Grecia, ”lovită” de ciclonul ”Ianos”. Uraganele mediteraneene au reapărut după aprope 15 ani

Grecia, ”lovită” de ciclonul ”Ianos”. Uraganele mediteraneene au reapărut după aprope 15 ani
Publicat: 18/09/2020, 15:03

Rarul ciclon ” Ianos” a „lovit” joi seara insulele Zakynthos, Kefalonia, Ithaca.

Alertă Roșie de nivel superior

Serviciul meteorologic național al Greciei a emis o Alertă Roșie de nivel superior pentru condiții de vânt, ploaie și furtună.

Astfel de furtuni – pe care unii meteorologi le numesc Medicanes, sau uragane mediteraneene – erau practic nemaiauzite înainte de anii 1990, dar în ultimii ani au devenit o apariție mai regulată din cauza creșterii temperaturii mării.

Cel puțin două zboruri au fost redirecționate în Grecia vineri devreme, în timp ce țara se pregătea pentru o furtună asemănătoare unui uragan care lovea  Marea Ionică.

Două zboruri Ryanair către insula ioniană Cefalonia nu au putut ateriza pe aeroportul local și au fost redirecționate către Atena.

Locuitorii locali au raportat întreruperi de curent, deteriorări ale acoperișurilor și căderea copacilor.

După ce a lovit insulele ioniene și părți din continentul vestic grecesc, furtuna se așteaptă mai târziu să treacă peste peninsula Peloponez.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare din insulele grecești arată mări agitate care bat în mod normal plaje idilice și copaci care se îndoaie cu forța vântului în timp ce ploaia bate pământul.

Powered by Embed YouTube Video

În 2017, inundațiile fulgerătoare la vest de Atena au lăsat peste 20 de morți într-una dintre cele mai grave dezastre naturale ale Greciei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase