Noi descoperiri despre Neanderthalieni

Noi descoperiri despre Neanderthalieni
Publicat: 18/04/2024, 19:12
Actualizat: 07/05/2024, 22:44

O femeie de aproximativ 40 de ani a fost îngropată într-o peșteră acum 75.000 de ani, așezată la odihnă într-un șanț săpat pentru a-i găzdui corpul. Mâna ei stângă era încolăcită sub cap, iar o piatră plasată în spatele capului ei ar fi putut fi folosită ca pernă.

Cunoscută sub numele de Shanidar Z, după peștera din Kurdistanul irakian unde a fost găsită în 2018, femeia era o Neanderthaliană, un tip de om antic care a dispărut acum aproximativ 40.000 de ani.

Oamenii de știință care au studiat rămășițele ei au reconstituit cu migală craniul ei din 200 de fragmente osoase, un proces care a durat nouă luni. Ei au folosit contururile feței și craniului pentru a ghida o reconstrucție pentru a înțelege cum ar fi putut arăta ea. Recrearea impresionantă este prezentată într-un nou documentar „Secretele Neanderthalienilor” produs de BBC pentru Netflix, care este disponibil pentru streaming joi.

Cu arcade sprâncene proeminente și fără bărbii, craniile Neanderthalienilor arată diferit de cele ale propriei noastre specii, Homo sapiens, a spus Dr. Emma Pomeroy, paleoantropolog și profesor asociat la departamentul de arheologie al Universității Cambridge, care a descoperit scheletul și apare în noul film. Reconstrucția facială Shanidar Z sugerează că aceste diferențe s-ar putea să nu fi fost atât de evidente în viață, a spus Pomeroy. „Există o anumită licență artistică acolo, dar în esență este craniul real și date reale despre ceea ce știm despre acești oameni”, a spus ea.

„De fapt, are o față destul de mare pentru dimensiunea ei”, a adăugat Pomeroy. „Are arcade sprâncene destul de mari, ceea ce în mod tipic nu am vedea, dar cred că îmbrăcată în haine moderne probabil nu ai privi de două ori.”

Neanderthalienii au trăit în Europa, Orientul Mijlociu și munții Asiei Centrale timp de aproximativ 300.000 de ani, suprapunându-se cu oamenii moderni timp de aproximativ 30.000 de ani. Analiza ADN-ului de la oamenii moderni de astăzi a dezvăluit că, în această perioadă, Neanderthalienii și Homo sapiens s-au întâlnit ocazional și s-au încrucișat. Noua analiză Când Pomeroy a excavat pentru prima dată scheletul, sexul acestuia nu era imediat evident deoarece doar jumătatea superioară a corpului era păstrată. Îi lipseau oasele pelvine caracteristice. Echipa care a studiat inițial rămășițele s-a bazat pe o tehnică relativ nouă care implică secvențierea proteinelor din smalțul dinților pentru a determina sexul lui Shanidar Z, care este dezvăluit pentru prima dată în documentar.

Acei cercetători de la universitățile Cambridge și Liverpool au estimat înălțimea specimenului la aproximativ 5 picioare (1,5 metri) comparând lungimea și diametrul oaselor brațului cu datele despre oamenii moderni. O analiză a uzurii dinților și oaselor a sugerat că ea avea în jur de 40 de ani la momentul morții ei.

„Este o estimare rezonabilă, dar nu putem fi 100% siguri, de fapt, că nu erau mai în vârstă”, a spus Pomeroy. „Ceea ce putem spune este că aceasta este cineva care a trăit o viață relativ lungă. Pentru acea societate, probabil că ar fi fost destul de importantă în ceea ce privește cunoștințele lor, experiența lor de viață.” Peștera unde a fost îngropată Shanidar Z este bine cunoscută printre arheologi deoarece un mormânt Neanderthalian descoperit acolo în 1960 i-a determinat pe cercetători să creadă că Neanderthalienii ar fi putut îngropa morții lor cu flori — prima provocare la viziunea predominantă că oamenii antici erau proști și brutali. Cercetările ulterioare ale echipei Pomeroy, totuși, au pus la îndoială această teorie a îngropării cu flori. În schimb, ei suspectează că polenul descoperit printre morminte ar fi putut ajunge prin intermediul albinelor polenizatoare. Totuși, de-a lungul anilor, oamenii de știință au găsit dovezi tot mai mari ale inteligenței, sofisticării și complexității Neanderthalienilor, inclusiv artă, sfoară și unelte.

Neanderthalienii s-au întors repetat la Peștera Shanidar pentru a-și odihni morții. Rămășițele a 10 Neanderthalieni au fost scoase la lumină la acest sit, jumătate dintre ele părând să fi fost îngropate deliberat în succesiune, așa cum a descoperit cercetarea.

Neanderthalienii s-ar putea să nu și-a onorat morții cu buchete de flori, dar locuitorii Peșterii Shanidar erau probabil o specie empatică, sugerează cercetările. De exemplu, un Neanderthalian masculin îngropat acolo era surd și avea un braț paralizat și un traumatism cranian care probabil l-a lăsat parțial orb, totuși a trăit mult timp, deci trebuie să fi fost îngrijit, conform cercetărilor.

Shanidar Z este primul Neanderthalian găsit în peșteră în mai mult de 50 de ani, a spus Pomeroy, dar situl ar putea încă să ofere mai multe descoperiri. În timpul filmării documentarului în 2022, Pomeroy a descoperit o lamă a umărului stâng, câteva oase ale coastei și o mână dreaptă aparținând unui alt Neanderthalian.

„Cred că interpretarea noastră în acest moment”, a spus ea, „este că de fapt aceasta este probabil rămășițele unui singur individ, care apoi a fost deranjat.” Pomeroy a descris reconstrucția craniului lui Shanidar Z, care fusese zdrobit relativ curând după moarte ca un „puzzle 3D de mare miză”. Oasele fosilizate au fost întărite cu o substanță asemănătoare cu lipiciul, îndepărtate în blocuri mici de sediment al peșterii și înfășurate în folie înainte ca cercetătorii să le trimită la Universitatea Cambridge pentru analiză.

În laboratorul Cambridge, cercetătorii au luat scanări micro-CT ale fiecărui bloc și au folosit scanările pentru a ghida extracția fragmentelor osoase. Colega lui Pomeroy, Dr. Lucía López-Polín, un conservator arheologic de la Institutul Catalan pentru Paleoecologie Umană și Evoluție Socială din Spania, a asamblat peste 200 de bucăți de craniu cu ochiul pentru a-i returna forma originală.

Echipa a scanat și a imprimat 3D craniul reconstruit, care a format baza unui cap reconstruit creat de paleoartista danezi Adrie și Alfons Kennis, frați gemeni care au construit straturi de mușchi și piele fabricate pentru a dezvălui fața lui Shanidar Z.

Pomeroy a spus că reconstrucția a ajutat la „puntea acel decalaj între anatomie și 75.000 de ani de timp.”

CNN

Citește și: Principalul motiv al dispariției omului de Neanderthal

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Penthouse-ul de 500.000 € al Loredanei Chivu a fost ”devalizat”! Imagini HALUCINANTE!
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Planul de pace al lui Putin
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Devine interzis în România. Klaus Iohannis a luat decizia astăzi, 29 mai
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă printre degete
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×