Numărul de cazuri de COVID, în creștere în România. Medicul Adrian Marinescu: „Trebuie să luăm în calcul că este vorba despre o variantă care se transmite foarte ușor”

Numărul de cazuri de COVID, în creștere în România. Medicul Adrian Marinescu: „Trebuie să luăm în calcul că este vorba despre o variantă care se transmite foarte ușor”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 01/07/2022, 07:33

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut considerabil în ultimele șapte zile, astfel că mii de oameni s-au îmbolnăvit, iar câteva sute sunt în spital.

În acest context, specialiștii recomandă prudență și ne sfătuiesc chiar să purtăm mască de protecție în spațiile închise.

Medicul infecționist Adrian Marinescu atrage atenția că pandemia nu s-a încheiat și le recomandă românilor să fie prudenți.

„Putem să discutăm despre un val 6, doar că vorbim de un val care vine în etapa de conviețuire. La începutul anului 2022 spuneam că etapa pe care o avem în pandemie, pentru că pandemia nu s-a încheiat, este etapa în care conviețuim. Și spuneam și atunci că vor fi posibile creșteri și că numărul de infecții nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor.

Există un trend care este peste tot în Europa și nu numai. De fapt, noi trebuie să gândim așa… Partea prudentă se referă la faptul că oamenii care, din păcate, sunt în vârstă, au boli cronice, se pot infecta și pot într-o oarecare măsură să facă și forme severe. Ceea ce discutăm despre vaccinare, discutăm despre lucrurile pe care le putem face. Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute când era o situație mai bună.

Punctual la ceea ce se întâmplă în spitale, este următoarea situație. Sunt mai multe prezentări, de aici se selectează și oamenii care au nevoie să fie internați iar la copii într-adevăr este o problemă. Ei fac forme ușoare, dar la copiii foarte mici, din păcate, ei trebuie să fie monitorizați în spital. Și atunci ajungem la punctul în care locurile sunt toate ocupate. Pentru că vă aduc aminte că în București și în zonele limitrofe, toți copiii care au infecții cu SARS CoV-2 vin la Matei Balș. Ori este foarte greu de rezolvat și presiunea este crescută”, a explicat Adrian Marinescu la Antena3.

Adrian Marinescu: Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri de COVID în următoarele săptămâni

Specialistul spune că, în general, cazurile nu sunt severe, așa cum au fost în primele valuri, dar atrage atenția că numărul de noi cazuri ar urma să continue trendul de creștere în următoarea perioadă.

„Vorbim de infectări, nu de cazuri severe. Este foarte important să facem această precizare. Nu mai vorbim despre acele forme severe, nu mai vorbim despre oameni care au nevoie de oxigen, situațiile de felul acesta sunt rare. Deci vorbim despre infectări, iar cele mai multe sunt ușoare și mai ales la adulți și nu necesită spitalizare. Deci nu vorbim despre o presiune crescută la nivelul spitalelor. Dar dacă vorbim despre infecții, ca număr de infecții, ele pot crește. Trebuie să luăm în calcul că este o variantă virală care se transmite extrem de ușor și atunci fiecare persoană infectată transmite mai departe. Și în următoarele săptămâni ne așteptăm să fie același trend de creștere”, a mai spus Marinescu.