NOUL CORONAVIRUS. Raed Arafat, ultimele decizii: Se interzic evenimentele cu mai mult de o mie de participanți. În ce situație se închid școlile

NOUL CORONAVIRUS. Raed Arafat, ultimele decizii: Se interzic evenimentele cu mai mult de o mie de participanți. În ce situație se închid școlile
Revenim la starea de urgență? Raed Arafat, anunț de ultimă oră: „La acest moment...”
Publicat: 08/03/2020, 10:57
Actualizat: 07/04/2021, 03:32

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, au susținut duminică o declarație de presă în care au anunțat ultimele decizii referitoare la gestionarea situației privind noul coronavirus (COVID-19).

Declarații de presă susținute de secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, referitoare la gestionarea situației privind noul Coronavirus (COVID-19)

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Duminică, 8 martie 2020

Principalele declarații ale lui șefului DSU:

S-a aprobat procedura și criteriile de suspendare a cursurile în unitățile de învațământ în cazul confrmării unui caz sau a mai multor cazuri, pe criterii medicale, dar și sociale, la propunerea DSP și ISJ, a declarat Raed Arafat.

S-a luat decizia interzicerii aprobării organizării de evenimente cu participarea unui număr mai mare de o mie de persoane. Astfel, meciurile de fotbal se vor juca fără spectatori.

Pentru un număr mai mic, măsura va fi luată la nivel local.

Măsurile sunt prevăzute până în 31 martie, pot fi prelungite, în funcție de evoluța la nivel european și mondial.

Măsura vizează atât activitățile publice, cât și private, desfășurate în incinte sau în aer liber.

S-a decis sistarea, până la 31 martie, a stagiilor practice în spitale pentru studenții universităților de medicină și farmacie, precum și vizitele aparținătorilor persoanelor internate. Se exceptează studenții care participă voluntar în acele unități sanitare.Multe spitale au amfiteatre și studenții vin în număr mare zilnic pentru a participa la cursuri. Pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale și pacienții, considerăm că această limitare a studenților, cu excepția voluntarilor și la nivelul aparținătorilor, și sper să fim înțeleși, este tot una preventivă de protecția a spitalului și a personalului sanitar.

Referitor la cetețenii români care carantinați în alte țări, afectate de noul coronavirus, și dețin certificate medicale care le validează starea de sănătate, nu li se impne o nouă măsură a carantinei la revenirea în țară.

S-a decis că nu se vor emite certificate medicale care să constate lipsa infecției cu cornavirus la cerere, de către autoritățile sanitare. Unitățile nu testează persoanele sănătoase, decât dacă există suspiciuni.

În ceea ce privește persoanele izolate la domiciliu în cazul cărora nu s-a încheiat perioada de 14 zile și care doresc să plece în străinătate, am avut multe astfel de solicitări, având bilete achiziționate, li se va interzice ieșirea din izolare și deplasarea în străinătate.

Pentru persoanele în această situație și pentru care nu au fost eliberate certificate de concediu medical, se pot elibera la solicitare adeverințe care să ateste perioada de izolare la domiciliu sau de carantină, Această însemnă că dacă ai intrat în izolare 14 zile, ai rămas în izolare 14 zile. Că să nu cumpăre bilet după 3-4 zile, după care folosing mijloace de transport în comun și diferite mijloace, să ajungă la aeroport și să punem în risc alte persoane care pleacă în alte țări.

O altă măsură: Ministerul Sănătății va dispune măsurile pentru a lărgi baza unde se pot face analize pentru coronavirus.

Definiția de caz suspect va urma să fie actualizată luând în considerare evoluția pe plan european și mondial.

Referitor la decontarea cheltuielor de carantină, există un proiect de hotărâre de Guvern deja care va fi emis de Guvernul României, la propunerea Ministerului Sănătății privind procedura de decontare, unde am solicitat, și există susținere în acest sens, și introducerea persoanelor în izolare, dacă ele nu pot să se autosusțină, și atunci să se poate deconta consturile și pentru cei care sunt în autoizolare și cărora trebuie să li se asigure masa și sprijinul în timpul autoizolării. Bineînțeles, de la caz la caz.

Cei care nu respectă condiţiile de izolare pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Până acum au fost cinci cazuri de persoane care nu au respectat condiţiile izolării.

Declarații Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a detaliat criteriile pe baza cărora sunt analizate cererile pentru aprobarea organizării de evenimente cu mai puțin de o mie de participanți.

Deciziile vor fi nuanțate și se vor aplica anumite criterii de evaluare a riscului. În primul rând se va lua în considerare densitatea mulțimii, adică raportul dintre suprafața locului și numărul de participanți.

Va fi luată în calcul natura evenimentului și natura contacților, pentru că e o diferență între tipurile de eveniment, dacă e vorba de copii, adolescenți, adulți. De asemenea, dacă participanții sunt înregistrați sau nu, dacă avem un număr semnificativ de participanți a căror proveniență nu o cunoaștem.

Vom lua în vedere posibilele expuneri la noul coronavirus ale persoanelor participante anterior evenimentului, riscul ca ele să vină din zone care sunt afectate.

Vârsta participanților este un alt criteriu pentru decizie, având în vedere că persoanele în vârstă, din cauza comorbidităților probabile pe care le au, ei să fie mai sensibili la infecție.

Scopul sau tipul evenimentului este luat în calcul, pentru că există diferențe între evenimente de tip sportiv, politic, cultural, religios ș.a.m.d.

Alte criterii: durata și modul călătoriei prin care participanții ajung la eveniment.

Toate criteriile sunt într-un tabel în care se calculează un scor de risc, pe trei niveluri de risc: scăzut, moderat și ridicat.

Dacă e un risc scăzut, poate avea loc. Moderat, va fi o evaluare punctual. Dacă e vorba de un risc mai mare de 20 de punct, adică ridicat, evenimentul nu are loc, se supendă.

13 cazuri confirmate la nivel național, 4 vindecați

Potrivit secretarului de stat Horațiu Moldovan, duminică sunt 15 persoane în carantină instituționalizată și 12.734 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu.

Pe parcursul zilei de sâmbătă au fost înregistrate 89 de apeluri la numărul de urgență 112 privind noul coronavirus. Cele mai multe au fost în București, respectiv 14. La Linia Verde au fost 669 de apeluri, a detaliat Horațiu Moldovan.

Până sâmbătă seara, pe teritoriul României au fost confirmate 13 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care primul în Capitală. Cei doi oficiali nu au anunțat cazuri noi confirmate până la momentul declarației de presă.

Patru persoane care au fost infectate cu noul coronavirus au fost declarate vindecate.

Pentru anumite cazuri există o atenție sporită, având în vedere vârsta mai înaintată și comorbidități existente.

Cel de-al 13-lea caz confirmat este un bărbat de 72 ani, din Galați,care a venit din Lombardia în data de  29 februarie. În data de 6 martie bărbatul a dezvoltat simptomatologie conformă cu definiția de caz COVID 19.

În acest context, in data de 6 martie a fost transportat cu izoleta, din locul în care se afla în autoizolare, la Spitalul județean Galați, la secția de boli infecțioase.

El a fost transferat în naptea de sâmbătă spre duminică la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Autoritățile fac apel către cei care au călătorit împreună cu el, atât în avionul care i-a adus din Italia pe Otopeni, cât și în microbuzul luat din Gara de Nord, în 29 februarie, să se izoleze la domiciliu și să anunțe DSP Galați. Acesta a aterizat pe Aeroportul Otopeni, venind din zona Lombardia, în data de 29 februarie.

Sâmbătă a fost confirmat și primul caz de infecție cu noul coronavirus în Capitală. Este vorba d eun bărbat în vârstă de 49 de ani, care a venit de la Roma.

Asistenta și ambulanțierul care l-au dus pe acesta la spital, care nu au purtat costume speciale, au fost puși sub izolare și urmează să fie testați pentru a vedea dacă au contactat virusul, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
INTERDICŢIE pentru toți părinții cu copii. Se trece interzis direct în lege
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete