Situație critică la Cluj: Aparatul necesar recoltării plasmei lipsește din cauza birocrației

Publicat: 20 11. 2020, 09:35
Actualizat: 20 11. 2020, 09:36
Situație critică la Cluj: Aparatul necesar recoltării plasmei lipsește din cauza birocrației / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Municipiul Cluj-Napoca raportează una ditnre cele mai mari rate de infectare cu SARS-CoV-2 din țară, însă, chiar în această situație critică, nu are un aparat special pentru recoltarea plasmei autoimune și totul din cauza briocrației.

Tratamentul cu plasmă autoimună este unul salvator pentru unii pacienți COVID-19 aflați în stare gravă. Aparatul de plasmafereză poate preleva 600 de mililitri de plasmă cu anticorpi de la fiecare donator care a avut virusul SARS-CoV-2.

Cluj, cu rată mare de infectare, dar fără aparat de plasmafereză

De asemenea, spre deosebire de donarea de sânge care se poate face la câteva luni, donarea de plasmă se poate face la 2-4 săptămâni.

„Donarea de plasmă se face din donarea de sânge intergral și din sângele integral noi obținem o unitate de plasmă și una de concentrat eritrocitar. Pe mine mă favorizează că centru să am și concentrat eritrocitar și plasmă imună”, spune Adriana Sime, directoarea Centrului de Transfuzii Cluj, potrivit stiri.tvr.ro.

În alte orașe ale țării, Centre de Transfuzie Sanguină au și aparat de plasmafereză, însă la Cluj-Napoca cei care au avut boala COVID-19 și s-au vindecat nu au cum să îi ajute prin donare pe cei care încă se luptă cu boala.

„Am fost refuzat pe motiv că sângele se donează după procedura clasică, o dată la două luni jumătate, iar dânșii nu au aparat de plasmafereză. Am și eu niște părinți în vârstă. Dacă, Doamne Ferește, unul dintre părinții mei se îmbolnăvește, eu ce fac? Nu mai pot dona la momentul oportun pentru unul dintre părinții mei pentru că nu are Clujul aparat de plasmafereză?!”, spune un donator de plasmă.

De cealaltă parte, Conducerea Centrului de Transfuzii din Cluj susține că aparatul nu a fost solicitat până acum pentru că nu a fost necesar.

La nivelul județului Cluj, rata de infectare este a doua cea mai mare din țară – 7,64 de infectări la mia de locuitori, potrivit ultimei informări transmise de Grupul de Comunicare Strategică. Numai pe 19 noiembrie au fost raportate 734 de infectări iar alte 58 au fost reconfirmate.