În prezent la Spitalul Județean Slatina nu există un serviciu de cardiologie capabil să intervină în cazuri de infarct și alte urgențe cardiovasculare. Luna trecută nu s-a prezentat niciun candidat la concurs.
Pacienții trebuie transportați la spitalele din Craiova, ceea ce duce la pierderi de vieți omenești evitabile. Locuitorii din Olt au demarat o campanie pe internet în speranța că lucrurile se vor schimba.
„Vrem cardiologie de urgență la Spitalul din Slatina!”, spun aceștia.
Inițiatorul campaniei este fratele bărbatului din Slatina care, în urmă cu două săptămâni, s-a stins în drum spre Craiova. Omul, în vârstă de 66 de ani, care suferise de două ori preinfarct, a ajuns la unitatea medicală din Slatina cu o ambulanță.
A fost preluat de doctorul care asigura linia de urgență, pentru că nu era niciun cardiolog. I s-au făcut investigații, apoi a fost trimis la Craiova, unde urma să fie preluat de specialiști în cardiologie. S-a stins însă în autospecială.
Florin Duca, inițiatorul campaniei:
„În Slatina, dacă ai un infarct, asta înseamnă o sentință la moarte. Și el, și alți pacienți care au fost și și-au pierdut viața aici ar fi avut șanse să trăiască dacă ar fi fost un medic de gardă de serviciu.”
„Noi nu dorim nimic în afară de ceea ce este normal. A desființa o secție de cardiologie, unde viața atârnă de minute, înseamnă a atenta direct la dreptul cetățeanului.”, a declarat Constantin Bitu, unul dintre semnatarii petiției.
Angela Nicolae, directoarea Spitalului Județean de Urgență din Slatina:
„Am reluat procedurile de organizare a concursurilor. Din cei patru medici ai secției de cardiologie, trei sunt disponibili pentru gărzi. Avem medici cooptați și din afara spitalului, care efectuează gărzi la spitalul nostru, dar, cu toate acestea, nu reușim să acoperim integral linia de gardă în cursul unei luni.”
Consiliul Județean Olt susține că va plăti gărzile efectuate de rezidenți cu până la 1.500 de lei. În plus, primăria oferă o casă medicilor veniți din alte localități.
Între timp, autoritățile județene au cumpărat un angiograf pentru spitalul din Slatina. Dar aparatul nu poate fi folosit, pentru că lipsește personalul specializat.
FOTO: Facebook/ Spitalul Județean Slatina
Citește și:
Marius Sponoche, managerul Spitalului Cernavodă, reţinut în flagrant de DNA pentru luare de mită