Ce se întâmplă cu un angajat care refuză vaccinarea anti-COVID? Explicațiile unui specialist în dreptul muncii (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica
Ce se întâmplă cu un angajat care refuză vaccinarea anti-COVID? Explicațiile unui specialist în dreptul muncii (EXCLUSIV)
A healtCe se întâmplă cu un angajat care refuză vaccinare anti-COVID? Explicațiile unui specialist în dreptul muncii Sursă foto: Profimedia.ro

Statul speră să obțină în șase luni o imunizare în masă, prin vaccinarea anti-COVID a circa 13 milioane de români. Totuși, unii români se arată reticenți în ceea ce privește vaccinarea, în timp ce alții preferă să mai aștepte o perioadă de timp. Motivele: „Vaccinul nu este testat suficient” sau ”Am diferite alergii”, spun unii români sceptici.  În acest context, avocatul în dreptul muncii, Costel Gîlcă, explică pentru GÂNDUL.RO de ce angajatorii nu le pot interzice salariaților să vină la muncă, pe motiv că nu s-au vaccinat anti-COVID.

Vaccinarea angajaților

Peste 300.000 de persoane din etapa a II-a de vaccinare s-au programat, până în prezent, pe platforma programare. În cea de-a doua etapă, salariații sunt înscriși  în platformă direct de angajator, deoarece, în prezent, doar persoanele juridice, adică firmele și instituțiile de stat, pot face înscrieri pe platforma pusă la dispoziție de Guvern.

Florin Vladimir, patronul unei agenții de marketing, spune că are 15 angajații în firmă și cu toții s-au arătat pro vaccinare: „E decizia lor până la urmă, dar trebuie să țină cont de ceea ce spun specialiștii. Nu le-am impus, nu i-am obligat sau amenințat cu demisia, dar consider că atâta timp cât medicii și alte persoane din funcții-cheie se vaccinează și ei trebuie să facă la fel. Până la urmă, este pentru singuranța și sănătatea lor, nu pentru a mea. Dar am și colegi din domeniu care le-au spus că dacă nu se vor vaccina, să rămână să lucreze de acasă, să nu vină la birou”, spune acesta pentru GÂNDUL.

Avocat: „Nu există un temei juridic”

„Angajatorul are obligația de a asigura sănătatea și securitatea în munca salariaților. Este dreptul salariatului, cetățeanului, de a-și introduce sau nu în corp anumite substanțe. Pe de o altă parte, este și dreptul angajatorului de a îi proteja și pe ceilalți salariați. În acest moment, nu avem un temei juridic să concediem un salariat pe motiv că este bolnav sau contagios”, spune Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

Așadar, nu există în acest moment un temei juridic al încetării contractului pe motivul vaccinării. Angajatului nu i se poate întâmpla nimic. Ba dimpotrivă, este o încălcare a libertăților fundamentale ale cetățenilor, și anume, dreptul la muncă”, mai spune acesta.

Număr bugetarilor creștere

Numărul bugetarilor a crescut cu aproape 53.650 în ultimii cinci ani, ajungând la peste 1,24 milioane de angajați, iar ponderea cheltuielilor de personal s-a mărit de la 7,3%, în 2015, la 8,6%, după primele zece luni din 2020, potrivit unei analize GÂNDUL Financiar.

Corpul angajațiilor din sectorul bugetar continuă să crească, conform celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor. În luna octombrie 2020, 649 de persoane au intrat pe statul de plată al instituțiilor și autorităților publice, numărul lor total ajungând la 1.240.863, față de 1.240.214 cât însumau posturi în septembrie 2020.

ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Cristi Borcea dă moda! Fostul acționar de la Dinamo, apariție cool la birou! Dinamovistul nu...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
DROGURI la Opera Națională Română din Iași. ȘOC: fiica cărui mare artist le avea asupra...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide