Șeful secției ATI de la Spitalul din Sibiu, după ce un medic a dezvăluit chinul la care sunt supuși bolnavii: „Legarea de pat se face în toate secțiile de terapie intensivă”

Șeful secției ATI de la Spitalul din Sibiu, după ce un medic a dezvăluit chinul la care sunt supuși bolnavii: „Legarea de pat se face în toate secțiile de terapie intensivă”
Șeful secției ATI de la Spitalul din Sibiu, după ce un medic a dezvăluit chinul la care sunt supuși bolnavii: „Legarea de pat se face în toate secțiile de terapie intensivă” Sursă foto: Turnul Sfatului
Publicat: 08/03/2021, 16:41
Actualizat: 08/03/2021, 16:43

Medicul Sava Mihai, șeful Secție ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu, a explicat, luni, într-un comunicat de presă remis GÂNDUL.RO, că trebuie dovedite prin probe acuzațiile potrivit cărora decesele unor pacienți cu COVID-19 internați în unitatea spitalicească sunt produse din cauza deficiențelor terapeutice.

Totodată, medicul Sava spune că legarea de pat este o practică utilizată în toate secțiile de terapie intensivă, subliniind că Spitalul Județean de Urgență Sibiu are un protocol intern în acest sens.

Șeful secției ATI Sibiu: „Există un protecol intern”

Contenția mecanică (legarea de pat) a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură, precizează medicul.

Medic ATI Sibiu: „Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați”

Medicul susține că sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni.

Acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți s-au datorat deficiențelor terapeutice, trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime.Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienți supuși unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicație sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacții adverse severe. La pacienții cu intubație orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceștia să poată tolera tehnicile de ventilație mecanică”, se mai arată în comunicatul semnat de medicul Sava.

În continuare, medicul Sava spune că pacienții intubați și ventilați mecanic nu pot vorbi, iar un telefon mobil este inutil.

„Toți pacienții din zona roșie, care nu sunt intubați și ventilați mecanic dețin telefon mobil propriu cu care pot comunica cu aparținătorii, cu toate că aceste telefoane, prin câmpul electromagnetic, pot interacționa cu aparatura medicală și sunt interzise. S-a decis această măsură din empatie pentru pacienți și familia acestora. Pacienții intubați și ventilați mecanic sunt în imposibilitatea de a vorbi, posesia unui telefon mobil fiind inutilă. Pentru toți aparținătorii pacienților sunt oferite informații pe linia de telefonie fixă între orele 13-14 și 19-20 fie de către medicii alocați zonei roșii Covid, fie de către medicii de gardă”, a mai spus acesta.

Comunicatul transmis de medicul Mihai Sava, șeful secției ATI, vine după ce un asistent medical care a lucrat în secția ATI COVID a Spitalului Clinic Județean Sibiu a mărturisit, sub protecția anonimatului pentru publicația locală Turnul Sfaturului  că  pacienții „nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Povestea tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii