GÂNDUL LIVE. Florin Hozoc, director companie farmaceutică: „Donatorii de plasmă convalescentă nu pot să devină donatori decât pe banii lor!”

GÂNDUL LIVE. Florin Hozoc, director companie farmaceutică: „Donatorii de plasmă convalescentă nu pot să devină donatori decât pe banii lor!”
Publicat: 27/08/2020, 13:10
Actualizat: 27/08/2020, 13:36

Florin Hozoc, director companie farmaceutică, care a donat echipamente gratuite statului pentru recoltarea de plasmă convalescentă, în pandemia de coronavirus, trage un semnal de alarmă, la GÂNDUL LIVE, cu privire la incapacitatea autorităților de a lua măsurile necesare.

„Da. E evident în momentul de față, după mai bine de 4 luni de zile, că statul nu a fost în stare nici măcar să folosească cât mai eficient cele 18 echipamente pe care le-am dat gratuit, n-au fost în stare birocrații nici măcar să traducă exact ghidul european, făcut încă din 8 aprilie de specialiștii din celelalte 26 de țări europene, iar lucrul ăsta e principala cauză pentru care avem cel mai mic număr de donatori de plasmă convalescentă din țările europene.

„Este o fractură de logică, o abatere foarte gravă de la ghidul european!”

Donatorii de plasmă, cel puțin jumătate, nu pot să devină donatori decât dacă pe banii lor își fac un test de anticorpi, unul serologic, pentru că statul NU decontează aceste teste.

E o fractură de logică, o abatere foarte gravă de la ghidul european valabil în toate țările. E adevărat că ghidul spune că fiecare țară poate adopta orice metodologie, dar cu toate astea, toate țările folosesc testele. Noi folosim doar testele de anticorpi, despre care știm că se fac doar pacienților cu simptome grave și la cerere celor care pleacă în vacanță. Sunt de trei ori mai multe persoane decât cele confirmate cu Real Time PCR, care nu au fost testate, deși au stat în casă cu persoane confirmate infectate. O parte au avut forme asimptomatice și ar putea dona plasmă, dovedind că au suficienți anticorpi. Ghidul european spune foarte clar: toți pacienții care au fost internați și confirmați infectați trebuie trecuți într-un registrul național, inclusiv toți pacienții înainte de externare trebuie testați pentru anticorpi și pe baza acestui se pot selecta acele persoane care sunt invitate să doneze plasmă.

Centralizat trebuie să existe un registru cu cei contacți direcți, la fel din rândul lor se recrutează alți posibili donatori. Noi NU facem lucrul ăsta, ori nu avem bani, ori suntem incompetenți.

Avem situații în care oameni care au fost sunați de DSP și li s-a spus că au test pozitiv, acum se roagă de DSP să le pună la dispoziție acel test pozitiv ca să poată dona plasmă convalescentă, pentru că acolo ți se cere dosarul cu șină.

„Incompetență, delăsare, nu vor să învețe nimic nou, nu vor bătăi de cap”

De trei săptămâni, DSP nu este în stare să-i dea omului testul cu care să se ducă la donarea de plasmă.

România nu a reușit să atragă nimic din cei 40 miliarde euro puși la dispoziție de UE pentru a cumpăra echipamente pentru plasmă, e vorba de incompetență, de delăsare, nu vor să învețe lucruri noi, nu vor bătăi de cap. Li se pare că li se cere așa, ca un moft al cuiva, ei au alte lucruri mai bune de făcut.

„La Timișoara au refuzat aparatura gratuită”

În continuare, se acceptă donatorii între 7.30 și 13.30, atât. După 13.30 nu mai poți să donezi. Noi nu puteam să colectăm plasmă, vecina Ungaria nu are aceste probleme, dar în România doar statul poate să colecteze plasmă convalescentă, dar iată că nu are un lider care să pună la punct acest sistem, există o mână de oameni, unii dintre ei sunt șefi ai unor centre de transfuzie mai mici și avem Galați, Piatra Neamț, Arad, București, Bistrița Năsăud, care asigură plasmă pentru toată țara. La Timișoara nu se recoltează, pentru că cei de acolo au refuzat echipamentele gratuite. Așa se întâmplă peste tot în țară”, a declarat Florin Hozoc la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?