Doi din 10 români s-ar vaccina împotriva COVID-19 după ce văd efectele adverse (STUDIU)

Doi din 10 români s-ar vaccina împotriva COVID-19 după ce văd efectele adverse (STUDIU)
Publicat: 14/01/2021, 12:15

Principalele preocupări ale românilor legate de vaccinarea împotriva COVID-19 vizează eficienţa vaccinului la mutaţiile viitoare ale virusului (80%), reacţiile adverse imediate (76%), dar şi capacitatea statului de a imuniza populaţia în timp util (76%).

Doar 46% dintre români din mediul urban sunt dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19, în timp ce aproximativ un sfert (27%) declară că nu au luat încă o decizie în privinţa vaccinării.

Pe de altă parte, 27% declară că nu sunt de acord să se vaccineze în prezent. Totuşi, pe termen mai lung, 85% dintre românii din mediul urban s-ar vaccina împotriva COVID-19, chiar dacă o bună parte şi-ar dori să mai aştepte o perioadă pentru a se convinge că vacinul este eficient sau sigur, arată cel mai recent studiu iSense Solutions, desfăşurat în perioada 4-7 ianuarie 2021, reprezentativ pentru mediul urban.

Astfel, 40% declară că s-ar vaccina imediat ce vaccinul ar fi disponibil, în timp ce aproape 2 din 10 români (18%) îşi propun să se vaccineze doar după ce vaccinul a fost administrat unui număr suficient de mare de persoane pentru a se asigura că nu există efecte adverse pe termen scurt.

De asemenea, un alt segment important (26%) declară că ar aştepta cel puţin un an pentru a vedea efectele pe termen mediu şi lung ale vaccinului.

Doar 15% refuză să se vaccineze.

Principalele preocupări legate de vaccinarea împotriva COVID-19

Deşi o bună parte din populaţie este atentă la efectele pe termen lung ale vaccinului, principalele preocupări legate de vaccinarea împotriva COVID-19 vizează eficienţa vaccinului la mutaţiile viitoare ale virusului (80%), reacţiile adverse imediate (76%), dar şi capacitatea statului de a imuniza populaţia în timp util (76%).

Cu toate acestea, după cum arată şi intenţia de vaccinare, populaţia are încredere în noile vaccinuri şi majoritatea respondenţilor (82%) consideră că vaccinul va grăbi sfârşitul epidemiei şi acceptă faptul că vaccinul a putut fi dezvoltat atât de repede folosind tehnologii de ultimă generaţie (84%).

Dintre vaccinurile existente pe piaţă în acest moment, cea mai mare acceptabilitate o are vaccinul produs de Pfizer. De altfel, toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna şi Oxford AstraZeneca) au o acceptabilitate de peste 70%.

„Cei mai mulţi oameni au încredere în ştiinţa modernă”

„După nouă luni de pandemie, populaţia României întrezăreşte în sfârşit luminiţa de la capătul tunelului. Majoritatea românilor au încredere în noile vaccinuri împotriva COVID-19 şi speră că ele vor pune capăt acestei epidemii. Cu excepţia unui număr destul de restrâns de persoane care nu vor sau nu pot să se vaccineze, cei mai mulţi oameni au încredere în ştiinţa modernă şi vor fi receptivi la campania de vaccinare. Sarcina principală care le revine autorităţilor nu va fi să convingă oamenii să se vaccineze, ci mai degrabă să reconstruiască încrederea erodată de-a lungul acestor luni prin organizarea impecabilă a campaniei de vaccinare şi o comunicare cât mai transparentă”, declară Andrei Elvădeanu, Head of Market Strategy, iSense Solutions.

Datele prezentate fac parte din studiul omnibus săptămânal, reprezentativ pentru mediul urban, având 500 de interviuri online în fiecare săptămână, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase