Cum alegi șemineul potrivit? Sfaturi de la experți

Cum alegi șemineul potrivit? Sfaturi de la experți
Publicat: 31/10/2022, 10:41

Cum arată relaxarea perfectă pentru tine? Adesea, în sezonul rece, după o zi lungă de muncă, relaxarea înseamnă să ajungi în sfârșit la căldura casei tale, la canapeaua confortabilă și la oamenii dragi ție, sau chiar la animalele de companie care te așteaptă cu nerăbdare. Iar dacă în această imagine includem un foc liniștitor aprins în șemineu, cu miros de lemn uscat și al cărui trosnet îți trimite grijile departe, relaxarea devine atât de ușor de atins.

Dacă nu ai încă un șemineu care să-ți bucure simțurile în mod terapeutic, atunci îți prezentăm câteva dintre avantajele unui astfel de sistem de încălzire și un scurt ghid pentru a-l găsi pe cel potrivit ție.

Un șemineu este unul dintre obiectele din casă care îmbină rolul estetic dat de designul său impresionant cu scopul funcțional de a menține aerul la o temperatură confortabilă într-o încăpere. Tendințele în design interior se schimbă frecvent, însă șemineele rămân întotdeauna în preferințele arhitecților, datorită versatilității modelelor care se adaptează oricărui stil, plecând de la rustic și clasic și ajungând chiar la industrial sau minimalism. Un șemineu va completa întotdeauna designul unei locuințe, fie că vorbim despre rame din marmură ori zidărie, sau despre variante mai simpliste.

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un focar de șemineu este siguranța pe care acesta o oferă. Înainte de a te concentra asupra aspectului, a prețului sau a altor detalii secundare, trebuie să te asiguri că producătorul respectă normativele de siguranță europene în vigoare și că produsul este unul certificat CE. Nimic nu este mai important pentru tine decât familia și locuința ta, tocmai de aceea este esențială instalarea unui șemineu certificat și testat pentru a garanta o funcționare corectă, eficientă și sigură.

În ceea ce privește tipurile de șeminee, există două opțiuni: fie construirea unui șemineu personalizat, după proiectul clientului, fie instalarea unuia preasamblat. Diferența dintre cele două o face ușurința cu care se poate monta acesta: construcția unui șemineu implică costuri mari pentru manoperă și prezența unei echipe specializate, pe când instalarea unui model preasamblat nu necesită modificări importante în spațiul unde este amplasat, dar este mai puțin versatilă ca design decât prima variantă.

Indiferent de modelul de ramă de șemineu pe care îl preferi, primul pas este acela de a alege focarul șemineului. Trebuie să faci câteva calcule după care să te ghidezi, ținând cont de anumiți factori care sunt definitorii pentru a determina ce focar ți se potrivește.

În primul rând trebuie stabilit scopul șemineului și dacă el va avea în principal rol decorativ sau dacă are nevoie de o putere calorică mare, pentru a putea încălzi independent camera în care este amplasat. Dacă are funcție de sursă de căldură, este esențial să calculezi dimensiunea spațiului pe care dorești să-l încălzești. În situația în care vei instala un șemineu subdimensionat, acesta nu va reuși să facă față și nu va furniza suficientă căldură pentru a menține temperatura dorită, iar în cazul în care este supradimensionat, consumul va fi mai mare decât cel necesar și implicit costurile pentru combustibil vor crește inutil.

De asemenea, trebuie luată în calcul și frecvența utilizării acestuia. Dacă va fi folosit foarte des, este indicată alegerea unui focar realizat dintr-un material rezistent, durabil în timp, precum cele din fontă. Însă, în cazul în care focul va fi aprins doar ocazional, poți opta pentru un focar cu avantaje de ordin estetic, precum modelele căptușite cu șamotă la interior a căror sticlă se păstrează curată.

Un alt criteriu important pentru selecția focarelor este acela al bugetului pe care îl acorzi acestei achiziții. Pe piața din România se găsesc focare pentru șeminee ale căror prețuri pot pleca de la 2.000 RON și pot ajunge până la aproape 30.000 RON pentru modelele premium. Astfel, costurile pot fi adaptate în funcție de necesități și preferințe, însă profesioniștii recomandă și efectuarea unei evaluări prealabile a costurilor de instalare, a eventualelor accesorii și mai apoi a consumului mediu lunar. Poți solicita consultanță de la distribuitor pentru a te ajuta să estimezi care sunt necesitățile tale și ce soluții se încadrează în criteriile tale.

De exemplu, dacă locuiești la casă, este avantajoasă alegerea unui șemineu pe bază de combustibil solid (lemne sau peleți) pentru a avea o sursă de căldură independentă în locuință și a economisi din costurile pentru facturile la încălzire. Pentru apartamente sunt recomandate șemineele care nu au nevoie de un coș de fum, precum cele electrice sau cele cu bioetanol.

De asemenea, alegerea unui șemineu pe lemne implică existența unui spațiu pentru depozitarea combustibilului și un efort suplimentar pentru aprinderea focului și curățarea focarului de cenușă, dar și instalarea unui coș de fum corespunzător. În paralel, focarele cele electrice sau pe gaz nu vor reproduce frumusețea naturală a focului pe lemne și nici experiența autentică a privirii flăcării vii și colorate, sau a mirosului și trosnetului buștenilor uscați.

Abia după ce ai luat în calcul toate aceste detalii poți stabili fără griji ce fel de ramă îți dorești pentru șemineu și ce design va avea viitorul tău obiect decorativ preferat din locuință. Optează pentru un șemineu care să se încadreze în estetica locuinței și nu uita să apelezi la serviciile unor montatori profesioniști și certificați pentru instalarea și punerea în funcțiune a acestuia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația