GÂNDUL FINANCIAR. Cîțu: „Salariile demnitarilor și ale aleșilor locali vor fi înghețate în 2021”. Numărul bugetarilor și cheltuielile de personal au crescut față de anul trecut

Publicat: 03/12/2020, 20:00
Actualizat: 03/12/2020, 22:55

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR că salariile demnitarior și ale aleșilor locali vor fi înghețate și în 2021, iar pentru scăderea impactului cheltuielilor de personal și cu asistența socială asupra bugetului, soluția pe care o susține este creșterea veniturilor. Cheltuielile cu bugetarii, în primele zele luni alea anului curent, au trecut de 90 de miliarde de lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșteri au fost față de anul trecut și în ceea ce privește numărul angajaților din sectorul de stat.

Cheltuielile de personal au crescut cu aproape șase miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2020, față de perioada similară a anului trecut. În cifre absolute, vorbim de 90,5 miliarde de lei, respectiv o crește cu 7,0% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, când acestea erau de 84,5 de miliarde de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice privind execuția bugetului general consolidat.

Pondere mărită a cheltuielilor în PIB

Potrivit MFP, în această creștere se reflectă majorările salariale, îndemnizația de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Din total cheltuielilor de personal, plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID-19 au fost de 255 de milioane lei.

Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 8,6% din PIB, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Această categorie constituite 26,8% din totalul cheltuielilor cuprinse în bugetul general consolidat pe primele zece luni ale anului, ceea ce reprezintă însă o scădere față de perioada similară a anului trecut, când aveau o pondere de 29,2% conform cifrelor MFP.

Cu cât a crescut numărul bugetarilor

Creșterea cheltuielilor vine și în contextul creșterii aparatului bugetar. În septembrie 2020, numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a ajuns la 1.240.214. Este o cifră în scădere 858 față de luna ianuarie 2020, dar cu 4.425 mai mare decât în octombrie 2019, înaintea schimbării guvernului, și cu aproape 46.000 față de acum doi ani, în august 2018.

Administrația publică centrală a avut, în septembrie 2020, față de ianuarie 2020, mai puțin cu 1.636 mai puțini angajați, dar, față de octombrie 2019, mai mulți cu 2.135. Mai mult, față de august 2018, în administrația publică centrală au apărut aproape 30.500 de posturi, dintre care peste 17.000 în instituții finanțate integral din bugetul de stat, și aproape 12.700 în instituții finanțate integral din venituri proprii. În calcului diferențele pe ministere față de august 2018 trebuie avută în vedere reorganizarea aparatului guvernamental.

În ceea ce privește administrația publică locală, în septembrie 2020 erau angajate 444.680 de persoane, în creștere cu 778 față de ianuarie 2020, cu 2.290, față de octombrie 2019 și cu peste 16.300, față de august 2018.

Cea mai mare creștere, în septembrie 2020, față de august 2018, de peste 10.850 de posturi, este la capitolui autorități executive locale. La acest capitol, creșteri s-au înregistrat și față de ianuarie 2020, cu 104 persoane, și față de octombrie 2019, de 1.771 posturi. Creșterea semnificativă, de aproape 9.100 de posturi, a fost între august 2018 și octombrie 2019, chiar înainte de preluarea guvernării de către actualul Cabinet.

Care e soluția ministrului Finanțelor Publice

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a admis, în interviul acordat pentru prima ediție a emisiunii GÂNDUL FINANCIAR, că o economie nu poate fi sustenabilă în contextul în care cea mai mare parte din cheltuielile statului o reprezintă salariile și pensiile.

„Nu este. Asta am spus și înainte să intrăm la guvernare, asta era o problemă a structurii bugetului pe care am moștenit-o”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat despre soluțiile avute în vedere pentru a îmbunătăți situația, ministrul liberal a menționat creșterea veniturilor. „Vom începe cu creșterea veniturilor, care va reduce acest procent al cheltuielilor, pentru că veniturile vor crește mai mult decât cheltuielile, și atunci vor reduce acest procent din total venituri”, a spus Forin Cîțu.

„Dar vă aduc aminte că nu am dat înapoi de la măsuri care ar fi părut în acesl moment că ne costă electoral. De exemplu, în anul 2020 au fost înghețate salariile demnitarilor și ale aleșilor locali. Eu vă pot spune că și în 2021 această măsură va fi menținută. Salariile demnitarilor vor rămâne înghețate în 2021 și ale aleșilor locali, deci nu se umblă la aceste salarii, rămân înghețate”, a promis ministrul Finanțelor.

Urmăriți interviul integral acordat de ministrul Finanțelor pentru GÂNDUL FINANCIAR, emisiune realizată de jurnalista Mihaela Pântea, difuzat joi, în cadrul primei ediții pe www.gandul.ro și pagina de Facebook https://www.facebook.com/Gandul.ro

Ministrul Finanțelor a explicat, după ședința de guvern în care a fost aprobată cea de a treia rectificare bugetară pe anul 2020, că „digitalizarea este metoda noastră de a reorganiza aparatul public”, exemplificând cu economiile făcute de Ministerul Finanțelor prin reorganizare, respectiv implementarea digitalizării și a muncii la domiciliu: 134 de milioane de lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom