STUDIU: COVID-19 pompează acid hialuronic în plămâni. Motivul pentru care eșuează plămânii pacienților: „Alveolele devin gelatinoase, plămânul e ca un balon cu apă”

STUDIU: COVID-19 pompează acid hialuronic în plămâni. Motivul pentru care eșuează plămânii pacienților: „Alveolele devin gelatinoase, plămânul e ca un balon cu apă”
Raport: Trei milioane de angajați din domeniul sanitar au fost infectați cu Covid-19 la nivel mondial / Sursa FOTO: https://www.plataformamedia.com
Publicat: 08/09/2020, 17:54
Actualizat: 09/09/2020, 18:02

Covid-19 continuă să rămână un subiect insuficient pătruns de lumea medicinii. S-a ajuns până acolo încât Inteligența Artificială a fost folosită pentru a înțelege mai bine pandemia și cauzele ei, iar pașii făcuți sunt cu adevărat remarcabili. De fapt, vorbim despre o descoperire în toată regula, care schimbă datele problemei.

Supercomputerul Summit, de la Oak Ridge (Tennessee), a analizat zeci de mii de gene de Covid-19, iar concluzia la care au ajuns cercetătorii americani este aceea că vina, în mare măsură, pentru efectul devastator al noului coronavirus îl poartă o peptidă, bradicinina, acumulată în organism. Am arătat în articolul Un supercomputer a analizat noul coronavirus și a descoperit o teorie șocantă: „COVID-19 e ca un hoț care îți jefuiește casa, iar la plecare lasă toate ferestrele deschise, să fure și alții ce a mai rămas” cum bradicinina păcălește sistemul imunitar, influențând decisiv starea agravarea bolii.

Noul coronavirus inundă plămânii cu acid hialuronic

Însă munca oamenilor de știință de la Oak Ridge e mult mai consistentă. Ei au descoperit că, pe măsură ce bradicinina se acumulează în organism, crește dramatic permeabilitatea vasculară. Pe scurt, face ca vasele de sânge să nu mai fie etanșe, iar asta vine în susținerea teoriei care arată că, din ce în ce mai mult, Covid-19 pare mai degrabă o boală vasculară decât una respiratorie. Dar noul coronavirus are încă un efect masiv asupra plămânilor…

Pe măsură ce vasele de sânge încep să se golească din cauza unui „tsunami” de bradicinină, plămânii se vor umple cu lichid. În același timp, celulele autoimune se vor scurg și ele în plămâni, provocând inflamații. Covid-19 păcălește sistemul și de data asta, a demonstrat analiza supercomputerului Summit: virusul crește producția de acid hialuronic (HLA) în plămâni, iar când HLA intră în contact cu lichidul deja aflat în plămâni, rezultatele sunt dezastruoase! Se formează un hidrogel care va umple plămânii. „Este ca și cum ai încerca să respiri prin jeleu”, precizează profesorul Jacobson, odată ce se întâmplă acest lucru, cercetător-șef la Oak Ridge, liderul echipei care a analizat rezultatele obținute de supercomputerul Summit.

Acum se explică și de ce ventilatoarele din spitale s-au dovedit mai puțin eficiente în tratarea cazurilor avansate de Covid-19. „Se ajunge la un punct în care, indiferent de cantitatea de oxigen pe care o pompezi, nu contează, deoarece alveolele din plămâni sunt umplute cu acest hidrogel. Plămânii devin ca un balon de apă”, explică Jacobson.

Ce alte organe mai afectează bradicinina

Medicii realizează acum că ipoteza bradicininei se extinde și la alte efecte cauzate de Covid-19. De exemplu, asupra inimii. Aproximativ unul din cinci pacienți spitalizați cu Covid-19 au leziuni la inimă, chiar dacă nu au avut niciodată probleme cardiace. Unele sunt din cauza virusului care infectează cordul direct prin receptorii ACE2, însă creșterea nivelului de bradicinină (până la o adevărată „furtună” de peptide) duce la formarea unor aritmii și la o tensiune arterială scăzută.

Astfel, potrivit specialiștilor care au condus acest studiu, anumite simptome bizare pot fi explicate. Dereglarea nivelului de bradicinină poate conduce la apariția așa numitei afecțiuni „degete Covid”. Această condiție afectează degetele de la picioare și pot apărea umflate sau învinețite în rândul unor pacienți Covid.

Tot ipoteza bradicininei explică și efectele neurologice ale Covid-19. Simptomele includ amețeli, convulsii, delir și accident vascular cerebral și sunt prezente la jumătate din pacienții spitalizați cu Covid-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...