Secretele MUMIEI, dezvăluite: Cercetătorii au aflat cu ce a fost hrănit un bărbat înainte de a fi ucis într-un SACRIFICIU uman din Epoca de Fier

Secretele MUMIEI, dezvăluite: Cercetătorii au aflat cu ce a fost hrănit un bărbat înainte de a fi ucis într-un SACRIFICIU uman din Epoca de Fier
Publicat: 21/09/2023, 19:56
Actualizat: 21/09/2023, 20:06

Omul Tollund, așa cum a fost numit de cercetători bărbatul devenit victimă a sacrificiilor umane în Danemarca Epocii de Fier, face parte dintr-un grup de mumii antice remarcabil de bine conservate găsite în turbăriile Europei.  Oamenii de știință i-au reanalizat recent conținutul stomacului folosind cea mai recentă tehnologie și au reușit să determine conținutul ultimei sale mese.

Deși a fost găsit în urmă cu peste o jumătate de secol, în 1950, cercetătorii au aflat abia acum că bărbatul mumificat a consumat terci de orz, semințe de in și pește, un produs simplu, dar hrănitor pentru acea perioadă.

Rămășițele vechi de 2.400 de ani ale bărbatului Tollund, care probabil avea între 30 și 40 de ani în momentul morții sale, au fost găsite în peninsula Danemarcei Iutlanda de către doi muncitori care lucrau în mlaștină.

Corpul din mlaștină a fost o victimă a sacrificiului uman ritual

Trupul său era atât de bine conservat, încât cei care l-au găsit au crezut că era o victimă recentă a unei crime, deoarece lațul de piele folosit pentru a-l ucide era încă atârnat de gâtul său. De fapt, oamenii de știință cred că a fost ucis în perioada 405-380 î.Hr.

În timp ce unii au postulat că a fost un criminal executat, experții spun acum că a fost victima unui sacrificiu ritual. Trupul său a fost așezat cu grijă în mlaștină în poziție fetală, iar gura și ochii i-au fost închise după moarte, indicând natura rituală a morții sale.

Experții cred că zona ar fi putut fi un sit ritual sau religios important. Un alt corp de mlaștină mumificat în mod natural, numit „Femeia Elling”, fusese găsit la doar 200 de metri distanță de bărbatul Tollund cu doar unsprezece luni înainte.

De asemenea, femeia a fost spânzurată și se crede că a trăit și în epoca fierului, dar este imposibil să se stabilească dacă a fost ucisă în aceeași perioadă cu omul Tollund.

Oamenii de știință de la acea vreme au reușit să stabilească că bărbatul a mâncat ultima sa masă cu aproximativ 12 până la 24 de ore înainte de moarte prin spânzurare, dar nu au putut determina care era exact conținutul stomacului său la acea vreme. Ulterior, un grup de oameni de știință danezi, condus de Nina Hilt Nielsen, director de cercetare la Muzeul Silkeborg din Danemarca, a reexaminat conținutul stomacului său folosind tehnologia actuală, care este mult mai avansată decât cea disponibilă în anii 1950.

Echipa lui Nielsen a folosit tehnologia avansată pentru a analiza proteinele microscopice, particulele de plante, substanțele chimice și probele de polen din intestinul său gros și subțire și, în cele din urmă, au putut determina că omul Tollund a mâncat o masă de terci pe bază de orz, semințe de in și pește înainte de moartea lui.

Aceasta este o ultimă masă surprinzătoare pentru o victimă a sacrificiului ritual, deoarece nu include ingrediente de lux sau substanțe psihoactive și analgezice, care se găsesc adesea în cazurile de sacrificiu uman.

Corpuri de mlaștină: mumiile uimitor de bine conservate ale Europei

Corpurile de mlaștină, găsite în turbării din Europa de Nord și Marea Britanie, sunt incredibil de bine conservate. Unele dintre cadavrele găsite în turbării sunt extrem de vechi, datând încă din anul 8.000 î.Hr., iar altele sunt la fel de recente de cel de-al Doilea Război Mondial.

Unele corpuri sunt atât de bine conservate încât părul facial și hainele lor sunt încă în stare perfectă. Acest lucru se datorează faptului că turba servește ca agent de refrigerare, deoarece substanța este extrem de rece și există puțin oxigen în adâncurile mlaștinilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic