Care sunt obiceiurile extrem de nocive care îți ”ucid” creierul. Avertismentul medicilor

Care sunt obiceiurile extrem de nocive care îți ”ucid” creierul. Avertismentul medicilor
Publicat: 26/01/2024, 13:25
Actualizat: 26/01/2024, 13:38

Știai că există obiceiuri care fac parte din rutina ta zilnică care îți pot ucide creierul? Doctorii au emis avertismente pentru utilizatorii de telefoane mobile, deoarece există unele obiceiuri pe care mulți dintre noi le avem în fiecare zi care îți „ucid” creierul și te fac să fii mai stresat.

Obiceiurile tale legate de telefon ar putea fi motivul pentru care ai o „viață stresantă”, a avertizat un doctor. În zilele noastre folosim telefoanele mobile pentru aproape orice. De la efectuarea apelurilor și trimiterea de mesaje până la menținerea la curent cu cele mai recente știri, vizionarea de videoclipuri, ascultarea muzicii și chiar jocurile, nu există aproape nimic ce aceste dispozitive de dimensiuni reduse nu pot face. Dar cu mulți dintre noi lipiți de telefoanele noastre timp de câteva ore pe zi, pot apărea efecte negative asupra sănătății noastre, așa cum a avertizat un medic că unele obiceiuri ar putea „ucide” creierul nostru.

Într-un interviu cu Steven Bartlett într-un episod al podcastului său Diary of a CEO, medicul  Aditi Nerurkar a spus că dacă vrei să trăiești o viață stresantă și anxioasă, cel mai bine este să „te pui pe telefon, să te asiguri că este luminat la maximum și să derulezi fiecare platformă de socializare, fiecare platformă de știri, să urmărești conținut grafic, videoclipuri cu lucruri oribile care se întâmplă în lume la miezul nopții. Și să continui asta până la 4 sau 5 dimineața.”

Doctorul Aditi Nerurkar a explicat că folosirea telefonului cu luminozitatea crescută ne poate face să ne simțim stresați, mai ales când este asociată cu vizualizarea „conținutului grafic” care este adesea vizibil pe platformele de socializare și știri pe care mulți dintre noi le navigăm înainte de culcare.

Care sunt obiceiurile extrem de nocive care îți ”ucid” creierul. Avertismentul medicilor

Doctorul a împărtășit, de asemenea, trei obiceiuri legate de telefon pe care mulți dintre noi le avem și care au un impact negativ asupra vieții noastre zilnice și ne fac să ne simțim mai rău – inclusiv cât de des ne verificăm telefoanele și cât de luminoasă este ecranul.

Navigarea nocturnă

Dr. Nerurkar îndeamnă oamenii să înceteze să navigheze pe telefoanele lor în timpul nopții, deoarece acest lucru ne poate face să avem dificultăți în a ne dezangaja și a avea un somn odihnitor. Ea susține că dorința noastră de a naviga pe telefoanele noastre este o „urgență primară” de a căuta pericole, care provine dintr-o senzație de stres, așa că punerea telefonului jos și făcând altceva pentru a te relaxa înainte de culcare te poate opri să petreci ore întregi citind știri neplăcute.

Verificarea telefonului prea des

Mulți dintre noi sunt vinovați că ne verificăm telefoanele prea des pe parcursul zilei, mai ales atunci când nu avem niciun mesaj de răspuns și deblocăm ecranul fără niciun motiv în special. Dr. Nerurkar a spus că verificarea telefonului imediat ce te trezești și înainte de a merge la culcare poate crea „dependență de telefonul mobil” și te poate face să te simți mai stresat.

Ea a susținut că, în medie, ne verificăm telefoanele de 2.600 de ori pe zi, 62% dintre noi le verificăm în primele 15 minute de la trezire și 50% le verificăm în mijlocul nopții. Pentru a opri acest lucru, expertul recomandă limitarea utilizării telefonului la 20 de minute pe zi și „setarea unui cronometru dacă este necesar pentru a te implica și a consuma”.

Consumul de conținut traumatizant

Platformele de socializare sunt adesea pline de conținut înspăimântător din conflicte, dezastre climatice sau pur și simplu oameni care împărtășesc videoclipuri ale unor dispute pe care le-au avut cu oamenii pe stradă. Vizionarea acestor videoclipuri poate duce la stres emoțional, TSPT și traume indirecte – și pentru că te face să te simți stresat, dorința ta de a continua să navighezi crește.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!