Top parlamentari „imuni” la coronavirus: Cele mai șocante proiecte legislative depuse de politicienii români „insensibili” la pandemie (EXCLUSIV)

Top parlamentari „imuni” la coronavirus: Cele mai șocante proiecte legislative depuse de politicienii români „insensibili” la pandemie (EXCLUSIV)
„Proiectul de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române” - o inițiativă lăudabilă, oportună, care mai putea aștepta câteva luni
Publicat: 21/07/2020, 14:33
Actualizat: 21/07/2020, 14:34

Activitatea legislativă în Parlamentul României s-a subsumat, în mare măsură, legiferării situațiilor urgente, fără precedent, declanșate de pandemia de coronavirus.  Însă, chiar în acest context în care întreaga lume „arde” în haosul general al problemelor declanșate în lanț de situația epidemiologică, unii parlamentari și-au urmat nestingheriți agendele politice care, în mod vădit, sufereau amânare. Spre exemplu, înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în Iași, în contextul în care toate muzeele din întreaga lume erau închise, declararea oraşului Dragomireşti din judeţul Maramureş, „oraș martir” în lupta anticomunistă sau o suprareglementare a situației câinilor fără stăpân, un proiect legislativ confuz, despre care chiar Guvernul comentează că textul de lege nu corespunde cu expunerea de motive. 

GÂNDUL.RO a făcut o trecere în revistă a inițiativelor legislative depuse pe durata stării de urgență și a stării de alertă, care ar fi putut fi amânate fără a pune în pericol funcționarea corespunzătoare a instituțiilor statului sau bunul mers al societății, în contextul în care prioritățile autorităților române au fost stabilite de situația pandemică.

„Proiectul de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române” – o inițiativă lăudabilă, oportună de câteva secole, care mai putea aștepta câteva luni

Astfel, dintre toate, „Proiectul de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române”, inițiat de parlamentari PSD și PNL, dar și „Proiectul de Lege privind declararea personajelor istorice Horea, Cloşca şi Crişan, drept martiri şi eroi ai naţiunii române”  depuse la finalul lunii mai sunt, cu siguranță inițiative lăudabile care au așteptat mai bine de patru, respectiv două secole și cu siguranță mai puteau aștepta câteva luni. Ambele proiecte sunt inițiate de către deputații PSD Natalia-Elena Intotero, Costel Lupaşcu, Laurenţiu Nistor,  Alina Teiş, Beatrice Tudor, deputatul PNL Florin-Claudiu  Roman și senatorii  PSD:  Carmen Dima, Lucian Romaşcanu și  Viorel Salan.

De la „epidemia de patriotism” din PSD și PNL la „anticorpii” patriotismului din USR

Pe de altă parte, un număr de 23 deputați și senatori USR înainta, pe 24 aprilie, în plină stare de urgență, „Propunerea legislativă privind desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului”, pe motiv că acesta ar înghiți nejustificat bani de la buget și că „Levantul” nu este recunoscut ca obiect de cercetare academică nicăieri în lume.

„Confom actului normativ de înființare, Institutul are ca obiect de activitate extinderea cercetărilor ştiinţifice asupra culturilor şi civilizațiilor din spațiul istoric al Levantului, protejarea arealelor geologice, biologice, geografice şi arheologice reprezentative pentru patrimoniul cultural universal”, spun inițiatorii.

Politicienii USR sunt nemulțumiți de faptul că, în România, nu ar exista… suficient de mulți cercetători pentru a cuprinde acest domeniu de studiu.

Problemele complexe ale Levantului, în dezbatere la Camera Deputaților în plină stare de urgență

„Încă de la înfiinţare, specialiştii au atras atenţia asupra lipsei experților în domeniul citat -având în vedere că „Levantul” nu este, în prezent,obiect de cercetare academică nicăieri în lume, iar subtemele care-l alcătuiesc duc lipsă de cercetători în România. Academicianul Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, spunea despre Institut în 2016, la data proiectului: „Oportunitatea unui astfel de institut la nivelul actual al potenţialului ştiinţific național nu ni se pare justificată, întrucât centrele de cercetări academice, universitare şi muzeale din România nu dispun în momentul de faţă decât de un număr foarte redus de autentici specialişti capabili să abordeze cu competenţă problemele complexe legate de civilizația Levantului, iar aceştia sunt aproape în totalitate ajunşi la o vârstă înaintată”, se arată în expunerea de motive înaintată de către deputații și senatorii USR în plină stare de urgență.

Inițiativa  a fost respinsă definitiv de catre Camera Deputatilor.

Greu de oprit: Senatorul PSD Toma Vasilică solicită înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în Iași, în contextul în care muzeele din întreaga lume erau închise

Senatorul PSD Toma Vasilică și-a urmat agenda politică netulburat de noile probleme cu care se confrunta la acel moment România și întreaga lume.  Proiect de Lege pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în municipiul Iaşi, a fost depus de către , pe 27 aprilie 2020, asemeni, în plină stare de urgență. Parlamentarul a ales să rețină atenția Legislativului cu proiectul său în nefericitul moment în care muzeele din întreaga lume erau închise, iar atenția politicienilor îndreptată către reglementarea legislativă a nenumăratelor situații urgente și fără precedent generate de pandemie.

Guvernul a precizat că nu susține proiectul, care a primit raport de respingere din partea Comisiilor de resort din Camera Deputaților.

„În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii celor două Comisii au hotărât,cu majoritate de voturi, întocmirea unui raport comun de respingere a Proiectului de Lege pentru înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor în municipiul Iași”, se arată în Raportul comun al Comisiei pentru Transporturi și al Comisiei pentru Cultură din cadrul Camerei Deputaților.

O lege, un om: Expunerea de motive vizează animalele confiscate din cauza relelor tratamente, textul de lege reglementează reglementarea deja existentă pentru câinii fără stăpân

Un alt proiect, pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, înaintat în martie și provenit dintr-o propunere legislativa inițiată de senatorul PSD Viorel Salan împreuna cu un grup de parlamentari PSD, a primit un punct de vedere negativ de la Guvern. Motivul: prevederile din textul de lege nu corespund cu problematica invocată în Expunerea de motive.

„Astfel, în timp ce Expunerea de motive se referă la extinderea competențelor instituțiilor publice implicate și asupra gestionarii pisicilor și a altor animale confiscate din cauza relelor tratamente, în titlul și cuprinsul inițiativei legislative se face referire exclusiv la câinii fără stapân, nefiind astfel corelate prevederile initiativei cu Expunerea de motive”, se arată în nota Guvernului.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Zodiile care realizează tot ce-și doresc. Se întâmplă în aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția