REPORTAJ | Imagini cutremurătoare din miezul coșmarului COVID-19 de la UPU. „Ne așteptăm la ce este mai rău, orice ar însemna răul”

Publicat: 13 10. 2021, 09:00
Valul patru al pandemiei face ravagii în România, iar medicii au ajuns în situaţia să aleagă pe cine să salveze mai întâi dintre pacienţii infectaţi. Lupta pentru un loc în spitalele COVID a devenit o loterie sub privirile pline de spaimă ale bolnavilor și epuizate ale medicilor.

Camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă arată ca într-un teatru de război, iar medicii cu greu își fac loc printre zecile de bolnavi conectați la oxigen, care așteaptă un loc într-un pat salvator.

În Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului ”Bagdasar-Arseni” din București, transformată în secție COVID, ești izbit de mirosul dezinfectanților și al combinezoanelor abia scoase din cutie. Salonul geme de pacienții COVID țintuiți în paturile acoperite de perdele portocalii. 42 de bolnavi sunt la Urgențe, cu 10 în plus față de numărul de paturi.

Cu numai o zi înainte, erau 50, însă unii au fost transferați pe secția de Terapie Intensivă. Ambulanțele sunt într-un du-te-vino continuu. La poarta spitalului sosesc alți patru pacienți. În funcție de cum vin mașinile, aceștia sunt triați pe diferite zone, până le vine rezultul testului PCR: zona roșie, izolatorul și zona pacienți suspecți de COVID.

Cei care n-au prins un loc stau pe tărgi sau în scaunele cu rotile, pe holuri sau în mijlocul secției. Toți au forme grave de COVID. Cel mai tânăr pacient are doar 36 de ani.

Cu oxigenul la picioare

80% dintre aceștia ar trebui să fie la ATI”, ne spune managerul Andi Nodiț. Peste 90% dintre pacienţii care ajung aici sunt nevaccinaţi. În cazul lor, boala se agravează repede şi au nevoie de oxigen, pentru că le sunt afectaţi plămânii.

În universul pacienților cu tubul de oxigen la picioare, conceptul de noapte sau zi nu există, timpul se pierde printre ticăitul aparatelor care monitorizează viață. Privirile le sunt pierdute la icoana din salon și pierdute printre puseele puternice de tuse. Deznădăjduiți, pentru pacienții infectați, a rămas doar nevoia disperată de a respira.

Viața în combinezon

Oamenii în combinezoane albe sunt într-o alergătură continuă. Tiptil, își fac loc printre firele lungi ale aparatelor cu oxigen, pentru a le verifica starea de sănătate. Scriu fișele medicale, pregătesc dozele de medicamente, orice greșeală poate costa o viață. Alții îi învelesc, îi întorc de pe o parte pe alta și îi îmbărbătează când le scade saturația.

Oboseala le trezește trupul amorțit de combinezoanele greoaie. Noua tulpină e atât de înșelătoare încât de multe ori pacientul pare bine, vorbește, dar aparatele arată altceva: rămâne, încet-încet, fără oxigen.

”Ne așteptăm la ce este mai rău”

Pe hol, doi asistenți medicali își ating, victorios, palmele acoperite de mănușile chirurgicale. Au mai reușit să-i facă loc unui pacient. Managerul Andi Nodiț spune că este nevoie în continuare de personal medical pentru a-i îngriji pe pacienți.

Înainte de începutul valului patru, 70% dintre medici erau vaccinați și 60% dintre personalul auxiliar”, spune managerul Spitalului ”Bagdasar-Arseni”.

Acum, când s-a ajuns la un record de cazuri COVID-19 și de pacienți la Terapie Intensivă, „ne așteptăm la ce este mai rău, orice ar însemna răul”, spune Andi Nodiță.

România a ajuns marți la cele mai multe cazuri noi de COVID-19 de la începutul pandemiei – 16.743 de persoane confirmate cu infecție – și la un recordul absolut al deceselor din cauza coronavirusului – 442 în doar 24 de ore.

Foto: Alexandra Pandrea/fotoreporter Gândul


Citește și

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

EXCLUSIV | Cât de periculoasă a ajuns infecția cu COVID-19 pentru nevaccinați. Medicii au externat un pacient de 37 de ani crezând că e aproape vindecat și a murit după o săptămână

INTERVIU | Medicul Radu Țincu avertizează: „În două săptămâni, putem ajunge la peste 20.000 de cazuri COVID pe zi”. De ce unii pacienți refuză vaccinarea

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității