STUDIU: COVID-19 pompează acid hialuronic în plămâni. Motivul pentru care eșuează plămânii pacienților: „Alveolele devin gelatinoase, plămânul e ca un balon cu apă”

Redactor:
Marius Olaru
STUDIU: COVID-19 pompează acid hialuronic în plămâni. Motivul pentru care eșuează plămânii pacienților: „Alveolele devin gelatinoase, plămânul e ca un balon cu apă”
Raport: Trei milioane de angajați din domeniul sanitar au fost infectați cu Covid-19 la nivel mondial / Sursa FOTO: https://www.plataformamedia.com

Covid-19 continuă să rămână un subiect insuficient pătruns de lumea medicinii. S-a ajuns până acolo încât Inteligența Artificială a fost folosită pentru a înțelege mai bine pandemia și cauzele ei, iar pașii făcuți sunt cu adevărat remarcabili. De fapt, vorbim despre o descoperire în toată regula, care schimbă datele problemei.

Supercomputerul Summit, de la Oak Ridge (Tennessee), a analizat zeci de mii de gene de Covid-19, iar concluzia la care au ajuns cercetătorii americani este aceea că vina, în mare măsură, pentru efectul devastator al noului coronavirus îl poartă o peptidă, bradicinina, acumulată în organism. Am arătat în articolul Un supercomputer a analizat noul coronavirus și a descoperit o teorie șocantă: „COVID-19 e ca un hoț care îți jefuiește casa, iar la plecare lasă toate ferestrele deschise, să fure și alții ce a mai rămas” cum bradicinina păcălește sistemul imunitar, influențând decisiv starea agravarea bolii.

Noul coronavirus inundă plămânii cu acid hialuronic

Însă munca oamenilor de știință de la Oak Ridge e mult mai consistentă. Ei au descoperit că, pe măsură ce bradicinina se acumulează în organism, crește dramatic permeabilitatea vasculară. Pe scurt, face ca vasele de sânge să nu mai fie etanșe, iar asta vine în susținerea teoriei care arată că, din ce în ce mai mult, Covid-19 pare mai degrabă o boală vasculară decât una respiratorie. Dar noul coronavirus are încă un efect masiv asupra plămânilor…

Pe măsură ce vasele de sânge încep să se golească din cauza unui „tsunami” de bradicinină, plămânii se vor umple cu lichid. În același timp, celulele autoimune se vor scurg și ele în plămâni, provocând inflamații. Covid-19 păcălește sistemul și de data asta, a demonstrat analiza supercomputerului Summit: virusul crește producția de acid hialuronic (HLA) în plămâni, iar când HLA intră în contact cu lichidul deja aflat în plămâni, rezultatele sunt dezastruoase! Se formează un hidrogel care va umple plămânii. „Este ca și cum ai încerca să respiri prin jeleu”, precizează profesorul Jacobson, odată ce se întâmplă acest lucru, cercetător-șef la Oak Ridge, liderul echipei care a analizat rezultatele obținute de supercomputerul Summit.

Acum se explică și de ce ventilatoarele din spitale s-au dovedit mai puțin eficiente în tratarea cazurilor avansate de Covid-19. „Se ajunge la un punct în care, indiferent de cantitatea de oxigen pe care o pompezi, nu contează, deoarece alveolele din plămâni sunt umplute cu acest hidrogel. Plămânii devin ca un balon de apă”, explică Jacobson.

Ce alte organe mai afectează bradicinina

Medicii realizează acum că ipoteza bradicininei se extinde și la alte efecte cauzate de Covid-19. De exemplu, asupra inimii. Aproximativ unul din cinci pacienți spitalizați cu Covid-19 au leziuni la inimă, chiar dacă nu au avut niciodată probleme cardiace. Unele sunt din cauza virusului care infectează cordul direct prin receptorii ACE2, însă creșterea nivelului de bradicinină (până la o adevărată „furtună” de peptide) duce la formarea unor aritmii și la o tensiune arterială scăzută.

Astfel, potrivit specialiștilor care au condus acest studiu, anumite simptome bizare pot fi explicate. Dereglarea nivelului de bradicinină poate conduce la apariția așa numitei afecțiuni „degete Covid”. Această condiție afectează degetele de la picioare și pot apărea umflate sau învinețite în rândul unor pacienți Covid.

Tot ipoteza bradicininei explică și efectele neurologice ale Covid-19. Simptomele includ amețeli, convulsii, delir și accident vascular cerebral și sunt prezente la jumătate din pacienții spitalizați cu Covid-19.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Amendă uriașă pentru un șofer român în Franța. El trebuie să plătească 4 milioane de...
Cristi Borcea a recunoscut că și-a lovit soția! De ce a bătut-o și ce filosofie...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Dacă te vaccinezi anti-Covid, primeşti marijuana gratis. Unde are loc campania
Cristi Borcea a vrut să se SINUCIDĂ! Episod şocant, dezvăluit târziu, în noapte
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
A apărut încă o tulpină a virusului covid-19. Sute de mii de români vor fi...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
Un TATĂ i-a Pregătit Fetiței Lui MORMÂNTUL Și O Duce Acolo Zilnic. DE CE Face...
Inchide