Cele 8 alimente pe care trebuie să le mânânci în această iarnă. Cresc imunitatea și mențin organismul plin de energie

Publicat: 24 11. 2022, 16:17
Actualizat: 24 11. 2022, 16:18
Cele 8 alimente pe care trebuie să le mânânci în această iarnă. Cresc imunitatea și mențin organismul plin de energie / Sursa FOTO: pexels.com

Apropierea iernii, care în unele zone montane din țară deja s-a instalat, îi face pe mulți români să se întrebe ce alimente trebuie să mănânce pentru a le crește imunitatea și a fi plini de energie.

În primul rând, faptul că intrăm în sezonul rece nu trebuie să însemne și eliminarea fructelor și a legumelor proaspete din alimentația noastră.

Avem în continuare suficiente produse pline de vitamine și fibre care ne ajută la o optimă funcționare a organismului.

De la ghimbir la mere

Iarna ne trebuie surse de energie și de aceea este foarte important să știm care sunt acestea. Și, spre surprinderea unora, avem și „superalimente” pentru iarnă, adică produse care asigură o imunitate ridicată și dau o bună stare de spirit, scrie csid.ro.

Potrivit nutriționistului Gianluca Mech, opțiunile noastre încep cu ghimbirul și se termină cu sfecla roșie. Dar, să le vedem pe cele 8 alimente care nu trebuie să ne lipsească din frigider în această iarnă.

Ghimbir

Folosit încă din antichitate, ghimbirul ajută la stimularea sistemului imunitar, combate durerile de stomac și îmbunătățește digestia. Totodată, ghimbirul are și un important rol antiinflamator.

Varză kale

Varza kale este extrem de bogată în potasiu, de aceea mulți specialiști în nutriție o include în categoria superalimentelor de iarnă. „Kale este o sursă excelentă de folat, ce poate fi consumată sub formă de supă, salată sau chiar chipsuri”, spune nutriționistul Gianluca Mech. Despre potasiu se știe că ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduce excesul de sodiu din organism.

Citrice

Românii știu deja că lămâile și portocalele nu trebuie să lipsească dintre produsele consumate iarna. Citricele sunt o sursă naturală de vitamina C foarte puternică și întăresc sistemul imunitar, de aceea nici nu mai insistăm cu această recomandare.

Mere

Gianluca Mech spune că merele „sunt o sursă excelentă de antioxidanți precum quercetina, acidul cafeic și epicatechina”. Consumul regulat de mere ajută la neutralizarea compușilor dăunători, cunoscuți sub numele de radicali liberi.

Cartof dulce

Iată un produs care poate că pe mulți surprinde, asta și pentru că puțini știu un „secret”: cartoful dulce conține minerale și fibre, dar și antioxidanți și vitamine și ajută foarte mult la protejarea arterelor inimii. Nu în ultimul rând, cartoful dulce este o sursă bună de vitamina D, așadar are rol în întărirea sistemului imunitar.

Rodie

„Rodia abundă în polifenoli, perfecți pentru îmbunătățirea sănătății inimii, combaterea infecțiilor și îmbunătățirea memoriei”, zice nutriționistul Gianluca Mech. Mai are sens să adăugăm noi ceva?!

Broccoli

Broccoli, pe care mulți copii îl colosesc, înseamnă, de fapt, sănătate pentru noi. Această legumă este bogată vitamine (biotină), calciu și fibre. În plus, broccoli are avantajul că se poate consuma sub diferite feluri – fie fiert în aburi, fie tras în tigaie cu puțin ulei de măsline și condimente, totul în funcție de gusturile fiecăruia.

Sfeclă roșie

La fel ca broccoli, și sfecla roșie este o legumă de ale cărei beneficii ne putem bucura în diferite moduri – consumată într-o salată sau într-un smoothie, depinde de fiecare. Cert e că și sfecla roșie intră la categoria superalimentelor pentru iarnă: este plină de vitamine, minerale și antioxidanți puternici și săracă în grăsimi.