OPERAȚIUNEA „WARP SPEED”. Cele mai puternice agenții de SPIONAJ din lume „vânează” SECRETELE vaccinului anticoronavirus/ Război subteran în COMUNITATEA DE INFORMAȚII

OPERAȚIUNEA „WARP SPEED”. Cele mai puternice agenții de SPIONAJ din lume „vânează” SECRETELE vaccinului anticoronavirus/ Război subteran în COMUNITATEA DE INFORMAȚII
Publicat: 01/05/2020, 19:17
Actualizat: 01/05/2020, 19:36

Cursa pentru a obține în timp record un vaccin care să oprească pandemia a antrenat toate comunitățile de informații din întreaga lume într-o bătălie acerbă pentru cel mai râvnit secret din laboratoarele din biotehnologie. Războiul subteran din spionajul internațional este atât de acut, încât un înalt oficial al serviciilor de informații din SUA a declarat BBC că au fost interceptate tentative de a accesa baza de date aferentă Operațiunii „Warp Speed”, programul american pentru obținerea vaccinului.

„În lumea de azi nu există nimic mai valoros sau care merită furat decât orice fel de cercetare biomedicală care va ajuta cu un vaccin anticoronavirus”, spune Bill Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate al SUA pentru BBC.

El nu a confirmat, însă, dacă a existat vreun caz în care informații au fost furate. Surse din comunitatea de informații britanică au spus, de asemenea, că au observat o activitate similară.

„Ne străduim, împreună cu persoane din industrie, cercetare și guvern, să protejăm aceste date, pentru a ne asigura că informația și cercetarea noastră sunt apărate cât mai bine. Ne așteptăm ca agenții de informații străine, inclusiv cele ale Partidului Comunist Chinez, să încerce să obțină informații cu privire la lucrurile de care ne ocupăm”.

Guvernul american încearcă să ajute la dezvoltarea unui vaccin printr-un program care ar fi denumit Operațiunea „Warp Speed”. Țara care descoperă prima formula cea mai eficientă și mai sigură se va asigura că cetățenii ei sunt primii care beneficiază de vaccin.

Operațiunea „Warp Speed”

O cursă internațională pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus a început de ceva vreme, iar implicați sunt cercetători, companii și guverne, dar mai ales agențiile de spionaj și informații. Iar eforturile lor sunt protejate simultan de agențiile de spionaj intern, în timp ce sunt vizate de către străini.

Administrația Trump a mobilizat resurse uriașe, în stilul proiectului Manhattan, pentru a reduce drastic timpul necesar dezvoltării unui vaccin contra coronavirusului, cu scopul de a face suficiente doze pentru majoritatea americanilor până la sfârșitul anului, scrie bloomberg.com.

Numit „Operațiunea Warp Speed”, programul va reuni companii farmaceutice private, agenții guvernamentale și armate pentru a încerca să reducă timpul de dezvoltare a unui vaccin cu cel mult opt ​​luni, potrivit surselor bloomberg.com

Potrivit dicționarului merriam-webster.com, termenul „Warp Speed” este o frază care a intrat în conștiința publică prin intermediul science-fiction și, în cele din urmă, a câștigat suficientă popularitate pentru a ajunge în dicționar. Expresia a fost popularizată în serialul SF Star Trek în anii ’60.

„Warp speed” s-a referit la un concept specific, și anume ideea de a călători cu o viteză mai mare decât viteza luminii.

„Operațiunea Warp Speed” a atras și numeroase critici. Astfel, expertul în vaccinuri Dr. Peter Hotez avertizează, într-o declarație pentru msnbc.com, că termenul este impropriu atunci când se referă la cât de rapid poate fi dezvoltat un vaccin COVID-19

Indiferent cât de rapid se vor mișca forțele aruncate în joc de administrația Trump, obiectivul proiectului este de a avea 300 de milioane de doze de vaccin disponibile până în ianuarie, potrivit unui oficial al administrației. Nu există precedent pentru o astfel de dezvoltare rapidă a unui vaccin.

Centrul Național de Contrainformații și Securitate al SUA oferă consultanță pentru combaterea activității agențiilor de informații străine guvernului american, întreprinderilor și mediului academic.

„Am lucrat cu reprezentanți din industria noastră farmaceutică și cu reprezentanți guvernamentali foarte îndeaproape pentru a ne asigura că protejăm toate cercetările și datele cât se poate de bine”, a spus Bill Evanina, directorul Centrului pentru BBC.

„Avem toate așteptările ca serviciile de informații străine, inclusiv Partidul Comunist Chinez, să încerce să obțină ceea ce facem aici”, a mai spus Bill Evanina.

„Am fost în contact cu fiecare organizatie de cercetare medicala care coordonează cercetările pentru a fi foarte, foarte vigilenți”, a adaugat dl Evanina.

Laboratoarele de biotehnologie, țintele spionajului cibernetic

La jumătatea lunii aprilie, un oficial al FBI a spus că au existat „unele intruziuni” în instituțiile care lucrează la cercetările legate de Covid.

Directorul adjunct Tonya Ugoretz a declarat că datele bio-medicale au fost mult timp „o țintă prioritară pentru spionaj cibernetic”, iar organizațiile legate public de munca asupra virusului au devenit o „marcă”.

Ulterior, procurorul general adjunct al SUA pentru securitate națională, John Demers, a declarat că ar fi „dincolo de absurd” să crezi că China nu va fi interesată de astfel de detalii.

Centrul pentru securitate cibernetică din Canada a avertizat, de asemenea, că există actori care pot încerca să fure proprietate intelectuală de la organizațiile angajate în cercetarea și dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului