Probleme la raportarea deceselor COVID: încă 3.000 de morți care nu au ajuns în comunicările oficiale. Datele ar fi în raportul de la Ministerul Sănătății

Probleme la raportarea deceselor COVID: încă 3.000 de morți care nu au ajuns în comunicările oficiale. Datele ar fi în raportul de la Ministerul Sănătății
Cum au umflat autoritățile cifrele pandemiei Covid. Mai mulți morți raportați decât apar în actele medicilor! / Sursa FOTO: pxhere.com
Publicat: 10/05/2021, 13:42
Actualizat: 11/05/2021, 04:42

Raportul comisiei de anchetă privind decesele COVID este gata de trei zile, dar ministrul Sănătății ar fi cerut mai multe date, pentru că documentul primit ar putea să creeze și mai multă confuzie. În document ar fi 2.300 decedați din cauza infecției cu SARS-CoV-2 neraportați și încă 3.000 de morţi cu diagnostic secundar COVID, de care nu s-a știut până acum, potrivit Libertatea, care se bazează pe două surse, dintre care un oficial al Ministerului Sănătății.

Cel puțin 2.300 de pacienți decedați până la 1 martie 2021 figurează oficial ca morți de COVID în actele din spital, la familii, la primării și în documentele Institutului Național de Statistică. Infecția cu SARS-CoV-2 a fost trecută ca principală cauză a decesului, potrivit datelor obținute de Libertatea de la Institutul Național de Statistică, corelate cu explicații obținute din spitale și de la primării. Acești pacienți decedați nu ar fi fost însă trecuți nici în raportările Grupului de Comunicare Strategică și nici în situațiile întocmite de România pentru instituțiile europene.

O sursă din Ministerul Sănătății susține, potrivit Libertatea, că, pe lângă aceştia, mai sunt peste 3.000 de morţi care au avut la cauze trecut COVID drept diagnostic secundar. În raportul comisiei de anchetă ar apărea și aceste decese despre care nu s-ar fi știut până acum.

Explicația ar fi că pe certificatele medicale de constatare a decesului, medicii trec atât cauza principal, cât și pe cea secundară. Institutul Național de Statistică, în răspunsul trimis Libertatea, a transmis doar numărul morților care au avut COVID drept cauză principală – peste 2.300. În raportul către minister ar fi însă și cei 3.000 de pacienți decedați la care COVID este cauză secundară.

Surse din Ministerul Sănătății spun că, potrivit definiției de caz, și acestea sunt tot decese provocate de noul coronavirus.

Discrepanțe în raportarea deceselor COVID

Potrivit datelor INS, în primele cinci luni de pandemie, autoritățile au raportat cu 20% mai mulți morți de COVID-19 decât cei înscriși ca atare de către medici.

Ulterior, din octombrie 2020 până în ianuarie 2021, nu s-au raportat oficial cel puțin 15% dintre decesele pe care spitalele le-au considerat drept COVID.

„Cel mai probabil, este vorba despre o sumă de erori umane”, a spus duminică, la Prima TV, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre diferențele de raportare ale deceselor COVID.

Ministrul nu a lămurit de unde vin diferențele în raportări, ci s-a referit la cazuri raportate prin Alerte MS și prin Corona Forms. Despre diferențe în raportarea deceselor COVID prin cele două platforme a vorbit și Vlad Voiculescu, după demiterea sa de la Ministerul Sănătății, fără să ofere nici el explicații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului