Avertismentul unui virusolog român: Care sunt noile simptome ale COVID-19

Avertismentul unui virusolog român: Care sunt noile simptome ale COVID-19
Publicat: 28/10/2022, 08:16

Virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburg (SUA), spune că simptomatologia generală a COVID-19 s-a modificat. Totodată, cercetătorul Octavian Jurma avertizează că foarte curând România va traversa valul 7 al pandemiei de coronavirus.

Simptomatologia generală a COVID-19 a suferit modificări, care sunt independente de vaccin, anunță virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA).

Acest lucru a fost raportat de administratorii unei aplicații din Regatul Unit (COVID Symptoms Tracker), care permite utilizatorilor săi autoraportarea simptomelor COVID.

Virusologul român spune că simptomele urmează schimbările structurale ale virusului, Omicron având simptomatologie proprie.

Simptomele COVID

Pacienții prezintă patru simptome: cefalee, tuse persistentă, dureri în gât, rinoree, iar al cincilea simptom depinde de statusul vaccinal, explică medicul Apetrei.

  • Persoanele cu două doze de vaccin vor suferi de dureri în gât, rinoree, nas înfundat, tuse persistentă și cefalee, simptome diferite de cei care erau suprainfectați înainte cu Omicron: pierderea mirosului, respirație grea, febră.
  • Cei cu o singură doză de vaccin pot avea simptome precum: cefalee, rinoree, dureri în gât, strănut, tuse persistentă.
  • Cei care nu s-au vaccinat anti-COVID, dacă se infectează, vor avea simptome precum: cefalee, dureri în gât, rinoree, febră și tuse persistentă. Alte simptome asociate cu Omicron sunt oboseala, greața, dureri musculare etc.

În privința „long COVID”, este încă prematur pentru a fi făcute estimări, potrivit medicului român stabilit în SUA. Toată istoria începe să semene cu o viroză respiratorie tipică, a spus acesta. O să avem un virus de care să nu ne mai pese, la fel ca și celelalte patru coronavirusuri tradiționale, a continuat dr. Apetrei, potrivit adevărul.ro.

„Centaurus”, confirmat în Mureș

Cercetătorul Octavian Jurma a anunțat că există confirmarea că varianta BQ.1.1 „Cerberus” este în circulație comunitară în țara noastră, dar și a două cazuri de BA.2.75 „Centaurus” în Mureș și a unui caz de B.Q.1.3 în Capitală.

„Astfel, în primele două săptămâni din octombrie, au fost identificate prin secvenţiere 3 noi cazuri de infectare cu BQ.1 (familia BQ), 2 în Bucureşti şi 1 în Iaşi. În plus, în Bucureşti a fost confirmată şi versiunea BQ.1.3. BQ.1.1 (supranumită „Cerberus“) este o versiune Omicron de Nivel 6 din grupul Pentagon, care este în creştere rapidă în vestul Europei. Despre versiunea BQ.1.3 nu există prea multe date în plus faţă de BQ.1.1, dar în Madrid (Spania) este versiunea dominantă a grupului BQ, spunea cercetătorul, care a subliniat că în Mureş avem confirmate două cazuri de infectare cu varianta BA.2.75 „Centaurus“, „ceea ce sugerează existenţa unui focar de Centaurus“.

Când vine valul 7 de COVID

Jurma precizează că România s-ar putea confrunta cu valul 7 de COVID în cel mult două săptămâni, „în funcție de rata de testare care este foarte redusă”.

Potrivit acestuia, este tot mai probabilă apariția „cazurilor cu dublă infectare Covid-gripă”.

„Dacă nu vrei să te infectezi în valul 7 care va debuta în maximum 2 săptămâni (poate chiar săptămâna viitoare), ar fi bine să începi să porți masca. Datele oficiale sunt mult în urma valului acum și nu ne ajută prea mult la prevenție. Dacă nu vrei să faci o formă severă de boală în cazul [foarte probabil] în care totuși de infectezi, atunci e bine să te vaccinezi atât cu vaccinul bivalent (nu există încă în România), cât și cu vaccinul antigripal (există în România și e chiar promovat prin reclame de Guvern). Cele două vaccinuri pot fi administrate simultan, dar pentru asta ar trebui ca și vaccinul bivalent să fie disponibil în această perioadă“, a recomandat Jurma.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase