PRIMUL JAF DE PROPORȚII pe fondul pandemiei de coronavirus. Tablou celebru al lui van Gogh, furat din muzeu duminică noaptea/ Coincidența stranie care indică un furt „profesionist”

PRIMUL JAF DE PROPORȚII pe fondul pandemiei de coronavirus. Tablou celebru al lui van Gogh, furat din muzeu duminică noaptea/ Coincidența stranie care indică un furt „profesionist”
Un tablou al pictorului post-impresionist Vincent van Gogh a fost furat noaptea din Muzeul Singer din oraşul Laren, închis din cauza pandemiei de coronavirus.
Publicat: 30/03/2020, 18:56
Actualizat: 30/03/2020, 18:57

Un tablou al pictorului post-impresionist Vincent van Gogh a fost furat noaptea trecută din Muzeul Singer din oraşul Laren, închis din 12 martie pe fondul pandemiei de coronavirus. Presa britanică remarcă „sincronizarea stranie” a acestui furt, în condițiile în care hoții au sustras pictura luni, 30 martie, chiar la data la care se năștea, în urmă cu 167 de ani, celebrul artist olandez. 

Tabloul „Lentetuin”, cunoscut şi sub titlul „Spring Garden”, o pictură din 1884 ce prezintă grădina casei parohiale din Neunen, fusese împrumutat de la Groninger Museum. Pictura înfățișează chiar locul copilăriei lui van Gogh, care a primit educație religioasă în clădirea înfățișată în pictură.

Tâlharii și-au făcut „drum” prin ușa din sticlă a muzeului, în jurul orei 3 dimineața și au plecat cu tabloul unic, au spus presa olandeză, potrivit dailymail.co.uk

Muzeul a fost închis pe 12 martie din cauza pandemiei de coronavirus, împreună cu muzeul Van Gogh și Rijksmuseum din Amsterdam.

„Suntem furioşi, şocaţi şi întristaţi”, a declarat Evert van Os, directorul general al Muzeului Singer, într-o conferinţă de presă difuzată pe platforma YouTube. Pictura van Gogh a fost împrumutată de la Muzeul Groninger din orașul Groningen, potrivit emisiunii publice NOS.

Directorul Muzeului Groninger a declarat că jaful a fost „furtul unei opere care ne aparține tuturor”. Muzeul Singer Laren a declarat că securitatea a fost „în totalitate conform protocolului”.

Valoarea operei de artă nu este foarte clară. Cu toate acestea, o altă lucrare din perioada Nuenen s-a vândut recent cu aproximativ 13,5 milioane de dolari la o licitație olandeză. Însă în general tablourile semnate de van Gogh se vând pe sume astronomice.

Suma record pentru un tablou van Gogh este de 82,5 milioane de dolari pe care un ofertant japonez a plătit-o pentru Portretul doctorului Gachet în anul 1990, în jur de 150 de milioane de dolari astăzi.

Tabloul din 1884 înfățișează o grădină de la casa din orașul Nuenen, unde locuia la acea vreme Van Gogh. Clădirea bisericii se distinge  în fundal, iar elementul central este  o femeie care se plimbă pe aleea din grădină, cel mai puternic element vizual fiind un arbust cu flori roșii.

Potrivit Muzeului Groninger, van Gogh locuia acolo cu părinții săi după ce tatăl său a fost numit pastor al micii parohii. A pictat și iarna grădina.

„Atmosfera din casa Van Gogh era deseori încordată; Vincent s-a arătat ofensat în repetate rânduri de observațiile tatălui său”, este modul în care descrie contextul picturii Muzeul Van Gogh.

Singer Laren este un muzeu şi o sală de concerte din centrul oraşului olandez Laren. Muzeul este dedicat prezentării şi păstrării colecţiei artistului american William Henry Singer şi a soţiei sale, Anna.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului