SOLICITARE. UE cere ca Rusia să investigheze amenințările la adresa unei jurnaliste de investigație

SOLICITARE. UE cere ca Rusia să investigheze amenințările la adresa unei jurnaliste de investigație
Publicat: 24/04/2020, 14:07
Actualizat: 24/04/2020, 14:08

Uniunea Europeană a cerut vineri Rusiei să condamne şi să ancheteze ameninţările proferate de liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, la adresa jurnalistei de investigaţie Elena Milaşina, de la bisăptămânalul independent Novaia Gazeta, pentru un reportaj despre situaţia epidemiologică asupra coronavirusului în mica republică din Caucazul de Nord rus.

„UE solicită autorităţilor ruse să condamne şi să ancheteze ameninţările proferate de autorităţile guvernamentale cecene împotriva jurnalistei Elena Milaşina şi să-i garanteze securitatea”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, potrivit EFE.

Milaşina a publicat la 12 aprilie un articol intitulat „Moartea de coronavirus, răul cel mai mic”, în care a criticat modul de gestionare a pandemiei de către autorităţile cecene, în special lipsa măştilor şi arestarea arbitrară a cetăţenilor care încalcă măsurile de carantină.

Kadîrov a reacţionat imediat. El a calificat concluziile articolului drept „prostii”, acuzându-i pe jurnaliştii de la Novaia Gazeta că „sunt trădători care primesc recompense din străinătate”. Totodată, Kadîrov a acuzat Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) că nu a redus-o la tăcere pe Milaşina.

„Dacă vreţi ca noi să comitem o crimă şi să devenim criminali, spuneţi aşa. Cineva îşi va asuma povara responsabilităţii şi va fi pedepsit conform legii. Va merge la închisoare şi va ieşi!”, a ameninţat Kadîrov pe reţelele de socializare, potrivit media ruse.

Milaşina a sesizat forţele de securitate cu privire la ameninţări, dar ele nu numai că nu au răspuns solicitării sale de protecţie, ci după câteva zile Parchetul a cerut publicaţiei Novaia Gazeta să retragă articolul pe motiv că includea informaţii false, fără a preciza care sunt acestea.

Vineri, UE a „condamnat, fără echivoc, toate ameninţările, atacurile verbale şi violenţele împotriva jurnaliştilor care îşi desfăşoară activitatea”.

„În ultimii ani am văzut că spaţiul pentru jurnalismul independent şi pentru societatea civilă în Federaţia Rusă s-a diminuat. Frecvent, sunt semnalate incidente de intimidare, ameninţări şi violenţe împotriva jurnaliştilor”, subliniază purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene.

Blocul comunitar, a spus el, aşteaptă ca Rusia să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi naţionale „şi să garanteze că jurnaliştii pot lucra într-un mediu sigur, fără teama de represalii”.

De asemenea, acesta a insistat ca autorităţile ruse să investigheze atacul asupra Elenei Milaşina şi avocatei Marina Dubrovina în 6 februarie şi „să-i aducă pe cei responsabili în faţa justiţiei”.

Un grup de bărbaţi şi femei le-au trântit la podea şi le-au bătut la intrarea în hotelul „Kontinent” din Groznîi, capitala cecenă.

Jurnalista şi avocata se deplasaseră la Groznîi pentru a asista la procesul bloggerului Islam Nuhanov, arestat la 9 decembrie pentru presupusă deţinere de muniţie, după ce publicase informaţii despre luxul în care trăiesc liderii ceceni.

UE şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de „alte încercări de reducere la tăcere a jurnaliştilor”, inclusiv procedura angajată împotriva Svetlanei Prokopieva, acuzată că ar fi justificat terorismul prin declaraţii despre un atentat cu bombă împotriva unei clădiri a serviciilor secrete. Ea riscă până la şapte ani de închisoare.

„Libertatea presei trebuie să fie respectată, iar acuzaţiile împotriva ei retrase”, a spus în încheiere purtătorul de cuvânt al lui Borrell.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”