toții s-au arătat pro vaccinare: „E decizia lor până la urmă, dar trebuie să țină cont de ceea ce spun specialiștii. Nu le-am impus, nu i-am obligat sau amenințat cu demisia, dar consider că atâta timp cât medicii și alte persoane din funcții-cheie se vaccinează și ei trebuie să facă la fel. Până la urmă, este pentru singuranța și sănătatea lor, nu pentru a mea. Dar am și colegi din domeniu care le-au spus că dacă nu se vor vaccina, să rămână să lucreze de acasă, să nu vină la birou”, spune acesta pentru GÂNDUL.

Avocat: „Nu există un temei juridic”

„Angajatorul are obligația de a asigura sănătatea și securitatea în munca salariaților. Este dreptul salariatului, cetățeanului, de a-și introduce sau nu în corp anumite substanțe. Pe de o altă parte, este și dreptul angajatorului de a îi proteja și pe ceilalți salariați. În acest moment, nu avem un temei juridic să concediem un salariat pe motiv că este bolnav sau contagios”, spune Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

Așadar, nu există în acest moment un temei juridic al încetării contractului pe motivul vaccinării. Angajatului nu i se poate întâmpla nimic. Ba dimpotrivă, este o încălcare a libertăților fundamentale ale cetățenilor, și anume, dreptul la muncă”, mai spune acesta.

Număr bugetarilor creștere

Numărul bugetarilor a crescut cu aproape 53.650 în ultimii cinci ani, ajungând la peste 1,24 milioane de angajați, iar ponderea cheltuielilor de personal s-a mărit de la 7,3%, în 2015, la 8,6%, după primele zece luni din 2020, potrivit unei analize GÂNDUL Financiar.

Corpul angajațiilor din sectorul bugetar continuă să crească, conform celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor. În luna octombrie 2020, 649 de persoane au intrat pe statul de plată al instituțiilor și autorităților publice, numărul lor total ajungând la 1.240.863, față de 1.240.214 cât însumau posturi în septembrie 2020.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York