Apelul unui doctor care a donat plasmă de cinci ori: „Nu se știe niciodată când te transformi din donator în primitor”

Apelul unui doctor care a donat plasmă de cinci ori: „Nu se știe niciodată când te transformi din donator în primitor”
Apelul medicului Lucian Bobeanu, care a donat plasmă de cinci ori: „Nu se știe niciodată când te transformi din donator în primitor” / Foto caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 16/10/2020, 10:03
Actualizat: 16/10/2020, 10:04

Medicul Lucian Bobeanu lucrează la serviciul de Ambulanță Județean Bistrița și la urgență la Spitalul Beclean. După ce a avut Covid-19, acesta a donat plasmă convalescentă de cinci ori, pentru cei aflați în suferință.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că se manifestă diferit la fiecare, dar prezentându-se la timp mai au o șansă. Pot fi pacienți care par perfect sănătoși care pot face fenomene de insuficiență respiratorie gravă sau pot fi pacienți foarte grav la debut, dar care sa nu facă complicații severe”, a declarat medicul Bobeanu, potrivit HotNews.ro.

Medic: „Riscul de transmitere există, stând aplecat asupra pacientului, ventilând mecanic acel pacient”

„La începutul pandemiei, nu aveam echipamente de protecție, viziere. Mergeam și resuscitam în echipamentele standard.

Am fost internat între 25 mai și 8 iunie. Nu am avut simptome foarte grave, dar m-am simțit diferit față de ce aveam in răcelile mele obișnuite.

Mi-a fost teamă de consecințe, pentru familia mea și să nu cumva să îmi agraveze afecțiunea pulmonară cronică pe care o am, să ajung la intubare cu o insuficiență respiratorie mai severă. Când am văzut simptomatologia, am bănuit că este așa ceva, având în vedere că lucram în urgențe. Serviciul de ambulanță face și resuscitari. La începutul pandemiei, nu era în protocol ca cei din resuscitare, medicii asistenții, echipajele să fie echipate complet. Nu aveam echipamente de protecție, viziere. Mergeam și resuscitam în echipamentele standard. După care, și-au dat seama că totuși este un risc foarte mare de infectare și am fost echipați. Eu chiar în perioada aceea am avut vreo 5, 6 resuscitari. Bineînțeles, la o resuscitare se face intubarea pacientului, se face ventilația pacientului pe sonda de intubare și cu balon. Riscul de transmitere există, stând aplecat asupra pacientului, ventilând mecanic acel pacient, respiri acei aerosoli pe care îi emite. Lucrând la urgență și în spital în perioada respectivă nu se găseau halate. Erau pacienți la care intrai fără echipament, după care, după anumite semne, îți dădeai seama că poate să fie suspect de infecție cu SARS cov 2.

„Am donat de 5 ori plasma. Nu se știe niciodată când te transformi din donator în primitor”

Mai am un coleg de la ambulanță care a donat de 5 ori și este și preot mai este în Bistrița un preot din Ilva Mică care a donat de 5 ori, suntem 3 veterani în Bistrița la donare de plasmă. Ca și meserie, fiind medic, vă dați seama că încerc să ajut. Trecând prin boală și noi avem părinți bolnavi, colegi care se pot îmbolnăvi, soțul unei colege chiar a decedat de așa ceva, îți pui problema dacă acea plasma poate ajuta.

Fiecare trebuie să încerce să ajute pentru că nu se știe când va ajunge el să aibă nevoie de de ajutorul altor semeni. Poate că plasma pe care o donează el acum va ajunge la un pacient care va dona el și el la rândul lui și va salva pe cineva. Ajutând acum, ne va veni și nouă rândul să fim ajutați. Nu se știe niciodată când te transformi din donator în primitor”, a povestit medicul Bobeanu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase