Raed Arafat, despre posibilitatea ca România să fie în situația Italiei: „Nu suntem acolo. Putem suplimenta cu încă 400 de paturi de ATI”

Raed Arafat, despre posibilitatea ca România să fie în situația Italiei: „Nu suntem acolo. Putem suplimenta cu încă 400 de paturi de ATI”
Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 20/10/2020, 22:18

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, susține că autoritățile se așteptau la creștere numărului de cazuri COVID-19, însă nu se așteptau să fie atât de mare. În același timp, doctorul este de părere că în secțiile ATI se poate face o suplimentare de încă 400 de paturi, astfel încât România să nu ajungă în situața Italiei – „Oamenii au circulat cum au vrut”, a punctat șeful DSU în cursul serii de marți, 20 octombrie.

Raed Arafat susține că unul dintre factorii care a dus la creșterea numărului de cazuri COVID-19 din România este vidul legislativ, perioadă în care autrotățile nu au mai avut pârghiile legale de impunere a măsurilor de prevenție și de sancționare a celor care nu le respectă.

Raed Arafat: „Eram criticați că nu relaxăm mai mult…”

„Eram criticați că nu relaxăm mai mult… La noi au fost situațiile de pierderea controlului în timpul vidului legislativ. Noi n-am mai putut să impunem măsuri. Oamenii au circulat cum au vrut. Toți știam că dacă reluăm anumite activități se poate ajunge la un număr de cazuri. Vedem azi un amestec de factori. Și oamenii se relaxează: lasă masca mai jos, nu se distanțează… Sunt situații și la nunți, poate chiar mai mult aceste momente ne-au adus în situația în care suntem acum. Știam că va crește numărul. Noi am sperat ca cifra să fie mai mică… Nu e suficient să ajungem la un platou. Trebuie să scădem cazurile și să mergem pe o pantă descendentă, cât mai repede posibil. Poate măsura cea mai importantă e să purtăm mască, peste tot! E poate cea mai importantă măsură. Fără discuții că Poliția a primit de la domnul Vela să intensifice controalele. Asta e singura modalitate, de a face controale și a lua măsuri. Unele țări iau măsuri mult mai dure decât noi”, a declarat șeful DSU la Digi24.

De asemenea, acesta a precizat că România încă n use află în situația Italiei, când medicii trebuiau să alege între pacienți cine este intubat, deci are mai multe șanse de supraviețuire, și cine nu.

Șeful DSU: „Putem suplimenta încă 400 de paturi de ATI”

„Nu suntem acolo. Avem resurse, noi avem în stocuri ventilatoare, materiale, echipamente. Putem suplimenta încă 400 de paturi de ATI. Acest lucru depinde de resursa umană. Există un e fort major pentru a face față și să nu ajungem să fim depășiți. Cel puțin și în alt oraș. Lumea începe să înțeleagă pentru că au cunoștințe care au ajuns la ATI. Populația începe să sesizeze că biata gripă este mult mai serioasă. Au văzut că apropiații lor au ajuns într-o situație grea. Avem un coleg pompier care a ajuns la Terapie Intensivă. Mai sunt tentative de a da informații greșite, de a căurta vinovați. Acum este momentul de a lucra toți, împreună. este momentul pentru a veni în sprijinul corpului medical. Noi n-am inches total nici în prima fază, nu vorbim de o închidere totală. Sunt soluții care se pot lua regional”, a declarat Raed Arafat.

Ministerul Sănătății suplimentează locurile la ATI în spitalele din București, pentru cazurile de COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, au decis, marți, în urma unei evaluări, suplimentarea locurilor la ATI în spitalele din București pentru bolnavii de COVID-19. În plus, „Floreasca” și „Sf. Ioan” au fost desemnate spitale suport COVID pentru ATI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului