Peste 98% din pacienții COVID-19 critici de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj au fost vindecați. Declarațiile medicilor

Peste 98% din pacienții COVID-19 critici de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj au fost vindecați. Declarațiile medicilor
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca / Sursa: CJ Cluj
Publicat: 24/10/2020, 11:50

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este cel mai performant spital COVID din România, susține conducerea Consiliului Județean Cluj, care citează o evaluare recentă a Ministerului Sănătății.

Rata vindecării pacienților aflați în stare critică de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este mult peste media națională, se arată în comunicatul de presă transmis, joi, de Consiliul Judeșean Cluj.

3.486 de vindecări din totalul celor 3.550 de pacienți

Conform documentului, în urma unei evaluări recent realizate la nivel național de către Ministerul Sănătății, care a avut în vedere o serie de indicatori specifici, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca se clasează pe primul loc în România în ceea ce privește rezultatele obținute în tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul analizei citate de Consiliul Județean Cluj, unul dintre cei mai importanți indicatori avuți în vedere a fost cel legat de rata vindecării pacienților internați în spital, în stare gravă. Astfel, până în acest moment au fost înregistrate 3.486 de vindecări din totalul celor 3.550 de pacienți internați cu COVID-19 în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, ceea ce înseamnă că 98,1% din pacienți au fost vindecați.

Astfel, potrivit documentului citat, este vorba de o rată de vindecare a pacienților în stare critică, mai mult decât dublă comparativ cu media națională.

La nivel național, bilanțul de la debutul pandemiei arată că au decedat 6.245 de persoane din totalul de 201.032 de confirmate cu noul coronavirus, ceea ce înseamnă o medie a ratei a mortalității de 3,1%.

Potrivit CJ Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca dispune de 192 de paturi destinate pacienților infectați cu COVID-19, din care 20 la Terapie Intensivă.

Strategia medicilor pentru salvarea pacienților

Medicii de aici au făcut tot posibilul ca cei infectați cu noul coronavirus să nu ajungă la terapie intensivă, spune conducerea unității.

Ioan Mureșan, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, a declarat că secretul acestei reușite este ca în spatele terapiei intensive să fie o muncă susținută în așa fel încât pacienții să nu ajungă la terapie intensivă. Potrivit managerului, toate paturile sunt echipate cu aparate de oxigen, iar personalul medical a supravegheat permanent starea pacienților.

„Sunt asigurate cu oxigen și vacuum, la două stocatoare care funcționează încontinuu, de mare capacitate. Am pregătit asistenții pe terapie intensivă ca sub coordonarea medicilor de terapie intensivă să poată realiza pe secțiile obișnuite oxigeno-terapie și ventilație non-invazivă, astfel încât pacienții ajung pe secția de terapie doar cu forme severe și critice”, a declarat Ioan Mureșan, citat de Știrile Pro TV.

În plus, spune Ioan Mureșan, spitalul a făcut multe angajări în ultima perioadă, iar în laboratoare se lucrează în ritm susținut pentru a identifica infecțiile cu COVID-19. Potrivit CJ Cluj, numărul de teste realizate fiind de circa 450 de teste RT-PCR/zi, atât pentru pacienții internați, cât și pentru cei care efectuează testul la cerere.

Potrivit lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, citat în comunicat, instituția a investit 26 de milioane de lei, în ultimii patru ani, în aparatură și în îmbunătățirea infrastructurii Spitalului de Boli Infecțioase.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică