Probleme la raportarea deceselor COVID: încă 3.000 de morți care nu au ajuns în comunicările oficiale. Datele ar fi în raportul de la Ministerul Sănătății

Probleme la raportarea deceselor COVID: încă 3.000 de morți care nu au ajuns în comunicările oficiale. Datele ar fi în raportul de la Ministerul Sănătății
Cum au umflat autoritățile cifrele pandemiei Covid. Mai mulți morți raportați decât apar în actele medicilor! / Sursa FOTO: pxhere.com
Publicat: 10/05/2021, 13:42
Actualizat: 11/05/2021, 04:42

Raportul comisiei de anchetă privind decesele COVID este gata de trei zile, dar ministrul Sănătății ar fi cerut mai multe date, pentru că documentul primit ar putea să creeze și mai multă confuzie. În document ar fi 2.300 decedați din cauza infecției cu SARS-CoV-2 neraportați și încă 3.000 de morţi cu diagnostic secundar COVID, de care nu s-a știut până acum, potrivit Libertatea, care se bazează pe două surse, dintre care un oficial al Ministerului Sănătății.

Cel puțin 2.300 de pacienți decedați până la 1 martie 2021 figurează oficial ca morți de COVID în actele din spital, la familii, la primării și în documentele Institutului Național de Statistică. Infecția cu SARS-CoV-2 a fost trecută ca principală cauză a decesului, potrivit datelor obținute de Libertatea de la Institutul Național de Statistică, corelate cu explicații obținute din spitale și de la primării. Acești pacienți decedați nu ar fi fost însă trecuți nici în raportările Grupului de Comunicare Strategică și nici în situațiile întocmite de România pentru instituțiile europene.

O sursă din Ministerul Sănătății susține, potrivit Libertatea, că, pe lângă aceştia, mai sunt peste 3.000 de morţi care au avut la cauze trecut COVID drept diagnostic secundar. În raportul comisiei de anchetă ar apărea și aceste decese despre care nu s-ar fi știut până acum.

Explicația ar fi că pe certificatele medicale de constatare a decesului, medicii trec atât cauza principal, cât și pe cea secundară. Institutul Național de Statistică, în răspunsul trimis Libertatea, a transmis doar numărul morților care au avut COVID drept cauză principală – peste 2.300. În raportul către minister ar fi însă și cei 3.000 de pacienți decedați la care COVID este cauză secundară.

Surse din Ministerul Sănătății spun că, potrivit definiției de caz, și acestea sunt tot decese provocate de noul coronavirus.

Discrepanțe în raportarea deceselor COVID

Potrivit datelor INS, în primele cinci luni de pandemie, autoritățile au raportat cu 20% mai mulți morți de COVID-19 decât cei înscriși ca atare de către medici.

Ulterior, din octombrie 2020 până în ianuarie 2021, nu s-au raportat oficial cel puțin 15% dintre decesele pe care spitalele le-au considerat drept COVID.

„Cel mai probabil, este vorba despre o sumă de erori umane”, a spus duminică, la Prima TV, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre diferențele de raportare ale deceselor COVID.

Ministrul nu a lămurit de unde vin diferențele în raportări, ci s-a referit la cazuri raportate prin Alerte MS și prin Corona Forms. Despre diferențe în raportarea deceselor COVID prin cele două platforme a vorbit și Vlad Voiculescu, după demiterea sa de la Ministerul Sănătății, fără să ofere nici el explicații.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Câte zile va ține canicula în România. Meteorologii vorbesc despre disconfort termic ridicat
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Premierul care consideră că femeile sunt violate din cauza hainelor pe care le poartă: „Dacă...
Anamaria Prodan a dat-o pe amanta lui Reghe pe mâna interlopilor! IREAL ce a vrut...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Exclusiv: Câți bani au strâns Smiley și Gina la botezul fiicei lor. Mulți nu ar...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
Klaus Iohannis A DAT ORDIN! O lege cheie se va schimba. A ajuns deja în...
Veste istorică! Medicamentul care învinge COVID. Scapă bolnavii de la moarte
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...