REPORTAJ. Bucureștiul, mai gol ca niciodată. Cum s-a transformat Centrul Vechi în vreme de coronavirus

Redactor:
Ina Stoica

Dacă în urmă cu câteva săptămâni, Centrul Vechi al Bucureștiului ar fi fost traversat de mii de persoane, pandemia de coronavirus a pustiit străzile care weekend de weekend erau animate. În urmă cu două săptămâni, România avea să intre în stare de urgență, iar treptat românii au fost nevoiți să intre în casele lor. Străinii care altădată luau la pas Centrul Vechi pentru a descoperi viața bucureșteană, astăzi se află în izolare în țările lor.

E duminică, amiază, sfârșit de martie, iar o tăcere crudă a cuprins așa-numitul Micul Paris. Doar câteva chipuri se mai întrezăsesc pe soarele lăptos care altădată ar fi invitat oamenii să iasă din locuințele lor.

Băncile sunt goale, barurile și restaurantele care în fiecare seară erau pline de oameni au lacătul și obloanele trase, iar străzile sunt traversate de sus în jos de polițiști. Când cobori spre Gabroveni, dai nas în nas cu bicicliștii de la Glovo care așteaptă la uși pachetele cu mâncare, ce surmează să fie livrate în casele bucureștenilor.

În Piața Universității, timpul s-a oprit în loc, iar autobuzele care mai de curând erau ticsite de oameni și traversau în grabă bulevardul Regina Elisabeta, acum sunt mai goale ca în zilele de sărbătoare.

Primăvăra s-a așternut peste București, iar el s-a ascuns în tăcere.

Centrul Vechi, în tăcere și păzit de o mașină de la Jandarmerie
Polițiștii care traversează Centrul Vechi

 

Pisica pe Lipscani, printre singurii vizitatori de sâmbătă
Restaurantele care altădată ar fi fost ticsite cu oameni

 

 

 

 

Inchide