În ziua de azi, mulți oameni se tem să bea apă de la robinet de teama impurităților sau a conținutului excesiv de clor. La polul opus este apă filtrată excesiv, care nu este bine tolerată de organism și care ne poate îmbolnăvi.
Apa filtrată este, într-adevăr, curată, lipsită de impurități, rugină, sau clor. Pe de altă parte apa filtrată execsiv are un conținut foarte scăzut de săruri minerale, iar acest aspect nu este deloc benefic organismului, după cum explică Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie.
„Nu apa ca atare ne hidratează, ci apa care are un conținut de săruri ne hidratează. Ce fel de săruri: cele care sunt esențiale – potasiu, sodiu, calciu. Avem așa ceva în apă? Avem! Ar fi o problemă să bem apă, care nu le are, dar ar fi o problemă. Care apă nu are săruri – apa distilată, apa pură sau apa ultra-pură. Asta e foarte dăunătoare sănătății pentru că, odată ce este introdusă în organism, nu face altceva decât să dilueze nivelul sărurilor, iar acest nivel foarte diluat poate duce inclusiv la deces.”, a declarat Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie. chimică și biotehnologii.
Experții atrag atenția asupra unei atitudini radicale față de alimentație, întrucât poate provoca un dezechilibru.
„Nimic în exces, nimic de un singur fel – diversitatea trebuie respectată. Cu cât diversitatea e mai mare, o gamă largă de procese pot să aibă loc la intensitate normală, niciunul în exces, astfel încât să poată să producă un dezechilibru.
Dacă un proces este foarte intens, este epuizată capacitatea organismului de a rămâne atent, de a rămâne în alertă la ceilalți stimuli, care vin peste el. Pentru că va avea tot timpul stimuli, la care trebuie să răspundă adecvat, dar pentru asta trebuie să fie în alertă, asta înseamnă să nu fie obosit”, a adăugat prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, de la Facultatea de Biologie.
FOTO: Envato