Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare de când se fac măsurători. Reducerea poluării din timpul pandemiei, nesemnificativă

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare de când se fac măsurători. Reducerea poluării din timpul pandemiei, nesemnificativă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/06/2021, 08:45

Nivelul de dioxid de carbon (CO2) înregistrat la nivelul atmosferei Pământului a atins, în luna mai, cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 63 de ani, când au început măsurătorile, au anunțat luni oamenii de știință, care trag un semnal de alarmă în legătură cu nivelul poluării.

Astfel, potrivit specialiștilor, luna trecută a fost depășit pragul de 419 părți per milion (ppm), unitate de măsură utilizată pentru cuantificarea concentrațiilor de particule poluante în atmosferă.

Informația este cuprinsă într-un raport realizat de oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite (NOAA) și Scripps Institution of Oceanography de la Universitatea din California, informează Digi24.

Măsurătorile au fost realizate la observatorul Mauna Loa din statul american Hawaii, deoarece acesta este situat la o înălțime ideală. De altfel, aici sunt realizate astfel de măsurători încă din 1958.

Procedura de măsurare, numită „Curba lui Keeling”, după Charles David Keeling, omul de ştiinţă care a început monitorizarea CO2 în 1958, reprezintă un criteriu de referinţă pentru observarea nivelurilor de dioxid de carbon din atmosferă.

De obicei, cele mai ridicate concentrații de dioxid de carbon se înregistrează în luna mai. În mai 2020, nivelul înregistrat a fost de 417 ppm.

Pandemia nu a dus la scăderi importante ale concentrației de dioxid de carbon

Potrivit raportului, deși fuseseră anunțate scăderi ale nivelului poluării ca urmare a reducerii activităților umane din cauza pandemiei de COVID-19, acest lucru nu s-a reflectat și în scăderea concentrațiilor de dioxid de carbon.

„Nu au existat semne observabile în aceste date ale perturbărilor economice globale cauzate de pandemia de coronavirus”, se arată în document.

Acest nivel „este comparabil” cu ceea ce era în urmă cu „între 4,1 şi 4,5 milioane de ani în urmă, când CO2 era aproape sau peste 400 ppm”, a precizat NOAA într-un comunicat. La acea vreme, nivelul mării era cu aproximativ 20 de metri mai ridicat, iar păduri mari ocupau regiuni din Arctica, potrivit studiilor.

„În fiecare an adăugăm în atmosferă aproximativ 40 de miliarde de tone de poluare prin CO2. Adică un munte de carbon pe care îl dezgropăm din Pământ, îl ardem şi îl eliberăm în atmosferă sub formă de CO2, an după an. Dacă vrem să evităm schimbările climatice catastrofale, cea mai mare prioritate a noastră trebuie să fie reducerea la zero a poluării cu CO2 cât mai curând posibil”, a declarat Pieter Tans, om de ştiinţă în cadrul NOAA.

Dioxidul de carbon este generat de arderea combustibililor fosili pentru transporturi sau de producţia de energie electrică, dar şi de alte activităţi, precum fabricarea cimentului sau defrişările.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Nu, nu este o glumă! Cât a ajuns să coste un porumb fiert pe plaja...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Ce s-a aflat despre tânărul mort, în București, după o șicanare în trafic. Adevărata cauză...
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tragedie în ziua nunții. 17 invitați au fost uciși de trăsnet în momentul în care...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Anamaria Prodan, mesaj tranșant: Asta trebuie să înțeleagă amantele ... Dezvăluiri bombă
De ce ”sex” a fost înlocuit cu ”gen” pe viitorul buletin al românilor. Ce explicație...
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a...
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
CARANTINĂ NAȚIONALĂ! S-ar putea întâmpla în 2 săptămâni
Lovitură grea pentru șoferi! Vor rămâne fără permis dacă fac asta. S-a schimbat legea
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...