Cine spune că România trebuie să se aștepte la ce e mai rău. Ne așteaptă scenariul din Italia?

Cine spune că România trebuie să se aștepte la ce e mai rău. Ne așteaptă scenariul din Italia?
Publicat: 18/03/2020, 12:25

Chiar dacă până în prezent avem sub 300 de cazuri confirmate de coronavirus, Mixich spune că „veştile nu sunt bune și nu va trece mult până la mia de cazuri”. Iar de acolo, orice se poate întâmpla.

Într-o postare pe Facebook, expertul în politici publice de sănătate notează că de vină pentru răspândirea virusului Covid-19 sunt „o mulţime de inconştienţi” care nu respectă regulile de distanţare socială.

„Când sunt veşti bune de dat, eu le dau. Dar azi nu prea sunt”, își începe materialul Vlad Mixich. Bazându-se pe estimările epidemiologice disponibile public, Mixich trage concluzia că „România rămâne pe o rată de creştere a cazurilor de coronavirus similară celor din Italia sau Franţa. Există şi un miez mic de optimism aici: iniţial, când erau la începutul epidemiei cum suntem (încă) noi acum, şi în Franţa şi în Italia rata de creştere a cazurilor era mai mare decât este astăzi la noi. Dar acest miez de optimism e unul mic”.

Totuși, optimismul nu-l dă afară din casă, drept pentru care Mixich scrie că, „dacă ritmul prezent de creştere se va păstra, nu va trece mult până la prima mie de cazuri în România”. Apoi, ce va urma, se întreabă toți românii? „Iar de acolo…”, răspunde jurnalistul, lăsând imaginația fiecăruia să caute răspunsul potrivit.

Pericolul oamenilor inconștienți

În prezent, cel mai mare pericol pentru țară îl reprezintă chiar cetățenii inconștienți, care nu realizează că doar autoizolându-se se protejează de noul coronavirus și nu ajută la răspândirea lui.

Iată ce opinie are Vlad Mixich: „În timp ce Italia, Franţa şi Spania sunt practic închise (oamenii trebuie să stea în case şi ies doar cu motivaţie clară), în România, în ciuda faptului că TOATĂ lumea vorbeşte despre distanţarea socială, există încă o mulţime de inconştienţi care nu o respectă. Momentul închiderii oraşelor şi în România trebuie însă ales cu mare atenţie; situaţii pandemice similare au arătat că dacă el se produce prea repede, apare riscul ca noi să obosim să-l respectăm şi să apară un al doilea val epidemic, chiar mai dur decât primul. Fiecare dintre noi avem o limită de suportabilitate a consemnării la domiciliu, fie ea şi pentru sănătatea publică”.

Despre lipsurile din spitale

O altă problemă cui care se confruntă România o reprezintă lipsa echipamentelor de protecţie pentru personalul medical din spitale. „Încă nu sunt suficiente echipamente de protecţie în spitale. Scurt”, arată Vlad Mixich, care susține că a primit „multe mesaje de la medici de prin spitale referitor la lipsa acestor echipamente. Unele mesaje sunt nejustificate (spital de ortopedie cu adresabilitate zero pentru coronavirus), dar altele aproape alarmante (prin spitale judeţene cu adresabilitate pentru boli infecţioase)”.

Așadar, „problema echipamentelor de protecţie pentru personalul medical e mai importantă decât orice. Vă amintiţi cum în urmă cu o săptămână toată lumea vorbea despre termoscanere, care acum sunt irelevante? E important ca presiunea publică şi mediatică să fie pe problemele care contează în viitorul apropiat. Dacă suntem permanent cu un pas în urmă nu facem altceva decât să adăugăm zgomot şi isterie complet inutilă, chiar stricătoare”.

Miercuri dimineață, conform raportărilor oficiale, numărul total al cazurilor de infectare cu virusul Covid-19 era de 246, în ultimele ore apărând 29 de cazuri noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...