Apel. Fermierii cer printr-o scrisoare deschisă despăgubirile pentru culturile afectate de secetă. Oferă și soluția prinderii lor în buget

Apel. Fermierii cer printr-o scrisoare deschisă despăgubirile pentru culturile afectate de secetă. Oferă și soluția prinderii lor în buget
Publicat: 22/02/2021, 15:41
Actualizat: 22/02/2021, 19:19

Patru organizații de profil, reunite sub sigla Alianței pentru Agricultură și Cooperare, au trimis o scrisoare deschisă către președinții comisiilor pentru Agricultură din Camera Deputaților și Senat. Principala nemulțumire este generată de faptul că în buget nu sunt prevăzute despăgubiri de 1 miliard de lei, pentru culturile afectate de seceta de anul trecut.

Agricultorii susțin că, în cadrul întâlnirii din 26 ianuarie cu ministrul Adrian Oros, au primit asigurări că sumele necesare efectuării plăților reprezentând despăgubiri pentru culturile de primăvară au fost cuprinse în propunerea de buget transmisă către Guvern și Ministerul Finațelor Publice, pentru a fi incluse și aprobate odată cu adoptarea Bugetului de Stat pentru anul 2021.

Acest lucru nu s-a întâmplat, motiv pentru care au recurs la un nou demers public.

„Ne adresăm dumneavoastră și colegilor dvs., membri ai celor două Comisii pentru Agricutură, pentru ca împreună să susțineți și promovați alocarea și plata acestor despăgubiri în regim de urgență”, susțin semnatarii scrisorii deschise.

Argumentele economice invocate de fermieri

Aceștia anunță că gradul de expunere la insolvență, în cazul exploatațiilor agricole care au fost afectate de secetă în anul 2020, este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizați ; aceștia achiziționează inputurile cu plata la recoltă sau se autofinanțează prin încheierea unor contracte tip futures pentru 30-35% din media de producție estimată. În prezent sunt obligați la plata unor penalități, generând astfel un efect de domino asupra comerciaților de inputuri, traderilor de cereale, respectiv consumatorului, care va suporta majorarea de preț.

Din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020 și transmise către ANAF de către contribuabilii având cod CAEN 0111 (producția de cereale) rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70%, comparativ cu perioada similară anului 2019, pentru exploatațiile aflate în zonele afectate de seceta pedologică.

Comparativ cu alte sectoare care au avut activitatea afectată de COVID-19 și au beneficiat de amânarea ratelor bancare, producția vegetală nu a avut de suferit ca urmare a acestei pandemii în mod direct, ci mai degrabă indirect, ceea ce a făcut fermierii neeligibili pentru măsura specifică de amânare a ratelor.

S-a ajuns astfel în prezent ca numeroase exploatații agricole care, deși sunt considerate viabile, nu mai sunt finanțabile și nu pot solicita împrumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a reînființa culturile de primăvară, pentru anul agricol 2021-2022.

Solicitarea fermierilor are și o latură socială, justificată de faptul că, în timp ce alte sectoare au făcut disponibilizări, ei nu au renunțat la angajați.

În România, 4,5% dintre salariați sunt angrenați în sectorul agricol iar 40% dintre aceștia sunt afectați indirect de seceta pedologică severă și vor avea de suferit anul acesta datorită problemelor financiare ale angajatorilor-fermieri care au avut culturile de primăvară calamitate.

În cazul miliardului de lei ce ar urma să despăgubească cultivatorii afectați de secetă, Alianța pentru Agricultură și Cooperare oferă și soluția: plata din credite bugetare.

„Dată fiind gravitatea situației și urgența efectuării plăților către fermieri, considerăm că despăgubirile pot să ajungă în conturile fermierilor până la sfârșitul lunii martie”, susțin reprezentanții AAC.

Cele patru organizații membre sunt România ProAgro, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Producătorilor de Porumb din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
"Este o tragedie imensă". Cei trei tineri români luaţi de ape în Italia, sub ochii...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Dumitru Dragomir, complet devastat. A MURIT în somn: De ce nu m-a luat pe mine?
Înghețată cu iaurt și miere. Un desert simplu, rapid și delicios
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Ileana Stana Ionescu se confruntă cu probleme de sănătate. Marea actriță este internată în spital:...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Cum a fost creat un „computer viu” cu 16 mini-creieri făcuți din țesut uman?
×