GÂNDUL LIVE. Mircea Abrudean, prefectul de Cluj: „Diferența o face numărul de teste! Dacă și în alte județe s-ar testa cât în Cluj…”

Redactor:
Silviu Bănilă

Mircea Abrudean, prefectul de Cluj, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că rata crescută a incidenței este strâns legată de numărul mare de teste care se face în județ.

„Situația în momentul de față: avem o rată a incidenței pe județ de 7,52 la mie, pe municipiul Cluj-Napoca suntem la 8,73.

Avem cinci localități carantinate, un municipiu și patru localități rurale. Avem un număr mare de pozitivi, ne aflăm pe un platou, evident că numărul mare de teste pe care îl facem este cauza principală pentru care avem atâția pozitivi.

Măsurile noastre sunt foarte clare, diferența o face, matematic, numărul de teste. Dacă și în alte județe s-ar testa ca în Cluj, sunt convins că situația ar sta cel puțin la fel.

Noi, în weekend, când funcționează un singur laborator, am testat 900 de persoane și am avut 250 de pozitivi. În timpul săptămânii cu 2.500 de teste avem 400-500 pozitivi. Nu sunt elemente care ne diferențiază aici, inclusiv pe partea de sancțiuni au scăzut, avem o medie de 350 sancțiuni pe zi. În localitățile carantinate lucrurile se respectă, constatăm o ușoară scădere a cazurilor.

Cel mai simplu motiv numărul de teste, statistic și numeric.

Nu există foarte multe posibilități legale, noi punem în aplicare hotărârile de guvern, nu avem puterea să adaptăm lucruri. Analizăm cifrele, în Cluj-Napoca NU se impune deocamdată carantinarea.

Rata mortalității COVID e cea mai mică din România. Am avut 28% rata mortalității la ATI. Asta dă dovada sistemului medical. Avem 69 de paturi ATI, suplimentăm cu 27, plus 700 paturi normale COVID.

„Totul se rezumă la numărul foarte mare de teste!”

De asemenea, avem foarte multe persoane care nu au nicio legătură cu municipiul Cluj-Napoca, dar declară că s-au testat aici și ne crește rata incidenței anormal. NU excludem carantina, dacă ne apropiem de 11 la mie, vom discuta și despre carantină în Cluj-Napoca. În acest moment nu se impune.

Lucrurile se mișcă mai greu, dar se mișcă bine. Am luat însă măsuri imediat, cum am trecut de 3 la mie am intrat pe scenariul roșu, am suplimentat forțele de ordine, care sancționează unde e nevoie. Suntem activi pe prevenție. Județul Cluj este al doilea din România, o populație de 1 milion de locuitori, sunt multe elemente care ne diferențiază, vorbim de un aeroport internațional cu foarte multe zboruri.

Totul se rezumă la numărul foarte mare de teste. Este extrem de teste. Dacă se întâmplă asta și în alte județe, probabil va fi și acolo o creștere. Să vorbim și despre gradele de pozitivare.

Avem 33 de spitale în județul Cluj, au început ieri verificările la spitale, nu am constatat încă probleme majore. Dar nu sunt probleme care să pună în pericol viețile oamenilor.”, a declarat Mircea Abrudean la GÂNDUL LIVE.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Bomba anului în showbiz! S-a aflat cine e AMANTUL Ralucăi Pastramă
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
CTP, în răzbiu cu Monica Pop! Se înjură ca la ușa cortului: Afirmații scelerate, de...
Misterul paturilor de ATI, lămurit de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia locurilor la Terapie...
„Stăpâna Rusiei”. O anchetă dezvăluie cum a îmbogățit-o Putin pe femeia cu care a avut...
Bomba anului în showbiz! S-a aflat cine e AMANTUL Ralucăi Pastramă
Doliu în familia regală! Copilul lui Meghan Markle și-al Prințului Harry a murit: „Am simțit...
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ULTIMA ORĂ! Se majorează pensiile cu 40%? Decizia e FINALĂ! Pensionarii sunt în lacrimi
BOMBĂ! Rămâi fără mașină instant. E oficial, Iohannis a semnat legea chiar acum
A fost CUTREMUR în România: Ce magnitudine a avut seismul. L-aţi simţit?
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este noua preferinţă a românilor în materie de locuinţe. „De câţiva ani, nu mulţi,...
Oana Roman sare în apărarea lui Pepe! Vedeta, declarații uluitoare despre divorțul momentului: „A fost...
Inchide