Vitamina C: de ce nu trebuie să lipsească din dietă și care sunt alimentele care o conțin

Vitamina C: de ce nu trebuie să lipsească din dietă și care sunt alimentele care o conțin
Sursă foto: Freepik
Publicat: 06/09/2022, 18:13
Actualizat: 06/09/2022, 18:18

Vitamina C este un nutrient vital pentru buna funcționare a organismului. Cunoscută și sub denumirile acid L-ascorbic, acid ascorbic și L-ascorbat, vitamina C ajută la formarea și menținerea sănătății oaselor, a pielii și a vaselor de sânge. Este, de asemenea, un puternic antioxidant, oferind protecție corpului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și de substanțele toxice.

Vitamina C este solubilă în apă, iar organismul nu o stochează. De aceea, pentru a menține un nivel adecvat de vitamina C, trebuie adăugate în dieta zilnică alimente care o conțin sau suplimente nutritive, în cazul în care aportul necesar nu poate fi obținut doar din alimentație.

Considerat a fi unul dintre cei mai siguri și eficienți nutrienți, vitamina C se găsește în numeroase fructe și legume. Printre cele cu un conținut bogat de vitamina C se numără citricele (portocalele, lâmâile), căpșunele, fructele de kiwi, cartofii, broccoli, varza Kale și spanacul.

Beneficiile pe care le are vitamina C asupra sănătății sunt numeroase, având efecte pozitive asupra tuturor organelor și funcțiilor vitale.

Poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice

Vitamina C este un antioxidant puternic, care poate întări apărarea naturală a organismului, respectiv poate susține sistemul imunitar, prin protejarea celulelor de moleculele dăunătoare numite radicali liberi, pe care organismul le produce ca reacție la factorii de mediu dăunători. Când nivelul radicalilor liberi este prea mare, apare stresul oxidativ, proces ce poate declanșa deteriorarea celulelor și care a fost asociat cu numeroase afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, cancer, diabet).

Studiile au arătat că un consum mai mare de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%. Acest lucru ajută apărarea naturală a organismului să lupte împotriva inflamației.

Sprijină producția de colagen

Colagenul este o proteina, prezentă în mod natural în organism, având un rol important în sănătatea oaselor, a articulațiilor și a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen endogen scade. Consumul fructelor, legumelor și a suplimentelor alimentare bogate în vitamina C, dar și folosirea unor produse cosmetice care au acest antioxidant printre ingrediente sprijină producția de colagen.

De fapt, sinteza colagenului nu poate avea loc fără vitamina C. Deoarece producția de colagen scade odată cu înaintarea în vârstă, apar liniile fine și ridurile.

Totodată, când fibrele de colagen și elastină se deteriorează din cauza unor creșteri sau scăderi bruște de greutate, care pot fi cauzate de mai mulți factori (afecțiuni medicale, tratamente, antrenamente cu greutăți, sarcina, pubertatea), apar vergeturile.

Folosirea unor produse pe bază de vitamina C poate contribuie la creșterea producției de colagen și astfel pielea își recapătă elasticitatea și fermitatea.

Previne deficitul de fier

Fierul este un nutrient important care îndeplinește numeroase funcții în organism. Este esențial pentru producerea globulelor roșii și pentru transportul oxigenului în tot corpul.

Vitamina C contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului din alimentație. Studiile arată că 100 mg de vitamina C contribuie la îmbunătățirea absorbției fierului cu 67%. Drept urmare, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficit de fier.

Consumul alimentelor bogate în vitamina C este recomandat mai ales persoanelor care urmează o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă majoră de fier. Vitamina C ajută la transformarea fierului care este slab absorbit (din surse alimentare pe bază de plante) într-o formă mai ușor de absorbit.

Pe scurt, vitamina C previne deficitul de fier, o problemă de sănătate care poate avea un impact puternic asupra funcționării optime a organismului.

Așadar, vitamina C este o vitamina solubila în apa, care trebuie obținută din alimentație sau suplimente nutritive, întrucât are numeroase beneficii în menținerea stării de sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii