DEFICIENȚE globale de produse ALIMENTARE pot fi cauzate de coronavirus, din cauza achiziționării în momente de panică și restricțiilor la export/ În Hong Kong s-au impus limite de cumpărare de până la două pungi de orez și două cutii de ouă în diferite magazine

DEFICIENȚE globale de produse ALIMENTARE pot fi cauzate de coronavirus, din cauza achiziționării în momente de panică și restricțiilor la export/  În Hong Kong s-au impus limite de cumpărare de până la două pungi de orez și două cutii de ouă în diferite magazine
Publicat: 01/04/2020, 17:51
Actualizat: 01/04/2020, 17:52

Pandemia de coronavirus ar putea perturba grav lanțurile globale de aprovizionare cu alimente și ar putea crește prețurile, în special pentru acele economii cu structuri de aprovizionare vulnerabile, dacă țările producătoare majore cresc restricțiile la export, au avertizat agențiile internaționale și experții alimentari.

China se bazează pe propria producție de orez și grâu pentru a-și hrăni 1,4 miliarde de oameni, iar dependența de import pentru anumite culturi, cum ar fi soia, ar putea crește prețurile produselor alimentare, transmite South China Morning Post.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat săptămâna trecută că „a văzut deja semne că presiunile din cauza blocajelor încep să afecteze lanțurile de aprovizionare, cum ar fi încetinirea industriei navale. Întreruperile, în special în domeniul logisticii, s-ar putea materializa în următoarele luni. ”

Comitetul ONU pentru securitatea alimentară mondială a venit cu un avertisment și mai puternic potrivit căruia „întreruperile la frontiere și în lanțurile de aprovizionare pot provoca un ecou în sistemul alimentar cu efecte potențial dezastruoase”.
În ultimele săptămâni, restricțiile la export au fost aplicate pe alimente de bază, precum orez și grâu, pe măsură ce focarul se răspândește pe tot globul.

„Împreună cu actuala criză a roiurilor de lăcuste [din Africa și Orientul Mijlociu] care afectează producția de alimente, aceasta poate agrava piața alimentară mondială, ceea ce duce la achiziționarea în momente de panică, restricții la export și întreruperi în lanțul de aprovizionare, crescând prețurile produselor alimentare .”

Cheng Guoqiang, profesor la Școala de Economie și Management a Universității Tongji din Shanghai, a declarat pentru cotidianul economic de stat.

„Prin urmare, dacă focarul nu poate fi controlat în mod eficient, poate provoca o criză alimentară mondială gravă și poate amenința direct securitatea alimentară pentru China și țările emergente.”

Vietnam, cel mai mare exportator mondial de orez, a declarat vineri că intenționează să depoziteze cerealele și să suspende noi contracte de export până la sfârșitul lunii. Thailanda a interzis exporturile de ouă de pui timp de o săptămână, după ce deficitul de aprovizionare internă a determinat o creștere a cererii și prețurile să se dubleze.

În Hong Kong, unde Thailanda și Vietnam reprezintă 80 la sută din importurile de orez, cozile lungi au reapărut în afara magazinelor la sfârșitul săptămânii, în timp ce rezidenții se străduiau pentru a se aproviziona cu elementele esențiale.
Până luni, orezul s-a vândut în multe supermarketuri mari și s-au impus limite diferite de cumpărare de până la două pungi de orez și două cutii de ouă în diferite magazine.

Analiștii se așteaptă la restricții suplimentare la export, dar spun că deficitul de produse alimentare va fi mai important în țările care importă dintr-una sau două surse.

În timp ce imaginile cu rafturi goale ale supermarket-urilor și cozi imense în afara magazinelor au fost difuzate în întreaga lume, FAO nu anticipează deficiențe semnificative dacă sunt menținute lanțurile de aprovizionare globale.

Întreruperile în aprovizionarea cu alimente ar putea apărea în lunile aprilie și mai, din cauza focarului de răspândire rapidă și a măsurilor de izolare, a declarat Maximo Torero Cullen, economist șef la FAO.
Dar cât de severe vor fi acestea depind de dezvoltarea pandemiei Covid-19, a spus el în comentarii publicate pe site-ul agenției.

Preocuparea principală pentru producția de proteine ​​animale din China este soia, deoarece consumul de soia din China este furnizat în principal de alte țări, inclusiv Brazilia, SUA și Argentina, a spus Pan Chenjun.

Răspândirea focarului s-a accelerat în afara Chinei în ultimele câteva săptămâni, în special în America de Nord și Europa, ambii mari exportatori de produse alimentare.

Boala a infectat mai mult de 727,00 și a ucis peste 34.000 de oameni în întreaga lume. China ar trebui să poată menține securitatea generală a aprovizionării sale alimentare.

În ceea ce privește orezul, principalul cereal din sudul țării, China a importat 2,5 milioane de tone în 2019, dar a exportat și 2,7 milioane de tone, potrivit ministerului agriculturii. La rândul său, cantitatea importată a fost mai mică de 2% din consumul anual de orez din China de 140 de milioane de tone. ”
În ceea ce privește grâul, China a importat anul trecut 3,5 milioane de tone, ceea ce a reprezentat doar 2,8 la sută din consumul național de grâu de 124 de milioane de tone.

Dar pentru unele culturi, cum ar fi soia, țara avea „un grad mare de dependență de țările străine”, a spus Cheng. El a adăugat el China are o rată de autosuficiență mai mică de 20% pentru soia, care sunt utilizate pe scară largă în hrana animalelor.

„Până în prezent, livrările de soia au fost normale, dar este greu de prevăzut dacă ar putea exista întreruperi în porturi sau logistică în țările exportatoare.

„Pentru unele alimente specifice, cum ar fi somonul, creveții, pangasius [specii de rechin], pentru care China depinde foarte mult de importuri, oferta este în prezent afectată de perturbări ale logisticii din aceste țări exportatoare, precum India, Vietnam și Norvegia. “

Rosa Wang, un analist din Shanghai la furnizorul de date agricole JCI China, a declarat că unele dintre importurile de carne de porc din China, Germania, Statele Unite și America de Sud ar putea fi perturbate, adăugând prețul cărnii de porc.
„Dacă au probleme de logistică în porturi, acest lucru poate reduce importurile Chinei [de la ei]”, a spus Wang, adăugând că China importă doar o parte relativ mică din oferta totală de carne de porc, cea mai populară carne pentru consumatorii chinezi.

Australia, care este un exportator net de produse alimentare, se confruntă deja cu dificultăți în păstrarea alimentelor pe rafturile magazinelor, întrucât cumpărarea  în fața pandemiei a crescut cererea, a declarat casa de cercetare socială McCrindle.

În ciuda unei secete prelungite în Australia și a unui sezon puternic de incendiu, care a durat șase luni până în februarie, țara ar trebui să aibă suficiente alimente pentru a putea trece prin criză, a declarat Mark McCrindle, directorul firmei.

Problema nu a fost oferta, a spus el, ci un proces de distribuție „la timp” inflexibil, cuplat cu o creștere bruscă a cererii.
„Australia este orientată pentru secetă, producția nu are un impact masiv”, a spus McCrindle. „Cea mai mare problemă este cererea, în special în supermarketuri.”
Cercetările efectuate de firmă în perioada 19-23 martie au constatat că mai mult de patru din cinci australieni și-au schimbat comportamentul ca răspuns la coronavirus și 6 la sută au spus că s-a cumpărat în momente de panică, ceea ce a fost suficient pentru a scoate lanțurile de aprovizionare. Aproximativ 30 la sută au cumpărat mai mult decât o fac de obicei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu