FOTOREPORTAJ | Imagini tulburătoare dintr-o secție ATI. Tineri intubați care luptă să trăiască și medici la capătul puterilor

FOTOREPORTAJ | Imagini tulburătoare dintr-o secție ATI. Tineri intubați care luptă să trăiască și medici la capătul puterilor
Secția ATI de la Institutul Marius Nasta. Foto: Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 06/10/2021, 17:36
Actualizat: 29/10/2021, 14:53

În ziua în care România numără 331 morți de COVID-19, în saloanele ATI de la Institutul ”Marius Nasta” este o bătălie între viață și moarte. Valul patru al pandemiei COVID este cel al tinerilor, o spun medicii din întreaga țară, iar starea fiecărui pacient care ajunge în stare gravă a devenit o loterie.

Liniștea din secția ATI e întreruptă de ticăitul persistent al aparatelor. Singurele pete de culoare sunt păturile roșii și albastre cu care sunt înveliți pacienții. Albul și verdele rece dictează tonul salonului, iar aparatele de ventilație sunt paznicii de la capătâiul pacienților.

Speranța Oxigenului

Fiecare respirație este o victorie atât pentru pacienții intubați, cât și pentru cadrele medicale. Pe hol, cadrele medicale sunt într-un du-te-vino continuu, ca într-un spital de după Cernobâl. O asistentă medicală îi fixează unui tânăr masca de oxigen, după care îi strânge mâna și îl încurajează.

Câteva asistente medicale se pregătesc să facă schimbul cu colegele lor pentru a urca pe secția de Terapie Intensivă. 12 ore pe zi, dintre care 4-6 sunt petrecute în zona roșie de COVID-19. Ture de zi și de noapte.

Un etaj mai jos, câteva cadrele medicale pregătesc cu minuțiozitatea unui giuvaiergiu rapoartele medicale pentru pacienții de la Terapie Intensivă. Alții, cară butelii de oxigen pe bandă rulantă. Nu au timp pentru odihnă, totul este contracronometru.

FOTO: Asistentele medicale fac schimbul într-un salon ATI de la Marius Nasta

Tineri cu COVID în secțiile de Terapie Intensivă

Medicul Beatrice Mahler a precizat, miercuri, că la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, media de vârstă a pacienților internați la ATI a ajuns la 56 de ani.

„Avem pacienți tineri, avem o medie de vârstă în Terapie Intensivă la «Marius Nasta» de 56 de ani, extrem de mică pentru pacientul COVID. Cred că nu am avut niciodată la «Marius Nasta» această medie de vârstă așa scăzută”, a spus Beatrice Mahler, la Antena 3.

România a înregistrat miercuri cel mai mare număr de decese asociate COVID-19 de la debutul pandemiei: 331. Asta în timp ce numărul pacienților internați în secțiile ATI din țară a ajuns la 1.513.

Foto: Alexandra Pandrea/ Fotoreporter Gândul


Citește și

EXCLUSIV | Cât de periculoasă a ajuns infecția cu COVID-19 pentru nevaccinați. Medicii au externat un pacient de 37 de ani crezând că e aproape vindecat și a murit după o săptămână

INTERVIU | Medicul Radu Țincu avertizează: „În două săptămâni, putem ajunge la peste 20.000 de cazuri COVID pe zi”. De ce unii pacienți refuză vaccinarea

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult