Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse (EXCLUSIV)

Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse (EXCLUSIV)
Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse FOTO: EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 26/12/2020, 13:10
Actualizat: 26/12/2020, 14:19

Duminică, 27 decembrie 2020, începe campania de vaccinare împotriva SARS-Cov-2 şi în România. Primii care vor beneficia de ser sunt medicii din prima linie, inclusiv cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş ”din Timişoara. Printre cei imunizaţi va fi şi cunoscutul medic Cristian Oancea, managerul unității medicale și medic primar pneumolog.

Medicul a explicat pentru GÂNDUL.RO cum s-a desfășurat pregătirea campaniei de vaccinare la ”Victor Babeș”, acolo unde începând de mâine, 27 decembrie, vor fi vaccinate 450 de cadre medicale din prima linie. Cât privește efectele adverse ale vaccinului, managerul unității medicale spune că nu se așteaptă la reacții adverse deosebite.

450 de cadrele medicale și o rată de vaccinare de 90%

În ultima săptămână ne-am pregătit atât pe lanțul rece cât și cu comisia de farma-covid pentru monitorizarea posibilelor efecte adverse, și vom vaccina începând de mâine, ora 10, 450 de colegi din prima linie. Nu ne așteptăm la reacții adverse deosebite, am identificat împreună cu colegii din comisia de vaccinare respectiv persoanele care au un grad de risc și care prezintă contraindicații majore. În principal avem o rată de vaccinare de 90%, ceea ce este un lucru foarte bun din punctul nostru de vedere. Am explicat în ultima săptămână, împreună cu doamna doctor Teodora Moisil care este și vaccinolog, informațiile medicale oamenilor și am făcut cursuri cu ei, pentru a lua decizia în cunoștință de cauză dacă vor sau nu vor să se vaccineze. Avem o rată foarte bună de vaccinare și sperăm că și celelalte spitale ne vor urma pașii, explică medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Medicul Cristian Oancea: „Sunt un adept al vaccinării”

„Trebuie să fim conștienți că tehnologia evoluează fantastic și a evoluat de la an la an și de la lună la lună. Practic, începând cu 2020-2021  s-a deschis poarta spre noile tipuri de vaccinuri și credem că pe viitor această soluție tehnică resprezintă o soluție foarte bună și rapidă pentru a stopa aceste pandemii și epidemii. Aproape un an de zile, mai mult de jumătate din cercetătorii de pe planetă s-au focalizat pe găsirea unui vaccin. Practic, ce înainte se studia în câțiva ani, tot efortul medical al lumii de cercetare s-a focalizat pe găsirea unei soluții pentru a opri SARS-COV-2, iar această soluție a venit sub forma unui vaccin pe care îl așteptam. Sperăm să ducem mesajele medicale în spațiul public și oamenii să aibă încredere în acest proces de vaccinare, pentru a opri pandemia și pentru a ne recupera viața pe care o aveam înainte. Eu mă voi vaccina și sunt pro-vaccinare, pentru că este important să previi. Companiile care au scos vaccinul sunt companii foarte puternice, iar efectele adverse sunt minime sau aproape inexistente, explică medicul primar pneumolog, Cristian Oancea.

Reacție adverse sunt minore

Printre reacțiile minore care ar putea apărea după vaccinare se numără: artralgii(durere la nivelul articulaţiilor), algii (dureri musculare), cefalee, spune medicul, subliniind că acestea „sunt reacții obișnuite pe care le-am întâlnit și la vaccinul anti-gripal. E un vaccin sigur și trebuie să avem încredere în mesajele medicale”, spune medicul Oancea.

În Marea Britanie s-au vaccinat un milion de oameni

În Anglia s-au vaccinat un milion de oameni, la fel și în SUA probabil, un milion și ceva. Câteva milioane de oameni sunt vaccinați  în acest moment și nu s-au raportat efecte foarte severe. Oamenii trebuie să fie conștienți că vaccinul ne dă un grad de protecție, de 95%. Putem face forme mai ușoare ale bolii, însă dacă nu ne vaccinăm, persoanele care au trecut prin boală pot face reinfectări sau recăderi, iar simptomatologia e mai severă la aceste reinfectări.Vaccinarea este o soluție să blocăm răspândirea acestui virus.

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer au ajuns în România în ziua de Crăciun și vor fi împărțite în 10 spitale de boli infecțioase din țară

Care sunt spitalele unde vor ajunge primele doze de vaccin

  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov.
  • Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş din București.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Dr. Victor Babeş din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Craiova.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi.
  • Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Ruşdea din Baia Mare.
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.
  • Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai