EXCLUSIV | Coșmarul bolnavilor non-COVID din România. O pacientă cu cancer, lăsată de ambulanță în fața blocului: „Vomitam pastilele. Mi-au spus că nu se poate pune o perfuzie”

EXCLUSIV | Coșmarul bolnavilor non-COVID din România. O pacientă cu cancer, lăsată de ambulanță în fața blocului: „Vomitam pastilele. Mi-au spus că nu se poate pune o perfuzie”
Publicat: 21/10/2021, 15:30
Actualizat: 21/10/2021, 15:46
Valul 4 al pandemiei a schimbat radical activitatea spitalelor, din cauza numărului foarte mare de pacienți cu COVID-19. Bolnavii de cancer sunt, poate, cei mai afectați. Diagnosticul întârzie, la fel și tratamentul și intervențiile chirurgicale.

Flori Achim, o pacientă oncologică, a povestit pentru Gândul prin ce a trecut când a ajuns la Spitalul Turnu Măgurele, din cauza faptului că unitatea medicală tratează exclusiv pacienții cu COVID-19. Femeia susține că cei de la ambulanță au lăsat-o în fața blocului, fără a-i administra măcar o perfuzie.

Pe 4 octombrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunța că spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, măsura fiind luată din cauza crizei COVID. Decizia a fost contestată de reprezentanții asociațiilor pentru protecția pacienților, care au reclamat că oamenii care au boli cronicec sunt lăsați fără soluții și abandonați de sistemul medical.

Femeia a ajuns miercuri dimineață la Spitalul Turnu Măgurele, cu vărsături, diaree și frisoane, după ce a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță. La scurt timp, patru angajați SMURD au venit să o transporte la spital.

„Ambulanța m-a adus în fața blocului și m-a lăsat acolo”

După ce a ajuns la spital, i-a fost făcut un test rapid pentru COVID-19, rezultatul fiind negativ. Ulterior, i-au fost prelevate probe pentru testul PCR. Marți, femeia făcuse rapelul cu serul de la Pfizer.

Aveam saturația 99%, pulsul 99, problema era că vărsam pastilele. Mă pun în ambulantă, mă duc la Spitalul Turnu Măgurele. Mi se face un test rapid COVID (negativ) și mi se prelevă probe pentru test PCR. Mi se spune că nu se poate pune o perfuzie deoarece spitalul este suport COVID, asta în condițiile în care eu vărsam prin curtea spitalului. Mă pun în ambulanță, mă aduc în fața blocului și mă lasă acolo, cu răul meu cu tot. Cam ăsta este serviciul de ambulanță de la noi, mărturisește femeia.

Flori Achim. Sursă: Facebook

„Pastilele le vărsam”

Flori Achim spune că a fost nevoită să apeleze la persoane apropiate pentru a-i aduce medicamente la indicația farmacistei.

„Eu am mai avut probleme în trecut, când au venit cei de la ambulanță, însă mi-au administrat acasă ceva injectabil și a fost ok. Acum, m-au dus să îmi facă un test COVID și atât, după care au spus: «Dacă vreți, vă ducem la Alexandria, la camera de gardă și vă lăsăm acolo să vă pună perfuzia, și veniți singură acasă, nu putem să vă aducem noi». Am refuzat, dar puteau să îmi injecteze niște antivomitive acasă, pentru că pastilele le vărsam. Faptul este consumat, însă voiam să scot în evidență lipsa de empatie pentru un om bolnav”, a mai spus Flori Achim, pentru Gândul.

Am întrebat oficialii Spitalului Municipal Turnu Măgurele de ce nu mai pot primi ajutor bolnavii non-COVID care ajung într-o stare acută și au nevoie urgent de ajutor. Aceștia spun că spitalul tratează acum doar pacienții infectați cu COVID-19, după ce toți bolnavii care necesitau spitalizare au fost transferați, iar cei care erau în spital și nu aveau infecție cu SARS-CoV-2 au fost externați.

80% dintre bolnavii de cancer sunt nevoiți să își cumpere medicamentele

​Programul Național de Oncologie din România este subfinanțat cronic, investigațiile medicale nu sunt decontate, bolnavii trebuie să își cumpere singuri tratamentul, iar unii pacienți mor înainte de a fi diagnosticați și tratați, deoarece există întârzieri de luni de zile de la momentul suspiciunii de cancer până la diagnosticarea certă și începerea tratamentului – sunt concluziile unui sondaj realizat printre bolnavii de cancer, în cadrul conferinței naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de Home Delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o şansa pacienţilor cronici nedeplasabili, în general, dar şi pacienţilor oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în Marea Britanie a adus economii la bugetul Sănătăţii de 5,5 miliarde lire sterline într-un an, spune reprezentați ai Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Printr-un studiu comparativ cu Marea Britanie, în perioada de urgenţă din anul 2020 au decedat cu 6.000 de pacienţi oncologici, faţă de media zilnică de 150 de pacienţi, conform Globocan.

„Pacienţii cer de urgență depolitizarea sistemului de sănătate, dar și stabilitate la conducerea Ministerului Sănătății și a celorlalte instituții din sistemul sanitar, altfel vom cere în instanță respectarea drepturilor pacienților, încălcate în mod flagrant de factorul politic, dar și în Parlamentul UE”, arată Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Citește și „M-am simțit umilită”. Calvarul Lilianei, o femeie operată de cancer, nevoită să facă 20 de ore pe drum pentru o simplă adeverință

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Crin Antonescu, atac la Iohannis și conducerea PNL: Un grup de nevertebrate politic, orice vot...
BREAKING | George Țelinoiu a murit după ce s-a aruncat în gol de pe viaductul...
Cum arată artista de muzică populară la 55 de ani. Timpul a stat pe loc...
Reacţia influenceriţei Lolrelai după ce stomatologul care a violat-o a fost condamnat
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu...
BREAKING! Familia Regală a României, în DOLIU
Compania ce patentează motorul în 6 timpi. Cum ar putea schimba industria auto?
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
Aduc GHINION! Fructele pe care să NU le ai în casă niciodată
Plata cu cardul. Se dau banii înapoi. Anunț pentru românii care plătesc mereu cu cardul...
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Amendă anulată pentru Google! Gigantul scapă de plata sumei de 1,49 miliarde de euro