Precipitații: Număr record de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână. Care sunt județele vizate

Precipitații: Număr record de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână. Care sunt județele vizate
Sistem de rachete anti-grindină / FOTO - Arhivă
Publicat: 12/06/2021, 16:27
Actualizat: 15/04/2022, 14:17

În ultima săptămână, au fost lansate 986 de rachete antigrindină, pe fondul instabilității atmosferice, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din consumul din acest sezon, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Numai în ultimele 24 de ore este vorba de peste 200 de rachete antigrindină lansate din punctele din Prahova şi Oltenia.

Partea de est şi sud a ţării s-a confruntat cu o instabilitate atmosferică prezentă în zonele protejate de infrastructura din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Precipitații importante sunt așteptate și pentru zilele de sâmbătă și duminică.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook că din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova şi Oltenia au fost lansate în total un număr de 214 rachete antigrindină pentru combaterea a 41 de celule cu greloane de grindină în formare, protejând astfel culturile agricole şi comunităţile locale din judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Teleorman, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Iaşi. Adrian Oros menționează că lansările au avut efectul scontat, în zona protejată nefiind înregistrate pagube.

În ultima săptămână, în intervalul 4 – 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost lansate un număr de 986 de rachete antigrindină, pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Este cel mai mare număr de rachete antigrindină lansate în interval de o săptămână, de la punerea în funcţiune a sistemului, şi reprezintă mai mult de jumătate din consumul de rachete din acest sezon – ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Dacă ne raportăm la perioada 15 aprilie  – 11 iunie 2021, numărul total este de 1.648 de rachete antigrindină, mai arată șeful de la Agricultură.

În zona protejată, lansările au avut efectul scontat, iar pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită intervenţiilor active în atmosferă realizate de unităţile din cadrul Sistemului” –  ministrul Agriculturii Adrian Oros.

Atenționare meteo

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape toată ţara, valabilă sâmbătă, între orele 11:00 21:00, şi o alta pentru 18 judeţe, valabilă duminică, între orele 2:00-10:00.

Meteorologii au anunțat că sâmbătă, în zonele de deal şi de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova şi în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi izolat 40 l/mp în intervale scurte de timp.

În restul teritoriului, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată, dar pe suprafeţe mai mici şi pe intervale mai scurte de timp.

Conform prognozei pentru duminică, între orele 2:00 şi 10:00, în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 35-40 l/mp.

Sub cod galben se vor afla următoarele judeţe: Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Bihor, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte