Victor Rebengiuc: ”Sunt cel care se supune personajelor pe care le joacă, încearcă să le găsească, le caută ca un nebun. Este ultimul rol”

Victor Rebengiuc: ”Sunt cel care se supune personajelor pe care le joacă, încearcă să le găsească, le caută ca un nebun. Este ultimul rol”
Publicat: 30/06/2023, 15:09
Actualizat: 30/06/2023, 16:08

Victor Rebengiuc a fost la Sibiu unde a jucat în piesa „Tatăl”, spectacol invitat la FITS 2023, o producţie a Teatrului Bulandra din Capitală, în regia lui Cristi Juncu. Cu această ocazie, actorul a vorbit, într-un interviu pentru TVR Cultural, despre ultimul său rol, despre colegii săi de generație dar și despre cum este să ai o carieră atât de îndelungată și să îți faci meseria cu aceeași pasiune și onestitate. 


„E adevărat, are miez, ai ce să joci în rolul acesta! Roluri schematice am tot văzut şi m-am ferit de ele cât am putut. E un cadou extraordinar. Şi îi mulţumesc lui Pino (n.red. Ion Caramitru), căci el, văzând în altă parte spectacolul a căutat piesa şi mi-a dat-o. Voia să o pună la Naţional când era în viaţă. Spectacolul este regizat de tânărul regizor Cristi Juncu, iar cine încearcă să facă diferenţa asta… Eu nu sunt mai în vârstă. Eu tot timpul am de învăţat, încă n-am terminat de învăţat. Mai sunt multe lucruri pe care aş vrea să le descopăr, dar timpul meu – cel disponibil – e din ce în ce mai strâns, mai aproape de margine…”, spune Victor Rebengiuc în interviul acordat în exclusivitate pentru TVR Cultural.

Victor Rebengiuc, 70 de ani de carieră remarcabilă

Artist inegalabil, cu o carieră de aproape șapte decenii în teatrul şi filmul românesc, un plamares cinematografic şi teatral impresionant – peste 70 de filme şi sute de roluri în teatru -, Victor Rebengiuc a pus în toate participările sale artistice amprenta talentului, a seriozității, a muncii desfășurate constant, dar şi a unei reale sensibilităţi. Rolurile sale nu au fost doar numeroase ci și complexe desăvârșind și completând fațetele dezvăluite publicului.


„Cariera mea cred că are o vârstă. Dacă am început în ’56, se adună 67 de ani! Deci, o viaţă de om. Din 90, dacă scădem 23 fac 67. De atâţia ani sunt pe scenă. Această profesie este o responsabilitate imensă. Sunt o slugă a teatrului, nu sunt un proprietar. Sunt cel care se supune legilor teatrului, care se supune personajelor pe care le joacă, încearcă să le găsească, le caută ca un nebun. Şi de asta am şi spus că ăsta e ultimul rol pe care îl joc! Atenţie – rol! Să nu se facă o confuzie, cum se face, între rol şi spectacol. Rolul ăsta îl voi juca în mai multe spectacole, până când voi putea, sau până când s-o interzice , piesa asta – dă Guvernul o hotărâre de urgenţă: ”, a adăugat Victor Rebengiuc.

La 90 de ani, împliniți pe 10 februarie, Victor Rebengiuc își respectă cu strictețe profesia, depune energie pe scena teatrului, este un povestitor plin de umor și își amintește cu drag și nostalgie de colegii și prietenii plecați.
„Din generaţia mea, eu am rămas ultimul în viaţă. Ultimul sunt. Toţi ceilalţi, George Constantin, Rauţchi, Sanda Toma, Silvia Popovici, Albulescu, Rucăreanu, Amza, Draga… Toţi, s-au dus!”, spune actorul.

Considerat unul dintre marii „piloni” ai teatrului și filmului românesc, cariera sa a fost marcată de integritate, Victor Rebengiuc refuzând să facă compromisuri profesionale sau să ascundă ceea ce gândește. Și acum se implică în viața civică și mai are de transmis multe lucruri pentru generația tânără.

„Revoluţia a fost o iluzie. Fără discuţie. Ruşinea pe care o trăim acum. Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea noastră. Ce-au făcut fii comuniştilor, comunişti şi ei la rândul lor – au făcut ce au făcut şi au pus mâna pe putere. Noi am fost fraieri. Ne vedem de profesiile noastre, că le iubim şi ei, care n-aveau nicio profesie decât că erau numiţi prin filiaţiune, moştenitori ai comuniştilor, au pus mâna pe putere, au furat toţi banii. Suntem în gropi, în loc de autostrăzi, nu mai avem industrie, şi încă multe altele”, a explicat Victor Rebengiuc, în interviul acordat în exclusivitate pentru TVR Cultural.

Foto: TVR Cultural

CITEȘTE ȘI: Actorul Victor Rebengiuc s-a RETRAS din teatru, la vârsta de 90 de ani și după o carieră de peste șapte decenii. Care a fost ultimul său rol

VICTOR REBENGIUC împlinește azi 90 de ani. Marele actor încă poate fi văzut pe scenă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Ovidiu Cuncea dezvăluie secretele echilibrului între cariera de actor și slujba de preot
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb