Un studiu recent ridică semne de întrebare cu privire la taurină, un aminoacid despre care se credea că are beneficii pentru sănătate şi care este utilizat pe scară largă în băuturi energizante. Astfel, conform studiului publicat în revista Nature de către o echipă de cercetători de la Institutul de Cancer Wilmot, din cadrul Universităţii Rochester, acest ingredient ar putea contribui la dezvoltarea unor forme de cancer de sânge.
Cercetătoii au constatat că celulele leucemice absorb această taurină, care se formează în măduva osoasă, folosind-o pentru a-şi susţine creşterea printr-un proces numit glicoliză, notează ziare.com.
Acesta este procesul prin care celulele descompun glucoza, pentru a produce energie, mecanism de care profită celulele canceroase pentru a se înmulţi.
Și, deşi taurina este produsă în mod natural de organismul uman şi chiar se găseşte în alimente precum carna şi peşte, ea este adăugată totuși şi în multe băuturi energizante pentru presupusele sale efecte benefice, cum ar fi îmbunătăţirea performanţei cognitive şi reducerea inflamaţiei.
De asemenea, taurina a fost utilizată pentru atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei la pacienţii cu leucemie.
Cu toate acestea, noul studiu sugerează că un aport excesiv de taurină, în special prin suplimente şi băuturi energizante, ar putea agrava leucemia, oferind celulelor canceroase o sursă suplimentară de „combustibil”.
Cercetarea a inclus studii pe şoareci, care erau purtători ai unei gene specifice numită SLC6A6, responsabilă de transportul taurinei în organism.
Oamenii de ştiinţă au injectat acestor şoareci celule umane leucemice şi au studiat reacţia organismului acestora.
Astfel, au descoperit că celulele sănătoase ale măduvei osoase produc taurină, pe care gena SLC6A6 o transportă ulterior către celulele leucemice, ajutându-le să se dezvolte.
Ccercetătorii de la Wilmot subliniază, în concluzie, necesitatea evaluării cu atenţie a riscurilor şi beneficiilor suplimentelor cu taurină, atât în cazul pacienţilor cu leucemie, cât şi al consumatorilor de băuturi energizante.
Cercetarea se află în stadiu incipient, dar specialiştii sunt optimişti că blocarea accesului la taurină al celulelor leucemice ar putea duce la dezvoltarea unor opţiuni noi de tratament.
Studiul face parte dintr-un efort mai amplu care investighează dacă taurina ar putea contribui şi la creşterea incidenţei altor tipuri de cancer, precum cel de colon.