Mărturiile românilor prinși de coronavirus în Italia: Străzi pustii, oamenii își fac provizii de alimente: „Dacă a venit coronavirusul în Italia, garantat va veni şi în România. După aia, unde mai fugim?”

Mărturiile românilor prinși de coronavirus în Italia: Străzi pustii, oamenii își fac provizii de alimente: „Dacă a venit coronavirusul în Italia, garantat va veni şi în România. După aia, unde mai fugim?”
Publicat: 23/02/2020, 14:54
Actualizat: 23/02/2020, 15:17

Mai multe localități din Italia au străzile goale. Românii prinşi acolo spun că oamenilor le este teamă și își fac provizii de alimente.

Românii nu au de gând să se întoarcă acasă: „Dacă a venit coronavirusul în Italia, garantat va veni şi în România. După aia, unde mai fugim?”, scrie MEDIAFAX.

Erica, o româncă de 51 de ani stabilită în Codogno, oraş aflat în carantină din cauza coronavirusului, arată străzile pustii şi cozile de zeci de metri din magazine.

Românca a îndrăznit să iasă duminică din casă, deşi oraşul în care locuieşte de 22 de ani este în plină carantină din cauza coronavirusului.

A filmat străzile pustii din Codogno. După minute bune de mers pe jos, în cale îi apar şi primii oameni. Oamenii încalcă cu bună ştiinţă avertizările autorităţilor ca să-şi facă provizii, iar cozile la magazine se întind pe zeci de metri. Puţini reușesc să iasă din magazin cu coşurile pline.

„Codogno era un orăşel destul de liniştit, cu activităţi destul de frecvente, este o localitate unde se face mult sport, mult voluntariat. Ieri au venit deja 100 de carabinieri, spuneau la început numai să controleze, dar aseară s-a dat decretul lege că nu se poate ieşi din zonele roşii, din cele zece comune. Mulţi s-au dus să-şi facă cumpărături la un magazin care nu este în zona roşie, lumea nu respectă, cred că nu au luat în serios chestia asta”, declară Erica Enăchescu.

S-au vândut 80 de cutii cu 100 de măști într-o singură oră

Femeia spune că măştile medicale s-au vândut ca pâinea caldă şi că, în zonele unde acestea se mai găsesc, preţul a crescut simţitor: „Nu avem măşti, suntem toţi cu eşarfe la gură, în Milano am înţeles acum că au rămas cutii cu măşti în care sunt 100 de măşti şi costă 100 de euro, au vândut într-o oră 80 de cutii de 100 de măşti, nu se găsesc pe niciunde”.

Erica pornește apoi din Codogno către Spitalul San Matteo di Pavia din oraşul Casalpusterlengo, aflat de asemenea în carantină, unde e internat primul italian infectat cu virusul mortal şi pe care-l cunoaşte. Bărbatul are 38 de ani şi şi-a infectat şi soţia însărcinată.

„Aici se vorbeşte că a luat cina cu pacientul zero. Persoana care a fost descoperită avea o viaţă destul de activă aici în Codogno, unde lucra el lucrează şi mulţi români, din câte am înţeles lor nu le-a făcut tampon (n.r.test). Problema este că el s-a dus înainte cu o săptămână, a venit aici la spital, avea febră şi doctorii l-au trimis acasă crezând că are o simplă răceală. S-a dus acasă şi a chemat medicul de familie care i-a spus să meargă la spital că avea 40 febră, şi medicul de familie ar putea fi infectat”, spune românca.

În singurul spital din Codogno, medicii lucrează continuu de 24 de ore, mai spune românca.

Ioana este stabilită în Codogno de 12 ani. A apucat să-şi facă provizii de alimente, dar nu mulţi au reuşit.

„Vineri, majoritatea persoanelor şi-au făcut cumpărăturile, pentru că până în 12 deja se ştia că sunt trei persoane şi seara ne-au trimis mesaje de la supermarketuri, având nişte cartele ei ne trimit că sunt oferte, ne trimit mesaje pe telefon, şi ne-au specificat că vor fi închise magazinele sâmbătă şi duminică, şi majoritatea, vineri, după ce a ieşit de la muncă s-a dus şi şi-a făcut cumpărăturile. Aveam în casă dezinfectant, o mască o aveam mai demult, şi aveam mănuşi chirurgicale în casă”, spune Ioana.

Fiecare este speriat, mai ales cei cu copii

Femeia spune că românii cu care ţine legătura sunt foarte speriaţi, însă, cel puţin deocamdată, nu au de gând să revină în ţară: „Fiecare este speriat, mai ales cei cu copii. Nu înţeleg de ce trebuie să ne speriem atât de rău că nu este o boală incurabilă, este un virus, o răceală mai puternică ce se poate trata. Suntem acasă toţi, toţi cei din aceste zece orăşele, de fapt sunt sate, pentru că sunt foarte mici. Toate fabricile sunt închise, singurele deschise sunt farmaciile. Îţi imaginezi mai mult că sunt sărbătorile, că aici aşa-i de sărbători, lumea e toată închisă în casă, poate e frig, magazinele sunt închise de sărbători”.

Mama îmi cere disperată să mă întorc acasă

La 20 de kilometri distanţă de Codogno, în Lodi, locuieşte Mirela. Românca spune că familia îi cere cu disperare să se întoarcă acasă: „M-a sunat mama de dimineaţă disperată, mi-a spus , i-am spus mamei că asta este la nivel mondial, că dacă a venit din China în Italia, garantat va veni şi în România, după aia unde mai fugim? Singurul lucru în care sper este doar la Dumnezeu, pentru că noi ştim că ne apropiem de sfârşit, nu fug absolut nicăieri. La câţiva kilometri de noi s-au închis şcoli, s-au anulat evenimente, s-au anulat meciuri de fotbal, la câţiva kilometri de unde a plecat focarul de infecţie Aici am văzut doar un singur casier care avea o mască, aici încă toată lumea este liniştită, din contră, sunt cu ochii pe mine, pe persoanele care au măşti”.

În regiunea Lodi sunt peste 8.000 de români în registre, dar numărul lor ar putea fi mult mai mare, iar în Lombardia sunt peste 170.000 de români.

11 localităţi italiene sunt acum în carantină.

Alertă și în Franța

Ministrul Sănătății Olivier Véran a declarat că este „foarte probabil” să apară și alte cazuri de coronavirus în Franța, însă autoritățile iau toate măsurile necesare pentru a se pregăti de o eventuală epidemie, scrie Le Parisien.

„Astăzi, singurul pacient infectat în Franța este internat într-un spital din Lyon. Starea sa de sănătate nu este îngrijorătoare. Toți ceilalți, în afară de cazul bărbatului de 80 de ani care a murit, au fost externați, ei fiind vindecați și necontagioși”, a afirmat Olivier Véran, într-un interviu pentru Le Parisien.

„Alte cazuri -e foarte probabil. O epidemie? Ne pregătim pentru ea”, a adăuga ministrul francez al Sănătății.

El a adăugat că va crește numărul laboratoarelor din Franța echipa să testeze în vederea depistării coronavirusului, pentru a putea face „mai multe mii” de teste pe zi, comparativ cu 400 câte sunt efectuate în acum.

Pe 8 februarie, Reuters relata că cinci cetățeni britanici au fost diagnosticați cu noul tip de coronavirus în Franța, după ce au intrat în contact cu o persoană care vizitase Singapore. Printre cele cinci noi cazuri era și un copil. Numărul total de cazuri de coronavirus confirmate în Franța era 11.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală