RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 793. Ucraina retrage tancurile Abrams de pe câmpul de luptă/ Grecia nu va furniza sisteme Patriot către Kiev

RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 793. Ucraina retrage tancurile Abrams de pe câmpul de luptă/ Grecia nu va furniza sisteme Patriot către Kiev
Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului. Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 26/04/2024, 07:31
Actualizat: 26/04/2024, 15:12
12:17

UPDATE: Ministrul Agriculturii din Ucraina a fost arestat

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solsky, a fost arestat pentru acuzații de corupție.  Un tribunal a ordonat ca Solsky să fie ținut în arest până pe 24 iunie. El riscă până la 12 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. 

Dar el a fost eliberat după ce a plătit o cauțiune de 75,7 milioane de grivne (1,9 milioane de dolari), a anunțat vineri ministerul său.

„Mykola Solsky a fost eliberat din arest și continuă să își îndeplinească atribuțiile de ministru al politicii agricole și alimentației al Ucrainei”.

Solsky este acuzat că a confiscat ilegal terenuri deținute de stat în valoare de 291 milioane de grivne (7,36 milioane de dolari) și că a încercat să obțină alte terenuri în valoare de 190 de milioane de grivne (4,8 milioane de dolari).

10:17

UPDATE: SUA își pun speranțele în Germania

Washingtonul speră că livrarea de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina vor determina Germania să furnizeze Kievului rachete Taurus. Dar cancelarul german Olaf Scholz este împotriva trimiterii armelor în Ucraina, deoarece se teme că această mișcare va trage Germania în război cu Rusia. 

Ucraina a primit și alte rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP de fabricație franceză, iar pe 25 aprilie s-a raportat că SUA au trimis în secret peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune la Kiev săptămâna trecută, potrivit Kyiv Independent.

Grecia și Spania refuză să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot. Dar Madridul a declarat că va aproviziona Kievul cu câteva rachete, transmite El Pais.

  • Veștile proaste se țin în lanț pentru Ucraina. Deși a fost deblocat ajutorul extern din partea Statelor Unite, Kievul are probleme majore pe câmpul de luptă. 
  • Tancurile M1 Abrams sunt retrase de pe câmpul de luptă din cauza dronelor rusești. Anul trecut, Ucraina a primit 31 de vehicule din partea SUA. 
  • Guvernul Greciei s-a răzgândit! Nu va mai dona sistemele Patriot de apărare antiaeriană Kievului. 

Un înalt oficial militar american a declarat că „pe câmpul de luptă ucrainean nu există teren deschis pe care să-l poți traversa cu un vehicul fără a fi detectat”. Tancurile Abrams, expuse dronelor rusești, sunt retrase de pe câmpul de luptă de către armata ucraineană.

Între timp, premieru Kvriakos Mitsotakis a declarat că trimiterea sistemului Patriot către Ucraina ar reprezenta un risc prea mare pentru securitatea aeriană a Greciei.

Grecia s-a răzgândit. Nu va mai furniza sisteme Patriot Kievului

Grecia nu va  furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot sau rachete S-300, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-un interviu acordat publicației de știri Iefimerida pe 25 aprilie.  Presa greacă a raportat pe 22 aprilie că Atena plănuia să trimită cel puțin un sistem Patriot în Ucraina.  Cedase ca urmare a  presiunilor din partea Uniunii Europene de a intensifica asistența de apărare aeriană la Kiev.

Mitsotakis a declarat pe 25 aprilie că Grecia nu va trimite Ucrainei nici rachete Patriot, nici S-300.

Grecia a sprijinit Ucraina în diferite moduri, cu materiale de apărare. Dar am spus din prima clipă că nu putem renunța de sistemele noastre de apărare care sunt de o importanță crucială pentru capacitățile noastre de descurajare”, a declarat premierul.

„Anul acesta nu poate fi doar un an de discuții suplimentare. Totul este destul de specific acum. Ucraina are nevoie de apărare aeriană, iar partenerii ne pot ajuta”, s-a plâns președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Grecia nu va furniza sisteme Patriot Ucrainei. Sursa Foto: Shutterstock
Grecia nu va furniza sisteme Patriot Ucrainei. Sursa Foto: Shutterstock

Ucraina renunță la tancurile Abrams

Guvernul de la Kiev retrage tancurile de luptă M1A1 Abrams de fabricație americană de pe câmpul de luptă. Motivul invocat este riscul ridicat de a fi detectate și lovite de dronele Rusiei, au declarat doi oficiali militari americani sub anonimat pentru Associated Press. Din 2022, Kievul a solicitat insistent tancuri de fabricație occidentală. Majoritatea politicienilor s-au opus în prima fază. Analiștii militari au declarat că tancurile de fabricație occidentală nu sunt corespunzătoare reliefului ucrainean, așa cum sunt tancurile sovietice.

În prima parte a anului 2023, Statele Unite, Marea Britanie și Germania au convenit să furnizeze peste 300 de tancuri Ucrainei. Printre acestea s-au numărat 31 de tancuri Abrams de fabricație americană, 14 tancuri Challenger de fabricație britanică și peste 250 de tancuri Leopard de fabricație germană. În contraofensiva dusă în vara anului 2023, forțele ucrainene au eșuat să captureze obiectivele dorite. Majoritatea tancurilor germane au fost distruse de dronele și elicopterele rusești. Tancurile Abrams au sosit în septembrie 2023. Din cele 31 de tancuri, cinci au fost deja distruse.

Deocamdată, Ucraina retrage tancurile Abrams de pe linia frontului. SUA și Ucraina vor coopera pentru a schimba tactica, a declarat  Christopher Watson Grady, amiral al Marinei Statelor Unite și vicepreședinte al șefilor de stat major comun. În ediția de pe 23 ianuarie 2024 a emisiunii „Marius Tucă Show”, profesorul universitar și analistul Valentin Stan a citat un articol publicat de pe Forbes în care scrie că ucrainenii au fost îndemnați de americani să întărească blindajul tancurilor M1 Abrams pentru a rezista atacurilor din partea dronelor rusești încărcate cu explozibili. Între timp,  guvernul României intenționează să achiziționeze 54 de tancuri M1 Abrams din anul 2026, la preț de peste 1 miliard de dolari. 

Citește și: New York Times: rușii au distrus 5 din cele 31 de tancuri de luptă americane M1 Abrams

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul