Prima pagină » Diverse » Cum prepari vinul FIERT perfect. Condimentul secret care îi oferă savoare

Cum prepari vinul FIERT perfect. Condimentul secret care îi oferă savoare

Cum prepari vinul FIERT perfect. Condimentul secret care îi oferă savoare

Vinul fier este numai bun de băut în sezonul rece, la focul sobei sau – de ce nu – la căldură discretă a caloriferului din living.

Mulți români l-au degustat zilele acestea la târgurile de Crăciun și au ajuns acasă, frustrați, că nu reușesc să facă un vin fiert la fel de aromat.

Ce ingrediente îți trebuie pentru un vin fiert de „zile mari”

Vinul fiert se referă la un vin roșu infuzat cu diverse fructe și condimente, apoi servit cald.

Vinul fiert sau vinul condimentat poate avea nume diferit, în funcție de țara de origine, precum Vin Brule (Italia), Vin Chaud (Franța) sau Glogg (Suedia).

La orice vin fiert, poți aduce aportul personal, în privința condimentelor, dar ai grijă să nu îi strici aroma.

Compoziția de bază rămâne aceeași la vinul fiert, deși există numeroase rețete.

Poți folosi vin roșu sau alb, pentru fiert, un îndulcitor, precum zahărul granulat sau pudra, siropul de arțar sau altul, chiar mierea.

Condimentele întregi pentru fiert sunt scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, ghimbirul și batoanele de cardamom, în cazul vinului fiert. Unii „degustători” pun chiar și vanilie.

Desigur, vinul fiert se bea cu portocale, lămâi sau limete, dar există unii oameni care îl savurează cu mere și pere.

Alteori, în vinul fiert se adaugă lichioruri, precum brandy, lichior de portocale sau bourbon.

Fie că vorbim de Merlot, vin demisec, demidulce sau dulce, orice merge pentru un vin fiert.

Nu amesteca însă soiurile, percum vin Cabernet, vin Pinot Noir la un loc.

Vinul fiert merge cu tot soiul de alimente alese. Da, poți bea vin fiert și mânca brânză Camembert, nuci prăjite sau deserturi de-ți lasă gura apă.

Cum prepari cel mai bun vin fiert

Trucurile sunt simple, pentru un vin fiert cum nu ai mai băut. Vinurile cu corp ușor se potrivesc cu condimente verzi, precum cardamomul și busuiocul, iar vinurile mai „grele” cu nucșoara, spre exemplu.

De asemenea, vinul fiert trebui servit cald, nu „opărit”, pentru a nu avea gust caramelizat. Nu fierbe niciodată vinul!

Rețetă de vin fiert

  • 20 de păstăi de cardamom
  • 1 sticlă de vin roșu mare
  • 3 mandarine
  • 6 linguri de zahăr brut
  • 1 lingură lichior de portocale
  • boabe de piper roz pentru garnitură
  • 3 batoane scorțișoară
  • 3 steluțe anason

Zdrobiți păstăile de cardamom și extrageți semințele din coajă. Aruncați cojile și încălziți păstăile de cardamom la foc mic pentru a elibera aromele.

Feliați o mandarină și stoarceți-o pe celelalte în timp ce se încălzește cardamomul. Odată ce simțiți mirosul de cardamom, adaugați vinul, sucul de mandarine, mandarinele feliate, zahărul de palmier și toate celelalte condimente.

Fierbeți la foc mic timp de 20-25 de minute. Serviți într-un pahar sau o cană mică și ornați cu boabe de piper roz și felii subțiri de mandarină.

Chiar dacă există numeroase rețete diferite de vin fiert, ingredientele de bază sunt vinul roșu, condimentele pentru fiert, îndulcitorii și/sau fructele.

Vinurile roșii sunt folosite în mod tradițional pentru a face vin fiert și, deși orice vin roșu poate funcționa, vinurile roșii dulci îți vor oferi o bază dulce și plăcută, ceea ce înseamnă mai puțin zahăr adăugat ulterior.

Dacă folosiți un vin roșu sec este posibil să fie nevoie să adaugi mai mult zahăr decât cere o rețetă.

Cum preparăm cel mai bun vin fiert. Ce condimente adăugăm

În funcție de rețetă, condimentele tradiționale pentru vin fiert sunt scorțișoara, cuișoarele și nucșoara.

Unii preferă însă și piperul, cardamomul, rozmarinul anasonul stelat și ghimbirul.

Vinurile fierte pot fi îndulcite și cu miere.

Cum să nu „strici” vinul fiert

Vinul este un lichid delicat, deci nu trebuie să îl „bruschezi” la fiert. Nu ridica brusc temperatura când îl prepari, ține vinul la foc mic și nu îl da în clocot niciodată, deoarece zaharurile se vor carameliza. Nu exagera cu condimentele, deoarece vinul își va pierde orice gust, notează stirileprotv.ro.

Recomandarea video

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin a fost scos din sărite de întrebările unui jurnalist de la BBC: „Ce prostie”
Cancan.ro
EXCLUSIV | Imagini SFÂȘIETOARE la mormântul Ștefaniei Szabo, în prag de Crăciun. Omagiul care îți rupe sufletul
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Astrolog, la Interviurile Adevărul: 2026 ar putea aduce schimbări de Guvern în România. „Va fi un an al revoltelor. Se cere vărsare de sânge”
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro