CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel, încă un semnal de alarmă: ”Dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşală amarnic”

CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel, încă un semnal de alarmă: ”Dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşală amarnic”
Adrian Streinu-Cercel, anunț teribil pentru români, în plină pandemie de coronavirus: “La Matei Balș nu mai avem locuri disponibile!” Câți copii sunt internați în spitalul pe care îl manageriază

Criza coronavirusului este departe de a fi încheiată, a avertizat medicul Adrian Streinu-Cercel în timpul videoconferinței online ”Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”.

Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” consideră că a privi pandemia ca și cum a fi încheiată, în România, ar fi o greșeală care ne-ar putea costa scump pe termen lung, iar cei care pleacă de la o asemenea premisă ”se înșală amarnic”. Chiar dacă România a reușit să țină sub control această criză indusă de noul coronavirus, Adrian Streinu-Cercel consideră că monitorizarea situației medicale rămâne prioritară, tocmai pentru ca lucrurile să nu scape de sub control.

”Suntem undeva în cursul pandemiei cu acest virus SAR-Cov-2. Lucrurile sunt în desfăşurare în momentul de faţă şi dacă îşi imaginează cineva că pandemia s-a terminat, se înşală amarnic. Este cât se poate de evident faptul că România a avut un succes deosebit de important până la acest moment şi dorinţa mea ar fi să nu dăm cu piciorul la acest lucru, ţinând cont de faptul că stăm foarte bine la nivelul comunităţii europene din acest punct de vedere. (…) România s-a pregătit din timp pentru că, începând cu anul 2006, a pus pe picioare un sistem la nivelul bolilor infecţioase şi dezvoltarea terapiilor intensive aferente bolilor infecţioase”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel: ”Masca de protecție va putea face diferența…”

Din păcate, măsurile de relaxare luate de autorități în timpul stării de alertă i-au determinat pe mulți dintre români să treacă în plan secund protecția personală și a celor din jur, rezultatul fiind o creștere îngrijorătoare a numărului cazurilor de infecție cu noul coronavirus în țara noastră.

Disconfortul creat de masca de protecție nu poate fi eliminat din această ecuație, însă tocmai o astfel de formă de protecție – coroborată cu igiena personală și cu distanțarea fizică – va face diferența în perioada următoare. Iar criza coronavirusului, impunând schimbări radicale în viața de zi cu zi sau în relația medic-pacient, îi va obișnui pe oameni cu ideea că trebuie să învețe să conviețuiască, pe termen lung, cu acest virus.

”Medicul poartă mască, pacientul poartă mască. Apare o distanţare inevitabilă între medic şi pacient, respectarea distanţei de un metru şi jumătate. (…) Apare o evaluare deficitară clinică la un moment dat. (…) Putem spune în momentul de faţă, cât se poate de clar, că se generează un disconfort psihic de ambele părţi, atât din punctul de vedere al medicului, cât şi din punct de vedere al pacientului şi mai mult decât atât se generează o neîncredere în actul medical. (…) Această pandemie există şi ea afectează pe de o parte pe cei care sunt cu această infecţie cu noul coronavirus, pe de altă parte afectează pacienţii cu boli cronice într-o anumită măsură, pentru că în mod evident o serie de servicii medicale s-au limitat din punct de vedere al accesului pacienţilor cronici la serviciile de sănătate”, a mai declarat medicul Adrian Streinu-Cercel în timpul videoconferinței online ”Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică” organizată de Bursa, potrivit romaniatv.net.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024