Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare de când se fac măsurători. Reducerea poluării din timpul pandemiei, nesemnificativă

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare de când se fac măsurători. Reducerea poluării din timpul pandemiei, nesemnificativă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/06/2021, 08:45

Nivelul de dioxid de carbon (CO2) înregistrat la nivelul atmosferei Pământului a atins, în luna mai, cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 63 de ani, când au început măsurătorile, au anunțat luni oamenii de știință, care trag un semnal de alarmă în legătură cu nivelul poluării.

Astfel, potrivit specialiștilor, luna trecută a fost depășit pragul de 419 părți per milion (ppm), unitate de măsură utilizată pentru cuantificarea concentrațiilor de particule poluante în atmosferă.

Informația este cuprinsă într-un raport realizat de oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite (NOAA) și Scripps Institution of Oceanography de la Universitatea din California, informează Digi24.

Măsurătorile au fost realizate la observatorul Mauna Loa din statul american Hawaii, deoarece acesta este situat la o înălțime ideală. De altfel, aici sunt realizate astfel de măsurători încă din 1958.

Procedura de măsurare, numită „Curba lui Keeling”, după Charles David Keeling, omul de ştiinţă care a început monitorizarea CO2 în 1958, reprezintă un criteriu de referinţă pentru observarea nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă.

De obicei, cele mai ridicate concentrații de dioxid de carbon se înregistrează în luna mai. În mai 2020, nivelul înregistrat a fost de 417 ppm.

Pandemia nu a dus la scăderi importante ale concentrației de dioxid de carbon

Potrivit raportului, deși fuseseră anunțate scăderi ale nivelului poluării ca urmare a reducerii activităților umane din cauza pandemiei de COVID-19, acest lucru nu s-a reflectat și în scăderea concentrațiilor de dioxid de carbon.

„Nu au existat semne observabile în aceste date ale perturbărilor economice globale cauzate de pandemia de coronavirus”, se arată în document.

Acest nivel „este comparabil” cu ceea ce era în urmă cu „între 4,1 şi 4,5 milioane de ani în urmă, când CO2 era aproape sau peste 400 ppm”, a precizat NOAA într-un comunicat. La acea vreme, nivelul mării era cu aproximativ 20 de metri mai ridicat, iar păduri mari ocupau regiuni din Arctica, potrivit studiilor.

„În fiecare an adăugăm în atmosferă aproximativ 40 de miliarde de tone de poluare prin CO2. Adică un munte de carbon pe care îl dezgropăm din Pământ, îl ardem şi îl eliberăm în atmosferă sub formă de CO2, an după an. Dacă vrem să evităm schimbările climatice catastrofale, cea mai mare prioritate a noastră trebuie să fie reducerea la zero a poluării cu CO2 cât mai curând posibil”, a declarat Pieter Tans, om de ştiinţă în cadrul NOAA.

Dioxidul de carbon este generat de arderea combustibililor fosili pentru transporturi sau de producţia de energie electrică, dar şi de alte activităţi, precum fabricarea cimentului sau defrişările.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Cum fac amor Mihai și Elwira Petre, de fapt: 'Partea inferioară a corpului meu a...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
EXCLUSIV. Vedete din România pe care vântul le-a lăsat în... posteriorul gol! La propriu!
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
VEȘTI BUNE! SCADE numărul persoanelor INFECTATE cu COVID, la CONSTANȚA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Ungurii ne dau lovitura supremă. Ce au spun despre Ziua Națională a României
Blestemul lansat asupra Familiei Regale! Prințesa nu va putea fi fericită în veci. A plecat...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...