Dieselul este exclus de la finanțare, iar mașinile electrice primesc mai mulți bani în plus, în programul Rabla 2025. Înscrierile se vor face online, fără dealeri. Ce sumă pune la bătaie statul pentru a scoate rablele de pe străzi. Bugetul de anul acesta este unul record 1,4 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât anul trecut.
Subvenția a fost majorat în urma prăbușirii vânzărilor de mașini verzi. Pentru prima dată, cei interesați de program trebuie să se descurce pe cont propriu, fără dealer. Își vor genera singuri voucher-ul printr-o platformă similară cu cea de la programul pentru fotovoltaice casa Verde.
Ghidul a fost trimis către publicare în monitorul oficial, iar înscrierile pot începe în câteva săptămâni. Prin programul rabla au fost clasate, până acum, peste 1.000.000 de mașini vechi.
„Ne propunem să păstrăm cele două programe, rabla clasic și rabla plus, rabla clasic fiind și cel mai vechi program al Ministerului Mediului, însă cred că e nevoie să rediscutăm anumite chestiuni legate de tipul motorului pe care îl vom finanța sau nu, legate de valoarea ecotichetului
Îmi propun ca bugetul programului rabla să fie cel puțin la fel de mare ca cel de anul trecut. Urmează, bineînțeles, să vedem, cum am spus și mai devreme, ce finanțăm și în ce cuantum. Dar nu îmi propun să reduc bugetul programul lui rabla pentru că decarbonizare a sectorului de transport, un parc auto național mai nou, mai sigur, mai eficient și mai puțin poluant, până la urmă e o chestiune care ajută pe toată lumea” – Mircea Fechet
Citiți și: Ministrul Mediului, vești importante despre Programul RABLA 2025/Acte necesare pentru înscriere